Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jamlesowe dookoła domu


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No pewnie, że jednego, wtedy będziesz miała sensowną wielkość korzenia, tak jak u marchewki i pietruszki.

generalnie wyrywamy słabsze i mniejsze rośny, najsilniejsze i najwieksze zostawiamy.

Ja zazwyczaj za pierwszym razem przerywam nieco gęściej niż zalecane, bo potem w trakcie sezonu systematycznie "doprzerywuję", zabierając np. co drugą roślinę do bieżącej konsumpcji.

Nasza pietruszka to już spora, była wcześnie wysiana, tak jak marchew, tylko nie mam teraz czasu ich latac przerywać.

Pietruszkę to jakoś tak codziennie po 2-3 rzędy przerywam, ale jak z marchwią tak zrobię, to skończę chyba na wiosnę przyszłego roku, przecie my mamy 5 zagonów marchwi posianych, takich sporych!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czekajcie, to pory trzeba obrywać???? :o O selerach słyszałam, co kilka dni "podrywam" im po parę listków, ale pory zostawiłam w spokoju, a tu masz pani, tym też trzeba obryw zrobić????

 

Po trzyletnim olewaniu marchewki, spowodowanym olaniem mojej osoby przez ową przy naszej pierwszej współpracy, w tym roku się odobraziłam i posiałam. Chyba dała jej ta przerwa do myślenia, bo mało że wzeszła, to się jeszcze do tego zawiązuje. Już nawet parę takich na dwa-trzy kęsy wyrwałam. Wzruszyłam się ponownie ... zaczyna to być niepokojące, ta moja ogrodnicza działalność co i rusz przyprawia mnie o fale wzruszeń ....:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.... ale pory zostawiłam w spokoju, a tu masz pani, tym też trzeba obryw zrobić????

 

 

nie obryw, ale do fryzjera posłać, przyciąć długie, najmłodszy zostawić, a jak dasz spokój liściom to pewnie i tak

pory urosną ( ja dopiero w tym roku obcinam), ważniejsze jednak jest chyba obsypywanie , to w ub. roku testowałem,

wynik pozytywny)

Wusia, selery naciowe też pierwszy raz uprawiam to nie wiem, ale chyba jednak też powinny być płytko, ja odgarniam ziemię tak,

że widać górne korzonki, pod koniec lata nożem obkrawam dookoła korzenie, żeby selery zgrubły, obrywanie zewnętrznych liści

też wpływa na grubość

marchew to tak jak Depesia pisze,

a buraczki jak ktoś lubi botwinkę to raz, dwa przerwie

w pomidorach wilki wyłamywać trzeba

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...