Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jamlesowe dookoła domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

slonecznego i pachnacego prosto z krzaczka, oj smakowaly mi te u mamy, ona juz plony zbiera ale ma w szklarence. i w ostatnia sobote wcinalam jej truskawki (niebianski smak, slodycz i sok) i poziomki - oczywiscie bialasek tez sie zalapal i nawitaminizowal :D

U mnie to się pomidory same wpraszają, raz jeden wykiełkował w doniczce z gruboszem. Wyglądał jak jakaś marycha, ale zapach go zdradził. Tylko niestety zabrakło mu wody, jak wyjechaliśmy... taka ze mnie ogrodniczka! ;)

Lesiu, ja się boje, że te grzyby mi się same wrzucą do kompostu. Niby powyrywałam, ale czy grzybnia tam gdzieś się nie zaplącze z trawą?? :(.

Depsia, zaskroniec to nie żmija, w każdym razie nie taka mendowata jak zygzakowate, więc jeśli mrówki mają jakieś powiązania z brakiem tych drugich to ja osobiście będę je nawet kołderkami przykrywała ... te mrówki ...;)

Przystojne te pomidorki ....

Ha, kochana, na węzach i żmijach krajowych to ja się wyznawam doskonale od czasu słynnej wizyty domniemanej żmii u nas w obejściu.

Ale wszystkie te syczące i wijące się lubią podobne warunki. :yes:

u mnie mrowek jakos mniej, chyba rodzinka jaszczurek pomaga. pojawily sie 4 szt. i chyba im u nas dobrze bo wciaz sie kreca po rabatach, nawet okruch sie z nimi zaprzyjaznil, nie tropi i nie szczeka. za to zabki molestuje strasznie:rolleyes:

Jamlesik, wierz mi, swoich (mrówek, nie kołderek) mam tyle, że mi do zimy zejdzie uszycie dla nich kołderek, choćby tylko po jednej na mrowisko :yes: Wobec powyższego dziękuję pięknie, ale nie skorzystam z Twojej propozycji :no:

Depsia, zygzakowata jest jadowita i to ją dyskredytuje całkowicie w moich oczach. Nie chciałabym poznawać jej bliżej ...;)

• 2 weeks później...

A ja mam tak średnio, w sam raz!

W tym roku postanowiłam wyluzować z pomidorami - nie robię żadnych cięć, palików i tym podobnych.

Kupiłam nasiona pomidorów gruntowych, specjalnych na plantacje wielkotowarowe, nie wymagają cięcia, palikowania ani niczego takiego.

Póki co - sprawują się doskonale, żadnej roboty przy nich poza posadzeniem i dbaniem o brak chwastów!

Jakby kto chciał, to mogę nasionka zebrać. :yes:

nic nie leje, pomidory średnio zawiązały, wczoraj pierwszy amisz ( dopiero) zjedzony przez ....... :rolleyes:

mnie przy tym nie było, niestety ;)

Arnika, ja bym je już chyba wykopał :(

zanim to zrobisz wrzuć jakieś fotki, mogą być tutaj, wydaje mi się, że u Ciebie jakiś problem glebowy,

jeżeli masz na nich jakieś "wilki" to zostaw a uszczyknij główny pęd

Depesia ja nie mam hektarów na uprawę towarowych, ale nasiona jakieś zbierz, tylko może być

jeden problem, jeżeli to są F1 to nie wiadomo co z nich wyrośnie ;)

no i ważna będzie jeszcze Twoja opinia co do smaku

Wiesz co - nie przygladałam się dokładnie, ale zaraz sprawdzę, czy są F1, odmiana nazywa się Bohun.

Już sprawdziłam, na opakowaniu nic nie ma o F1, tak jak przypuszczałam, nie lubię tych nowinek jednorocznych. ;)

Musiałabym nie zauważyć, żeby kupić.

Co do smaku... .

Moja opinia może być różna od Twojej... :lol: