Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwierty krótkie i długie - dolne źródło

olecki

Recommended Posts

• 2 months później...

Witam

W styczniu 2011 firma wykonywała u mnie odwierty 3x90 m. Jeśli mogę służyć poradą to koniecznie dajcie opracować projekt przez geologa. W cale nie chodzi mi tu o legalność wykonania odwiertów. Projekt u geologa wraz z pozwoleniami w starostwie załatwiała firma, która wykonywała odwierty, dostarczała i montowała pompę ciepła, koszt opracowania projektu z zatwierdzeniem wyniósł mnie ok 1600 zł. Nic więcej poza podpisami dokumentów nie załatwiałem. Jednak po wykonaniu projektu wyszło, że konieczne jest wykonanie zmian w dolnym źródle. Geolodzy w większości przypadków dobrze wiedzą co znajduje się pod ziemią w naszym miejscu zamieszkania, na jakiej głębokości są wodonośne miejsca. Projekt pierwotnie zawierał inne głębokości i tylko dwa odwierty. Dzisiaj mogę się pochwalić bardzo dobrze działającym dolnym źródłem. Temperatura na starcie wynosi 9 stopni a pod koniec pracy PC po 3,5 godz - 4 stopnie, średnie COP wyniosło 5,35. W tym przypadku zasadne zapewne jest twierdzenie, że pierwsze 10 m działa kiepsko

Witam

W styczniu 2011 firma wykonywała u mnie odwierty 3x90 m. Jeśli mogę służyć poradą to koniecznie dajcie opracować projekt przez geologa. W cale nie chodzi mi tu o legalność wykonania odwiertów. Projekt u geologa wraz z pozwoleniami w starostwie załatwiała firma, która wykonywała odwierty, dostarczała i montowała pompę ciepła, koszt opracowania projektu z zatwierdzeniem wyniósł mnie ok 1600 zł. Nic więcej poza podpisami dokumentów nie załatwiałem. Jednak po wykonaniu projektu wyszło, że konieczne jest wykonanie zmian w dolnym źródle. Geolodzy w większości przypadków dobrze wiedzą co znajduje się pod ziemią w naszym miejscu zamieszkania, na jakiej głębokości są wodonośne miejsca. Projekt pierwotnie zawierał inne głębokości i tylko dwa odwierty. Dzisiaj mogę się pochwalić bardzo dobrze działającym dolnym źródłem. Temperatura na starcie wynosi 9 stopni a pod koniec pracy PC po 3,5 godz - 4 stopnie, średnie COP wyniosło 5,35. W tym przypadku zasadne zapewne jest twierdzenie, że pierwsze 10 m działa kiepsko

Musisz poczekać na cały okres grzewczy.

• 1 month później...
Ja osobiście bym się nie zdecydował - mam kolegę co już prawie 10lat ma PC(co prawda DZ poziome) i twierdził że słyszał o problemach z DZ pionowymi które były robione w tym czasie co on montował PC

Jak są problemy z pionowym DZ w dół, to zawsze można zrobić je w górę ;).

http://www.octopusenergi.pl/pl/graf/21.jpg

na szkodach górniczych jest ryzyko uszkodzenia...oczywiście wszystko zależy od kategorii szkód górniczych....ja mam co prawda 0 kategorię, ale jakieś tam wpływy z eksploatacji są. Jaką masz kategorię masz napisane w opinii z kopalnii potrzebnej do PnB. Ja osobiście bym się nie zdecydował - mam kolegę co już prawie 10lat ma PC(co prawda DZ poziome) i twierdził że słyszał o problemach z DZ pionowymi które były robione w tym czasie co on montował PC

Ja niestety mam 3 kategorię :-( ale w opinii napisane mam, że nie przewidują uskoków nieciągłych i zalewów - chociaż tyle. Tak czy inaczej chyba pionowy kolektor odpada a i z poziomym mogą być problemy. Znowu wychodzi na Misiudyszy :-)

Jak są problemy z pionowym DZ w dół, to zawsze można zrobić je w górę ;).

Wtedy otrzymamy pc powietrze-woda w cenie glikol-woda (?), tylko bez wentylatora zwiększającego przepływ powietrza dz. Chyba bym się na coś takiego jednak nie pisał - trzeba by policzyć ile razy powierzchnia wymiennika musi być większa, gdy nie ma wentylatora.