Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwór na klatkę schodową

Recommended Posts

120x140 to ma byc chyba otwor na drabine... troche male. A jaka masz wysokosc piwnic i gr. stropu i jakie chcesz schody bo prawidlowych w tym otworze chyba sie nie da zrobic.

Mam klatke 275cmx200cm, 16 schodow 18cm wys i 27cm glebokosci na 100cm szer ze spocznikiem100/200cm na 9-tym stopniu przy wys. piwnic ok 2.8m

Piwnica jest zmianą w projekcie pierwotnie miało jej nie być, w otworze 140x120 zmieszczą mi się schody już sprawdziłem(chodziło mi o jak najmniejszą klatkę by zaoszczędzić powierzchni) byłem tylko ciekawy jakie wy macie schody i otwory. Jarmar a po co tu tyle wątków na tym forum? przecież wszystko jest w projekcie od izolacji przeciwwilgociowej fundamentu po rodzaj gąsiora na dachu:P

120x140 to ma byc chyba otwor na drabine... troche male. A jaka masz wysokosc piwnic i gr. stropu i jakie chcesz schody bo prawidlowych w tym otworze chyba sie nie da zrobic.

Mam klatke 275cmx200cm, 16 schodow 18cm wys i 27cm glebokosci na 100cm szer ze spocznikiem100/200cm na 9-tym stopniu przy wys. piwnic ok 2.8m

Czy małe? To zależy, ja mam otwór 80x150 ale przy zastosowaniu schodów "kaczych" - dość intensywnie używane od wielu lat - nie nazwałbym tego jednakże "klatką schodową"... ;)

wysokość piwnicy 230 grubość stropu 12(na gotowo 24)

Cpt_Q

Klatka schodowa – to wydzielone ścianami z budynku lub dobudowane w postaci dobudówki, wieży pomieszczenie przeznaczone dla schodów.

Dzięki o taką odpowiedz mi chodziło, tylko właśnie jak wygląda wygoda tych kaczych schodów?

Edytowane przez fubek84

wysokość piwnicy 230 grubość stropu 12(na gotowo 24)

... tylko właśnie jak wygląda wygoda tych kaczych schodów?

1. Parametry podobne.

2. Jakoś się przyzwyczailiśmy, a nadmienić muszę, że schody te są bardzo intensywnie używane od wielu lat, gdyż w piwnicy urządziliśmy sobie pokoje do pracy i dużą łazienkę, mało tego - nawet nasz poprzedni pies latał po nich wte i wewte jak najęty ;) Trzeba tylko zawsze zaczynać lewą nogą :D

Jarmar a po co tu tyle wątków na tym forum? przecież wszystko jest w projekcie od izolacji przeciwwilgociowej fundamentu po rodzaj gąsiora na dachu:P

Ale jest różnica miedzy samodzielnym dobraniem gąsiora na dachu a otworem w stropie. Żle zazbrojne krawędzie stropu moga byc przyczyną poważnej usterki.

Oczywiście w pełni się z Tobą zgadzam, aczkolwiek u mnie nie będzie konieczne dozbrajanie krawędzi swobodnej, A z doświadczenia wiem że rożnie to bywa już raz dolewałem strop bo w projekcie otwór był za duży. Dlatego chciałem zapytać forumowiczów o rade bo może znajdą lepsze rozwiązanie niż ja. Pozdrawiam