Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jamlesowe dookoła domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... przynajmniej raz udało się z 12 godzin przed deszczem... :rolleyes:

to zadziałało na jedno pokolenie, a na roślinie są stare, młode i jajka, a i mrówki z nową dostawą,

ja tylko drobne potyczki miałem z mszycami przy pomocy mydła potasowego, na razie mszyce górą,

trzeba chyba codziennie pryskać, czas wytoczyć działa, chyba jednak decis coby trochę mrówek przetrzebić

przy okazji. Opuchlaka w życiu nie widziałem, ale on to chyba w nocy się odżywia.

A ja może nawet widziałam kiedyś pana opuchlaka, ale nie zostaliśmy sobie przedstawieni, więc nie nawiązywałam rozmowy (prawdę mówiąc, gdybym wtedy wiedziała, co za czort, to by tego spotkania nie przeżył! :evil:). A o Mospilanie przeczytałam, że powinno się dodawać jakiś sodek na przyczepność, może właśnie to mydło? :rolleyes:

No właśnie, mrówki - też mam. Ale jak się mieszka przy lesie, to chyba normalne? :(

Mszyca i u mnie kwitła pełnią życia, od pewnego czasu mam spokój, chociaż nie do końca ... przyczaiły się mendy tylko, gdzieniegdzie je widuję. Ja kupiłam środek Brossa o nazwie prostej "Na mszyce", podziałało, ale miałam sucho.

Też w lesie mieszkam więc mrówek od zarąbania, szczególnie w tym roku ... a leśnicy powiedzieli, że jeśli są mrówki, to nie ma żmij .... wierzyć im??? Bo jednak z dwojga to wolę te mrówki .....

Ja wojnę toczę i z mrówkami i z mszycami.. i jeszcze inne robactwo, którego nazwy nie znam.. koloru czarnego...

Mam dość wojny, ale się nie poddam...

Jamles.. pomidory zjadły mi jakieś robaki, albo przymarzły albo cooo... bo mam całe 3 pomidorki, na jednym krzaku dwa, na drugim jeden i koniec..

Ot ogrodniczka ze mnie... :bash:

To ja pewnie przelicytuję, właśnie zebrałam worek grzybów z trawnika - same blaszkowce! :lol2:

(a czy toto też czymś można pryskać? Bo będę mieć zagrzybiony kompost)

Arnika, to czarne to może czarne mszyce? Masz szczęście, że nie opuchlak, ten jest raczej brązowy i większy...

sure ja wlasnie walcze z kapeluszowcami, nierowna ta walka niestety :( udalo mi sie dostac stary zapas rizolexu (przestali produkowac) ktory chyba jako jedyny skutecznie niszczy grzyby. zobaczymy. elfir tez pisala o sporzadzeniu oprysku z siarczanu miedzi, spojrz u niej na posty sprzed ok. tygodnia.

.. pomidory zjadły mi jakieś robaki, albo przymarzły albo cooo... bo mam całe 3 pomidorki, na jednym krzaku dwa, na drugim jeden i koniec..

Ot ogrodniczka ze mnie... :bash:

a co teściowa na to :rolleyes:

nie przymarzły, bo nie byłyby ich wogóle

a co robaki niby zjadły ..... liście czy korzenie, jak liście to byłabyś pewna, że zeżarte,

jak korzenie to też byłabyś pewna, bo byłyby już suche.

Mogą być mrówki to wtedy chyba przestają rosnąć, ale mrówki byś widziała.

Nie wiem czy przypadkiem nie masz przeazotowanych, wtedy nie pobierają innych minerałów.

Jak wyglądają liście?

Spróbuj zrobić oprysk siarczanem magnezu z dodatkiem np. florowitu.

PS. moje też nie mają za dużo nawiązanych, najlepiej wyglądają amisze, pozostałe to

z wymiany z FO, więc może materiał nie za bardzo, albo ja wyhodowałem taką marną rozsadę :oops:

Gruszkowe są sklepowe, ale z czterech zostały mi dwa, te co wyrzuciłem przestały rosnąć,

wyglądały na uschnięte.

Ze mnie też ogrodnik do ...... :bash:;)

PS.2 ciekawe jak u Rasi i Wusi :rolleyes: i megagron u Depesi:rolleyes:

Mszyca i u mnie kwitła pełnią życia, od pewnego czasu mam spokój, chociaż nie do końca ... przyczaiły się mendy tylko, gdzieniegdzie je widuję. Ja kupiłam środek Brossa o nazwie prostej "Na mszyce", podziałało, ale miałam sucho.

Też w lesie mieszkam więc mrówek od zarąbania, szczególnie w tym roku ... a leśnicy powiedzieli, że jeśli są mrówki, to nie ma żmij .... wierzyć im??? Bo jednak z dwojga to wolę te mrówki .....

E tam. U nas na polu tabuny mrówek, a na miedzy zaskrońce grubości mojego przedramienia. :jawdrop:

Dobrze, że nie żmije. ;)

Megagrony mają się jeszcze dobrze, choć nie są na szczęście takie bardzo wysokie.

Pozakwitały im na razie po dwa duże grona, mam nadzieję, że zdążą zaowocować, nim dojdzie do nas zaraza... :(

Mam fajną odmianę gruntową, Perun, specjalnie do uprawy w polu, bardzo wczesne, nie wymagają palikowania ani cięcia, takie bezobsługowe!

Zachować Ci, Jamlesik? :lol:

Może to i mrówki...

Nie mam pojęcia,,,

Te trzy pomidorki to są z tych kwiatków co to w domu zakwitły.. i koniec...

Teściowa marnie się czuje i nie zagląda do nas. Była tyle co je posadziłam i powiedziała kasandra, że w tym roku pomidorów mieć nie będę.. Skąd ona to niby wiedziała.. Sąsiadka zza płotu to samo powiedziała...

A ja czekam.. może coś jeszcze wyrośnie...

Jak nie to już mężowatemu powiedziałam, że mnie na żadne pomidory nie namówi w przyszłym roku.

Będzie pietruszka, seler, por lubczyk, mięta... ale pomidorów NIE. Nooo chyba, że pomiędzy kwiatki wsadzę ze dwa krzaki....

Noo i mam szarą pleśń na co niektórych kwiatkach... masakra jakaś w tym roku z tymi zarazami... Mrówki, mszyce, szara pleśń i nie mam pojęcia co jeszcze.. no nornice i krety też mam...

wywołana do tablicy melduję co jakieś 30 sztuk już mam na krzoczkach:lol: grzecznie się wszystkie odliczyły;) najwięcej na amiszach bo i najwcześniej zaczęły ale i zeberek sporo i megagron nieźle i gruszeczki i te 137 tyż:rotfl: za kwilę będą zdjęcia pomidorków w galeryjce:)