Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

w zeszłym roku położyłem na sufit regipsowy pierwszego piętra, oddzielający część mieszkalną od poddasza, po między krokwie wełnę mineralną.

wełna : http://przewodnik.rockwool.pl/produkty/produkty-ogolnobudowlane/megarock.aspx

na krokwie, nad wełną przykręciłem deski, które czekają na pomalowanie,

teraz widzę, że powinienem dać folię z jednej i drugiej strony wełny - powinienem? jest taka potrzeba?

odnoszę wrażenie, że o ile ocieplenie z zeszłego roku było genialną w skutkach sprawą, drastycznie pomogło na chłód pierwszego piętra, to w tym roku znowu nie mogę tam konkretnie nagrzać (max 19-20 stopni),

czyżby wełna nabrała wilgoci i nie spełnia teraz funkcji izolatora?

jest jakaś metoda, by to sprawdzić? by to poprawić? naprawić nie zrywając desek i położonej już wełny?

co myślicie na ten temat?

na poddaszu:

dach jest ocieplony dewelopersko (dachówki, folia, wełna między krokwiami, folia), postanowiłem nie docieplać dodatkowo tu dachu, wymieniłem dwie dachówki ze zwykłych na wentylacyjne (zimą zatkane)

https://forum.murator.pl/topic/151045-brak-folii-przy-we%C5%82nie-mineralnej-poddasze-warto-naprawia%C4%87-jak/

Cała para wodna idzie w tą wełnę i tam się skrapla, a mokre nie izoluje,gdybyś dał paroizolację, to by tego nie było.....

Zdejmij podłogę na strychu, wywal wełnę i daj ekofiber i żadnej folii, będziesz miał problem z głowy przy najmniejszych stratach.

Na wszystko, na każdą bolączkę - ekofiber, to super materiał musi być.........................., choć mnie się wydaje, że posty lak-serwis to kryptoreklama jest, ja mam wełnę, nieważne jakiej firmy, która spełnia swoje zadanie.
Na wszystko, na każdą bolączkę - ekofiber, to super materiał musi być.........................., choć mnie się wydaje, że posty lak-serwis to kryptoreklama jest, ja mam wełnę, nieważne jakiej firmy, która spełnia swoje zadanie.

Może nie na każdą bolączkę,ale na tą, świetnie się nadaje.....warto o nim poczytać.

Co do kryptoreklamy, jak przestanie Ci się wydawać a posiądziesz wiedzę w tym temacie, to będzie bardziej cenne niż fatamorgana

rozumiem, dzięki za podpowiedzi,

to pomiędzy regips, a wełnę,

a nad wełną? pomiędzy wełną a deskami - również jakąś folię?

chyba wypadało by, by wełna nie wciągała wilgoci z poddasza,

podpowiedzcie mi jeszcze - co to jest za folia?

i czy nadaje się między regips, a wełnę mineralną w moim przypadku (bo rozmawiałem i chlopaki twierdzą, ze ona tam jest):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31beb499b84f0004.html