Carpenter78 05.05.2013 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 (edytowane) Ale krzaczory... Dziennik tak zapuszczony... Już robimy porządek... sierpień/wrzesień 2012 Tynki Ekipę do tynków miałem już wcześniej dogadaną i sprawdzoną. I mimo mojej nieobecności zrobili wszystko tak jak trzeba i to na razie jedyna firma którą miałem i mogę komuś polecić. Początkowo miałem w planie nie robić tynków tylko wszystko kleić płytami k-g, ale z powodu braku czasu i niedużej różnicy cenowej zdecydowałem się na tyki maszynowe cementowo-wapienne. To był chyba strzał w dziesiątkę, tyki idealnie równe, gładkie i odpowiednio twarde. Dobrą gładkość tynku udało się osiągnąć dzięki piaskowi z własnej działki który jest b. drobny i jednorodny. Na zdjęciach nielegalna kopalnia odkrywkowa piasku przed domem... Zużyto; - 1.5 tony cementu -2 tony wapna -kilka kubików piasku płukanego, ostrego na tzw. obrzutkę - ...x.. kubików piasku własnego do zacierania właściwego Zostało otynkowane 1014 m2 scian, większość sufitów będzie podwieszana z k-g. Pozdrawiam! Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Carpenter78 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 05.05.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 pażdziernik/listopad 2012 Z nastaniem jesiennych chłodów zadbałem o tymczasowe ogrzewanie domu... pierwszy dym z komina Koza ustawiona jest na korytarzu w piwnicy i swoją 4 metrową szyją sięga do komina w pomieszczeniu rekreacyjnym. Jej moc wystarczyła do ogrzania murów piwnicy tak, że temperatura utrzymywała się na plusie przy nocnym spadku do -10. Ale to tylko w piwnicy bo na parterze i poddaszu wygwizd i ziąb. Jako pierwsze ognisko domowe w zupełności wystarczy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 05.05.2013 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 grudzień 2012 Pomiędzy świętami znalazłem trochę czasu i wykułem otwory pod przyszłe miejsca zrzutu drzewa i węgla do kotłowni. Tutaj punkt zrzutu drzewa do specjalnie wydzielonego pomieszczenia na ten cel. Otwór ten też będzie pełnił rolę tzw. zetki, będzie zasysał powietrze do pieca centralnego i kominka. Tu specjalnie wyprofilowana kolankami rura o śr. 20 cm służąca do transportu węgla pod schody w piwnicy obok kotłowni. Rura jest umieszczona centralnie pod drzwiami wejściowymi bocznymi i będzie zamaskowana w kratce do wycierania butów . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 06.05.2013 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 kwiecień 2013 Podczas wielkanocnego urlopu rozpoczął się kolejny etap. Zwycięzcami konkursu na super instalatorów zostali przedstawiciele lokalnej "loży" hydraulicznej. O wyborze zadecydowała dobra opinia, rzeczowa dyskusja, miejscowe pochodzenie i cena. Założenia do wykonania; -podłogówka (piwnica 75m2, parter 32m2, poddasze 41m2) -kaloryfery 15 szt.(purmo) -prawie wszystko rozprowadzone pod sufitami, nic w wylewkach -układy zasilania na rozdzielaczach i doprowadzenia pexami -CWU plastikiem -instalacja gazowa profilaktycznie wykonana orientacyjny szkic instalacji zdjęcia z postępu prac Do tematu na pewno powrócę, aby uwypuklić pewne szczegóły. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 02.10.2013 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Odrabianie zaległości... kwiecień 2013 Hydraulicy zgodnie z zaleceniem skupili się na podłogówce w piwnicy aby można było wykonać wylewki w pierwszej kolejności. Wylewki w piwnicy musiały być wylane najpierw ze względów taktycznych i praktycznych. dodatkowe zbrojenie pod kominek kotłownia i wzmocnienia pod bufor podłogówki 75 m2 wykonane 27 kwietnia 2013 100 m2 wylewek, grubość5-7,10 cm wzmacniana siatką 10x10x3 plus włókna polipropylenowe, izolacja styro tylko 5-6 cm... Po wykonaniu jastrychu w piwnicach stały się one bazą i zapleczem do kontynuacji prac na wyższych poziomach. Pozdrawiam! Edytowane 2 Października 2013 przez Carpenter78 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 03.10.2013 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Z nastaniem godnych temperatur rozpoczęła pracę firma od elewacji i ocieplenia. Firma lokalna, polecana no i chyba godna polecenia. Ocieplenie ok 300 m2, styro 15 cm. Mieli dużo zabawy i docinek. Chłopaki zajęli się też dociepleniem poddasza. Na poziomej części betonowej `trumny` jest 25 cm styropianu a na skośnej 15 cm styro i 10 cm wełny. Bryła domu zmieniła się nie do poznania i nareszcie zaczyna przypominać dom. Pozdrawiam! Edytowane 5 Października 2013 przez Carpenter78 zamiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 04.10.2013 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Jedno z pomieszczeń piwnicy jest całkowicie zamknięte. Planowałem zrobienie tam wentylacji grawitacyjnej już dawno ale jakoś czasu było brak. Jednak po wylewkach nie było na co czekać bo sytuacja wyglądała tak Dobrze, że sprawę miałem już przemyślaną i przewidywałem ten problem. Wentylowanie tego pomieszczenia rozplanowałem tak; -dopływ powietrza do pomieszczenia z kotłowni jako odgałęzienie tzw. zetki doprowadzone po podłodze -wywiew powietrza z pomieszczenia do garażu znajdującego się powyżej -wywiew powietrza z garażu tradycyjną wentylacją grawitacyjną wspomaganą wentylatorkiem Na zdjęciach powyżej widać otwór z rurą fi 100 z wentylatorkiem (i przejście przez strop do garażu) aby przyspieszyć osuszenie pomieszczenia z wilgoci po wylewkach. Po osuszeniu, jak na razie zaobserwowałem, wystarczy naturalny ruch grawitacyjny aby utrzymać odpowiednią wilgotność. O jakichkolwiek zmianach i modyfikacjach będę informował. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 06.10.2013 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Drzwi panelowe w kolorze standardowym czyli białym zakupione b. dawno w kraju imperlialistycznym za zieloną walutę. Dlatego montowane na drewnianych krokwiach zakotwionych do ściany co znacznie ułatwiło montaż. Opaska wokół drzwi po zewnętrznej stronie to 7 cm styro plus zatopiona listwa drewniana w celu łatwiejszego montażu uszczelek. Następnie eliminacja mostka termicznego na linii podłogi garażowej. Tutaj 6 cm twardego styropianu oddzielającego mur zew. od wylewki wew. Dołożenie 3 cm styroduru oddzielającego wylewkę wew. od kostki brukowej zew. Pełnić będzie też to rolę (styrodur) miejsce docisku uszczelki drzwi garażowych. Kolejnym niepożądanym zjawiskiem podczas użytkowania garażu to woda ściekająca z auta. Dlatego z doświadczenia wiem, że odpływ liniowy wewnątrz najlepiej eliminuje ten problem. Oczywiście wylewka w garażu musi być ze spadkiem w odpowiednim kierunku i zapewniony odpływ na zewnątrz. odpływ liniowy wykonany z polimerobetonu osadzony zaprawie betonowej Zdjęcia po wylewce i z uszczelkami wkrótce. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.10.2013 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 układanie styro pod ogrzewanie i wylewki Mozolna to praca, wymagająca cierpliwości i dokładności. Dodatkowym utrudnieniem to elementy instalacji poprowadzonej po podłodze, u mnie akurat elektryka. Styropian(2+3cm) był dokładnie wycinany pod peszle a wszystkie niedociągnięcia uzupełnione perlitem. Po krytyce w wątku dla buforowców realizuje podpowiedzi innych i majstruje ogrzewanie podłogowe w całym domu nie rezygnując jednocześnie z grzejników. Czyli oprócz piwnicy gdzie jest 75m2 ogrzewania podłogowego na parterze będzie 83m2 a na poddaszu 97m2. Dodatkowo poprowadzone są pexy pod grzejniki w każdym pomieszczeniu jak w projekcie. Częściowo będą ukryte pod tynkiem i czekać na jakieś niespodzianki. Na stałe zainstalowane będzie 7 grzejników tj; w wiatrołapie, garażu, jadalni(dużo przeszkleń i mostków, stąd obawa o niedogrzanie podłogówką), klatce schodowej, łazienkach i pralni. Kalafiory te będą pełnić też rolę stabilizatorów temperatury w domu ze względu na bezwładność podłogówki. jadalnia i salon kuchnia Po rozprowadzeniu wszystkich rur sprawna ekipa przykryła wszystko półsuchą warstwą wylewki betonowej. Tradycyjnie cement, piasek płukany, plastyfikator, włókna polipropylenowe i siatka stalowa 10x10x3 a w garażu dodatkowo zbrojenie z drutu żebrowanego fi 6. sypialnia na poddaszu zbliżenie salon z jadalnią garaż Zostało wykonane 222 m2 wylewki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.10.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Znalazł się czas na wakacyjny epizod z garażem w tle... Wykonanie jego odbędzie się etapami w zależności od sił i czasu. wykopane ławy i zbrojenie zalane ławy media podciągnięte z domu (prąd, woda i wąż do powietrza w osonie z rury PE) wymurowane fundamenty Budynek będzie miał wymiary 8x10 m. Będzie to garaż jednostanowiskowy (6x8m), zatoczka na przyczepę (3x4m) i pomieszczenie gospodarcze (3.5x3.5m) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.10.2013 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Podsibtka będzie drewniana. Były jednak pewne dylematy co do jej kształtu i dlatego musiałem wykonać kilka wizualizacji na żywo. Oto jej wyniki; opcja pierwsza opcja druga porównanie Wygrywa na razie opcja druga, mimo że z bliska jedynka jest ciekawsza to z dalszej odległości jest nie widoczna i zatraca się sens pracochłonnego wykonania. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 11.05.2014 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Nadrabiam zaległości! Poniżej zdjęcia z wykonania Gruntowego Rurowego Wymiennika Ciepła do przyszłej wentylacji. Rury w znanym układzie Tichelmana Szerzej i głębiej już się nie dało Generalnie rury fi 160 i 200,głębokość ok. 2 m, długość ok 65 m, 2 czerpnie powietrza. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 11.05.2014 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Kotłownia Przygotowywania do uzbrojenia kotłowni, piec Hef 24kw i bufor (opisany w stosownym wątku) wstępnie już stoją. płytki na ścianach było trafiną decyzją, pomieszczenie zmieniło się nie do poznania przy okazji wizyty fachmana od płytek zmieniły wygląd podłogi hydroforni i pommieszczenia gospodarczego Płytki najtańsze na rynku. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 23.01.2015 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Nie ma nic gorszego niż rozpoczęty dziennik i brak aktualizacji.... ...ale lepiej póżno niż wcale Kotłownia na tapecie była na przełomie 2013/2014 tu nowy plan na papierze przekazany hydraulikom do wykonania tak wygląda w rzeczywistości i dodane zostało malutkie naczynie przeponowe do wężownicy CWU Szczegóły: - układ otwarty - ok 250 m2 podłogówki - 8 kaloryferów - piec Hef dolnospalający 24 kw - bufor ok 1000 l z dwiema wężownicami do CWU i solarów - 3 zawory trójdrożne ESBE z siłownikami - 4 pompki elektroniczne Grundfosa - 1 zawór trójdrożny ESBE termostatyczny do CWU Instalacja i kotłownia wg moich przemyśleń i planu. Fachowcy wykonali ją dokładnie jak zaplanowałem. Stopień skomplikowania kotłowni wynikną z chęci sterowania każdym jej elementem wspólnie i z osobna. Dla przykładu, kaloryfery mogą pracować w zależności od potrzeby tj; -mogą być zasilane grawitacyjnie bez udziału pompki -z pompką -bezpośrednio z pieca -bezpośrednio z bufora Jak na razie pracuje wszystko jak planowałem, brakuje tylko sterownika głównego co by odpowiadał za sterowanie temp w domu. Muszę rozpisać jakiś przetarg na wybranie odpowiedniego... Z dotychczasowych obserwacji: - było wiadomo że 1000 l to trochę za mało na ten metraż domu i bufor pełni rolę sprzęgła i dużego zbiornika CWU - być może po zamieszkaniu i utrzymywaniu stałej temp wystarczy go na kilka godzin pracy podłogówki (bezwładność podłogówki powinna tu pomóc) - im więcej termometrów tym lepiej, mam 11 szt i o 2 za mało (obserwując zmiany temp lepiej obserwuje i steruję się układem) - mimo zaworów zwrotnych piec wychładza połowę zbiornika, idealne rozwiązanie to bufor powyżej kotła - nagrzewanie bufora efektywniej pompką i zaworem trójdrożnym niż grawitacyjnie - wydajność wężownicy CWU stuprocentowa - pompki elektroniczne to trafny wybór, przy tej ilości korzyści wymierne a 2 szt z Auto Adapt daje dodatkowe możliwości sterowania instalacją, pokazują zużycie mocy lub ilość przepływu (widać jak reagują na opory układu) hydrofornia Wygospodarowane pomieszczenie pod schodami doskonale spełnia to zadanie. Zaplanowana podobnie jak kotłownia aby można było sprawnie decydować co i gdzie; - własne ujęcie wody tzw. "szpic" - wodociąg - filtry z obejściem - wyjścia wodne do budynku gospodarczego i przyszłe podlewanie trawnika Brakuje mi tylko rozdzielacza z odcięciami osobno na każdy punkt czerpny wody w domu.(może następnym razem) Nowymi wrażeniami i wnioskami na pewno się podzielę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 25.01.2015 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Styczeń 2014 Miejscowy mistrz glazury i terakoty położył płytki w reszcie pomieszczeń w piwnicy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 25.01.2015 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Maj 2014 Wiercenie otworów pod wentylacje pomieszczenie techniczno-gospodarcze, przejścia przez ścianę zew, czerpnie i wyrzutnia w głębi widać ocieplenie piwnicy przejście między pomieszczeniami Warto otwory przemyśleć i wykonać podczas prac murarskich. Tylko kilka przejść przewidziałem wcześniej, resztę planowałem wykonać we własnym zakresie. Po przeliczeniu ilości brakujących otworów i mając w pamięci kucie w ścianie pod zrzuty na drzewo i węgiel w piwnicy zdecydowałem się na wiercenie mechaniczne otwornicą. Zamówiona firma wykonała 31 otworów o średnicach 250 mm i 180 mm, cena porównywalna do bólu ramion po kuciu młotem udarowym... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 28.01.2015 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Maj-lipiec 2014 Wstępne rozmieszczenie rur wentylacyjnych System będzie oparty na skrzynkach rozprężnych i robiony wg własnego planu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 28.01.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Sierpień 2014 Obróbka okien dachowych Wszystkie (4 szt) wykonane w ten sam sposób; -konstrukcja metalowa lub drewniana w zależności od sytuacji -płyta OSB -folia paroszczelna -płyta karton-gips Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 14.06.2015 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Wiata na drzewo- sierpień 2014 Chęć posiadania takiej budowli wynikła z potrzeby. Powinna być zbudowana jeszcze przed rozpoczęciem budowy aby było zadaszone miejsce na składowanie wszystkiego jak i pracę w czasie deszczu. słupy betonowe nośne konstrukcja dachu wiata pokryta blachą wymiary 13m x 4.5m tutaj już w użyciu ze złożonym drzewem pod zadaszeniem Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 14.06.2015 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Finalne podłączenie kanalizacji Oczywiście wyjście rury z domu będzie izolowany. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts