Liwko 22.01.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 http://www.pompaciepla.net/viewtopic.php?t=463 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARS 01.04.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam W styczniu 2011 firma wykonywała u mnie odwierty 3x90 m. Jeśli mogę służyć poradą to koniecznie dajcie opracować projekt przez geologa. W cale nie chodzi mi tu o legalność wykonania odwiertów. Projekt u geologa wraz z pozwoleniami w starostwie załatwiała firma, która wykonywała odwierty, dostarczała i montowała pompę ciepła, koszt opracowania projektu z zatwierdzeniem wyniósł mnie ok 1600 zł. Nic więcej poza podpisami dokumentów nie załatwiałem. Jednak po wykonaniu projektu wyszło, że konieczne jest wykonanie zmian w dolnym źródle. Geolodzy w większości przypadków dobrze wiedzą co znajduje się pod ziemią w naszym miejscu zamieszkania, na jakiej głębokości są wodonośne miejsca. Projekt pierwotnie zawierał inne głębokości i tylko dwa odwierty. Dzisiaj mogę się pochwalić bardzo dobrze działającym dolnym źródłem. Temperatura na starcie wynosi 9 stopni a pod koniec pracy PC po 3,5 godz - 4 stopnie, średnie COP wyniosło 5,35. W tym przypadku zasadne zapewne jest twierdzenie, że pierwsze 10 m działa kiepsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.04.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam W styczniu 2011 firma wykonywała u mnie odwierty 3x90 m. Jeśli mogę służyć poradą to koniecznie dajcie opracować projekt przez geologa. W cale nie chodzi mi tu o legalność wykonania odwiertów. Projekt u geologa wraz z pozwoleniami w starostwie załatwiała firma, która wykonywała odwierty, dostarczała i montowała pompę ciepła, koszt opracowania projektu z zatwierdzeniem wyniósł mnie ok 1600 zł. Nic więcej poza podpisami dokumentów nie załatwiałem. Jednak po wykonaniu projektu wyszło, że konieczne jest wykonanie zmian w dolnym źródle. Geolodzy w większości przypadków dobrze wiedzą co znajduje się pod ziemią w naszym miejscu zamieszkania, na jakiej głębokości są wodonośne miejsca. Projekt pierwotnie zawierał inne głębokości i tylko dwa odwierty. Dzisiaj mogę się pochwalić bardzo dobrze działającym dolnym źródłem. Temperatura na starcie wynosi 9 stopni a pod koniec pracy PC po 3,5 godz - 4 stopnie, średnie COP wyniosło 5,35. W tym przypadku zasadne zapewne jest twierdzenie, że pierwsze 10 m działa kiepsko Musisz poczekać na cały okres grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0mekk 18.05.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Czy ktoś z szanownych forumowiczów zdecydował się na kolektory do 30m głębokości.Też mam ofertę na takie odwierty i nie do końca jestem przekonany do takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 18.05.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 A jak się ma sprawa z kolektorami pionowymi na terenach górniczych? Czy taki dajmy na to 100 metrowy kolektor nie ulegnie uszkodzeniu na skutek wstrząsów i ruchów ziemi spowodowanych pracą kopalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.05.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Pewnie, że może ulec uszkodzeniu. Dlatego tym bardziej na takich terenach niezbędne jest wykonanie dokumentacji odwiertów przez inżyniera geologa. Niech się wypowie, czy i jak robić odwierty w danym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.05.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Ja osobiście bym się nie zdecydował - mam kolegę co już prawie 10lat ma PC(co prawda DZ poziome) i twierdził że słyszał o problemach z DZ pionowymi które były robione w tym czasie co on montował PC Jak są problemy z pionowym DZ w dół, to zawsze można zrobić je w górę . http://www.octopusenergi.pl/pl/graf/21.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 19.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 na szkodach górniczych jest ryzyko uszkodzenia...oczywiście wszystko zależy od kategorii szkód górniczych....ja mam co prawda 0 kategorię, ale jakieś tam wpływy z eksploatacji są. Jaką masz kategorię masz napisane w opinii z kopalnii potrzebnej do PnB. Ja osobiście bym się nie zdecydował - mam kolegę co już prawie 10lat ma PC(co prawda DZ poziome) i twierdził że słyszał o problemach z DZ pionowymi które były robione w tym czasie co on montował PC Ja niestety mam 3 kategorię ale w opinii napisane mam, że nie przewidują uskoków nieciągłych i zalewów - chociaż tyle. Tak czy inaczej chyba pionowy kolektor odpada a i z poziomym mogą być problemy. Znowu wychodzi na Misiudyszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.05.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Jak są problemy z pionowym DZ w dół, to zawsze można zrobić je w górę . Wtedy otrzymamy pc powietrze-woda w cenie glikol-woda (?), tylko bez wentylatora zwiększającego przepływ powietrza dz. Chyba bym się na coś takiego jednak nie pisał - trzeba by policzyć ile razy powierzchnia wymiennika musi być większa, gdy nie ma wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 20.05.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 no i pozostaje jeszcze kwestia wątpliwej estetyki wizualnej takiego rozwiązania - no ale to kwestia gustu Jakiej wątpliwej?? Jak dla mnie bomba - Kosmos 1999 przy tym wysiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.05.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 no i pozostaje jeszcze kwestia wątpliwej estetyki wizualnej takiego rozwiązania - no ale to kwestia gustu To tylko kwestia odpowiedniej inspiracji. W innym miejscu DZ ma taki kształt : http://www.octopusenergi.pl/pl/graf/01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 To tylko kwestia odpowiedniej inspiracji. W innym miejscu DZ ma taki kształt : http://www.octopusenergi.pl/pl/graf/01.jpg Wymiękam:D Wiesz może gdzie to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 23.05.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 To jest w Gdańsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.05.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 To jest w Gdańsku. A dokładniej? Chciałbym to kiedyś zobaczyć na własne oczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.05.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Wymiękam:D Wiesz może gdzie to jest? Prawdopodobnie TUTAJ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.05.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Prawdopodobnie TUTAJ . Rzadko tam jeżdżę, ale przy następnej okazji nie omieszkam tam zajechać. Mam po drodze. Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.05.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Rzadko tam jeżdżę, ale przy następnej okazji nie omieszkam tam zajechać. Mam po drodze. Dzięki:) Muszę zobaczyć to cudo Mieszkałem przez dwa lata jakieś 2 km od tego krzyżyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 23.05.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Jak dla mnie zbyt ideologiczne;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts