Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kłaść wełnę na poddaszu czy jeszcze czekać?

basbur

Recommended Posts

witam serdecznie;)

tydzien temu skonczono u mnie wylewki, tzw półsuche, wcześniej polozono tynki cem-wap. poddasze nieocieplone, okna wstawione, dom z zew nieocieplony. majster od ogrzewania boi się włączyć piec, bo twierdzi, ze bez ocieplenia dachu instalacja grzewcza moze nie wytrzymac i kaze ocieplac poddasze.

my z kolei chcielismy troche pogrzac, zeby wilgoc z wylewek i tynkow wylazla, potem ocieplac dopiero, co by ta wilgoc nie wlazla w welne.

Co robic? Ocieplac i włączać grzanie czy ze wszystkim trochę poczekać? dodam, ze deski na dachu nie są zupełnie suche, są jakby lekko wilgotne.

ocieplaj choc miedzykrokwiowo.

a później podstawiaj wiaderka bo z wełny bedzie kapać woda... jesli wełna skalna to wyschnie i po kłopocie ale jeśli szklana to "upadnie" i trzeba będzie ją wymienić...

Jeśli budynek jeszcze mokry to lepiej instalację odwodnić (przedmuchać) i poczekać do wiosny a jesli już suchy... to i tak odwodnić i zostawić... szkoda kasy jeśli w zimie nie będzie nic robione... no chyba że będzie to wtedy ostrożnie i z głową można wszystko nawet trotylem palić w ognisku ale jeszcze raz powtarzam z głową!

Rom-Kon, wg mnie budynek jeszcze mokry;) wylewki mają 2 tygodnie, tynki nieco wiecej, na dodatek mamy teraz lod na deskach dachowych;)

Sprawa wygląda tak, że chcieliśmy grzać, żeby zimą kontynuować rpoboty w środku. Napisz proszę, co wg Ciebie znaczy 'ostrożnie i z głową', co?

Rom-Kon, wg mnie budynek jeszcze mokry;) wylewki mają 2 tygodnie, tynki nieco wiecej, na dodatek mamy teraz lod na deskach dachowych;)

Sprawa wygląda tak, że chcieliśmy grzać, żeby zimą kontynuować rpoboty w środku. Napisz proszę, co wg Ciebie znaczy 'ostrożnie i z głową', co?

wydaje mi się że nawet ostrożnie i z głową nie da się.... budynek całkowicie mokry wiec jeśli założysz wełnę i delikatnie zaczniesz grzać to i tak cała wilgoć pójdzie na deski... najpierw będzie lód a jak temperatura podskoczy pow.0 to woda dosłownie będzie się lała strumieniami. Niestety takie coś można robić jesienią i wtedy na zimę już jest budynek podsuszony i można delikatnie odpalić ogrzewanie... teraz jedynym wyjściem jest założyć wełnę, profile, folię oparoizolacyjną i opłytować i to wszystko bez uruchamiania ogrzewania... jak zamknie się już całe poddasze w płycie wtedy spokojnie można odpalić grzanie i podsuszyć budynek... dopiero jak głowna wilgoć zejdzie to można zacząć spoinowanie i dalsze wykańczanie...

...a z głową to ostatnio szpachlowałem... budynek już z ogrzewaniem... na zewnątrz -17*C i mam jeszcze otwarty korytarz i stryszek.... szpachlowałem dziennie jedno pomieszczenie z dobrym wietrzeniem i kontrolowalem co dzieje się pod wełną na stryszku.... szczerze to trochę wilgoci niestety weszło w wełnę ale bardzo niewiele i drożna szczelina wentylacyjna poradzi sobie...zanim zakryję folią wełna będzie sucha... i to właśnie jest "z głową" bo mogłem jednym ciągiem szpachlować praktycznie całe 150m2 (2 dni) i mieć problem z wełną...

dziękuję za szybką odpowiedź;)

czy dobrze zrozumiałam - jak ocieplimy poddasze, z płytami k-g, to dopiero wówczas włączyć mamy ogrzewanie? Czy wilgoć z desek nie wejdzie w wełnę? Jak długo ogrzewać zanim zaczniemy nastepne roboty (gładzie, płytki, deski)?

czy lepiej odpuścic i czekac do wiosny, ktora nie wiadomo kiedy nadejdzie?;)

... teraz jedynym wyjściem jest założyć wełnę, profile, folię oparoizolacyjną i opłytować i to wszystko bez uruchamiania ogrzewania... jak zamknie się już całe poddasze w płycie wtedy spokojnie można odpalić grzanie i podsuszyć budynek... dopiero jak głowna wilgoć zejdzie to można zacząć spoinowanie i dalsze wykańczanie...

ja zastosowałem inną opcję: bez ogrzewania jeszcze zrobiłem stelaże i wełnę w dwóch warstwach, na to w miarę szczelnie paroizolację i na tym zakończyłem, odpaliłem ogrzewanie (właściwie dogrzewanie zimowe) i cos tam działałem w domku, a na wiosnę gdy sucho przyszły płyty i szpachel, gdybym miał tę całą wilgoć, która po oknach się lała przy ogrzewaniu wpuscić w wełne to bym chyba przez dwa suche lata się nie dosuszył...

nie, robiłem np. instalacje wod-kan, zabudowy geberitów, kilka działówek, podwieszany sufit na dole i masę innych "drobiazgów", na płytki zdecydowanie za wcześnie było :) zresztą poza kotłownią, psadzką w piwnicy i kawałkiem garazu płytem nie mam więcej do dziś, bo wciąż "za wcześnie" jest ;)

ja zastosowałem inną opcję: bez ogrzewania jeszcze zrobiłem stelaże i wełnę w dwóch warstwach, na to w miarę szczelnie paroizolację i na tym zakończyłem, odpaliłem ogrzewanie (właściwie dogrzewanie zimowe) i cos tam działałem w domku, a na wiosnę gdy sucho przyszły płyty i szpachel, gdybym miał tę całą wilgoć, która po oknach się lała przy ogrzewaniu wpuscić w wełne to bym chyba przez dwa suche lata się nie dosuszył...

Właśnie o to chodzi! ...ja zalecam plytowanie bo folia z profili potrafi odpadać... no chyba że zainwestuje się w bardzo dobre i zarazem bardzo drogie taśmy... ale nawet to nie gwarantuje sukcesu... jak już jest stelaż i folia to płyty bardzo szybko się kladzie

• 9 months później...