Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który wariant ocieplenia poddasza wybrać?

artur.k

Recommended Posts

Wracając do początku tego wątku, ja zamierzam ocieplić poddasze po tej jaśniejszej linii i to nie wełną tylko styropianem. Na poddaszu użytkowym zamiast sufitu podwieszanego robię solidniejszy strop, tak by można było tam swobodnie wejść. Na belki poziome mam zamiar nabić płyty OSB, pomiędzy belki tworzące konstrukcję stropu dać 15-18cm styro i pod to drugą warstwę 10cm styro by zakryć te belki. Pod to folia paroizol. i płyty gipsowe. Ewentualnie z folii chyba można zrezygnować bo styro sam w sobie nie przepuszcza wilgoci. Co myślicie o tym rozwiązniu - ktoś widzi jakieś problemy?

nie wiem co na to drewno z wiezby, z nim moze byc problem

A jaki problem? Więźba nie licząć tych małych kawałków skosów powyżej ścianki kolankowej nie będzi ocieplona ,ale na dachu są dachówki, więc cały czas ponad tym stropem będzie przewietrzanie.

a no taki ze drewno bedzie z 3 stron otoczone styropianem (krokwy jak i jetki) a przewietrzane bedzie tylko z jednej strony

Nie mogę zajarzyć w jaki sposób styropian mógłby zaszkodzić drewnianej belce

a w taki ze drewno lubi oddychac, gdy go tego pozbawisz to sie "ugotuje"(zgnije) poniewaz z dolu bedzie mu cieplo a z gory zimno - ale moze wypowie sie ktos kto sie zna na ociepleniu poddaszy styropianem

• 2 weeks później...
Czy to znaczy, że decydując się na wariant 2 nie możliwości korzystania "od czasu do czasu" z stryszku? Dlaczego? Planuję ocieplić strop i korzystać ze stryszku, tzn położyć na wełnę płyty osb i wrzucić tam choinkę, narty i takie tam. Nie da rady tak?

da rady i nie ma problemu:)

sam tak mam i narty ani choinka z bombkami mi nie zamarzly:) - konfitur nie trzymam na stryszku:p

stryszek zawsze mozna docieplic gdy gotowka na to pozwoli, a wtedy i konfiturki dobrze beda mialy:)

pozdrawiam

da rady i nie ma problemu:)

sam tak mam i narty ani choinka z bombkami mi nie zamarzly:) - konfitur nie trzymam na stryszku:p

stryszek zawsze mozna docieplic gdy gotowka na to pozwoli, a wtedy i konfiturki dobrze beda mialy:)

pozdrawiam

Kurde dopiero dzieki Twojemu postowi zrozumiałam o co chodzi z tym nie używaniem stryszku. Ja myślałam, że to ze względów techniczno-konstrukcyjnych nie można z niego korzystać, tak, ze nawet słoika nie postawisz...:oops: Jezu, jakieś poświąteczne odmóżdżenie mnie dopadło... Rozumiem, że jedynym przeciwskazaniem na korzystanie wówczas ze stryszku jest panująca tam temp? A nie to spoko :D

jak kolega chce ocieplic skosy, to nie pisz mu zeby ocieplal strop , do tego ekofibrem...ciekawe gdzie go pozniej wykorzysta

Zgodnie z jaśniejszą linią, kolega chce ocieplić strop i stropodach, pisząc "strop" niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, ale myślałem, że będę zrozumiany...

Co do ekofibru, on ma tam zostać (pomiędzy legarami stropu i stropodachu) i stanowić główne ocieplenie pomieszczeń użytkowych, więc nie bardzo kumam...."ciekawe gdzie go pozniej wykorzysta"

Zgodnie z jaśniejszą linią, kolega chce ocieplić strop i stropodach, pisząc "strop" niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, ale myślałem, że będę zrozumiany...

Co do ekofibru, on ma tam zostać (pomiędzy legarami stropu i stropodachu) i stanowić główne ocieplenie pomieszczeń użytkowych, więc nie bardzo kumam...."ciekawe gdzie go pozniej wykorzysta"

zwracam honor, zle zrozumialem - ale Ty pomyliles nazewnictwo:) tyle ze musial by miec zrobiona zabudowe najpierw podejrzewam aby cos ten ekofiber podtrzymywalo:)

Wracając do początku tego wątku, ja zamierzam ocieplić poddasze po tej jaśniejszej linii i to nie wełną tylko styropianem. Na poddaszu użytkowym zamiast sufitu podwieszanego robię solidniejszy strop, tak by można było tam swobodnie wejść. Na belki poziome mam zamiar nabić płyty OSB, pomiędzy belki tworzące konstrukcję stropu dać 15-18cm styro i pod to drugą warstwę 10cm styro by zakryć te belki. Pod to folia paroizol. i płyty gipsowe. Ewentualnie z folii chyba można zrezygnować bo styro sam w sobie nie przepuszcza wilgoci. Co myślicie o tym rozwiązniu - ktoś widzi jakieś problemy?

Gorszego pomysłu nikt tu nie wymyślił, jesteś pierwszy :)