Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forte 2 - dziennik fotorelacja -komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
Jestem pod ogromnym wrażeniem . Sam bym chciał tyle umieć zrobić przy budowie własnego domu. Z moich obliczeń( które kiedyś zrobiłem jak bardzo mnie się nudziło) wynikało ,że kwota , która by mnie została ,pozwoliłaby mnie na wykończenie domu i wstawienie mebli i sprzętu elektronicznego najwyższej półki (która się mnie marzy) . dlatego jeszcze raz podziwiam i gratuluje.

• 8 months później...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: Okna marzec 2012 067.jpg Wyświetleń: 2 Rozmiar: 86,7 KB ID: 202204

witam tak przypadkiem tu dotarłam mam pytanie też mamy okna tego typu balkon i taras zostały wstawione bez podmurówki (wisza w powietrzu podparte dokładnie takim stopkami jak u Pana na zdjęciu) mam pytanie czym wypełniliście tę lukę od zewnątrz? u was z resztą zostało to profesjonalniej wykonane nie mam od dołu tych blaszek i okno wygieło się w łuk a tych stopek co do wielkości mojego okna tez okazuje się przy mało, bo dodatkowo trochę opadły.

czy ma Pan jakieś zdjęcia jak to wygląda?

pewnie już po wylewkach też prośba o zdjęcie wylewki przy oknie balkonowym do jakiej wysokości była wylewka do samej ramy balkonu?

ja jestem na tym etapie mam wylożone poszczególne wartswy izolacji papa, folia styropian i ekran pod rurki podłogówki i się okazuje iż mierząc od tego miejsca do ramy balkonu zostaje 6 cm (właściwie tylko na wylewkę a gdzie miejsce na panel bądz płytkę) byłabym bardzo wdzięczna

pozdrawiam

Witam!

Sorki że dopiero teraz odpowiadam.

Wylewek jeszcze nie mam zrobionych, drzwi balkonowe ustawiałem tak aby skrzydło było 2-3 cm powyżej gotowej deski podłogowej. Oczywiście najlepiej jak sam wiesz jaka ma to być wysokość bo monterzy okien nie mają czasu ani chęci aby to ustalać. Moi zadali kilka dobrych pytań i ustaliliśmy poziom po mojemu.

Sposób podparcia to już całkowicie mój pomysł zaczerpnięty od Netbeta plus 2 kotwy które dodałem aby próg drzwi się nie unosił. Monterzy widzieli i robili to pierwszy raz, początkowo byli co najmniej sceptyczni do takiego wykonania ale po wykonaniu stwierdzili że to dobry pomysł.

Pod drzwi został póżniej włożony styropian i zapiankowane.

Odpowiadając na pytania;

-pod drzwiami styro i pianka

-po zew. stronie styropian elewacji

-od wew. wylewka która dojdzie do ramy okna, pomiędzy nimi pianka dylatacyjna (praktycznie wylewka dojdzie chyba do dołu ramy okna)

-skrzydło okna 2-3 cm nad gotową podłogą, poziom wylewki ustalały schody (5 cm styro i 5-7 cm betonu)

tak to wygląda od wew

okna+marzec+2012+287.JPG

Pozdrawiam i służę radą!

• 1 month później...

Witam, ja miałbym sporo uwag co do tego montażu okien po zaledwie kilku zdjęciach.

Boczne podpory zastosowane pod balkonem powinny być zaraz pod pionowym profilem. Cały ciężar skrzydeł jest przeniesiony poprzez zawiasy właśnie na te pionowe profile a następnie na dół okna. Podpierając poziomą część okna spowodowaliście, ze może nastąpić jej ugięcie w tym miejscu.

Brak listew podparapetowych w obecnych czasach to dla mnie nieporozumienie. Przez ich brak kotwy zostały tak wygięte, ze równie dobrze mogłoby ich nie być. Podparcie okien na stałe powinno się odbyć za pomocą klinów plastikowych. Drewniane gdy dostanie się do nich woda mogą puchnąc, gnić itp

Wysuniecie okna poza mur za pomocą zwykłych kotew jest największym z błędów popełnionych na tych kilku zdjęciach. Dadzą Ci one znać o sobie w przyszłości.

Witam, ja miałbym sporo uwag co do tego montażu okien po zaledwie kilku zdjęciach.

Zapraszam do konstruktywnej krytyki.

Boczne podpory zastosowane pod balkonem powinny być zaraz pod pionowym profilem. Cały ciężar skrzydeł jest przeniesiony poprzez zawiasy właśnie na te pionowe profile a następnie na dół okna. Podpierając poziomą część okna spowodowaliście, ze może nastąpić jej ugięcie w tym miejscu.

Zgadza się, całe szczęście że pod profilem jest płaskownik trochę szerszy i kończy się ok 5 cm od krawędzi. Powinno być ok.

Brak listew podparapetowych w obecnych czasach to dla mnie nieporozumienie. Przez ich brak kotwy zostały tak wygięte, ze równie dobrze mogłoby ich nie być. Podparcie okien na stałe powinno się odbyć za pomocą klinów plastikowych. Drewniane gdy dostanie się do nich woda mogą puchnąc, gnić itp

Racja ale;

-listwy to dodatkowy koszt i tu z tego świadomie zrezygnowałem

-kotwy, myślę że spełnią swoje zadanie a okno i tak trzymają potem w lini parapety

-kliny oczywista oczywistość, brak dostatecznej inicjatywy z mojej strony w tej sprawie

Wysuniecie okna poza mur za pomocą zwykłych kotew jest największym z błędów popełnionych na tych kilku zdjęciach. Dadzą Ci one znać o sobie w przyszłości.

Proszę się przyjrzeć, pod oknem są podpory takie same jak pod innym balkonowym.

Decydując się na konkretną ekipę monterską sprawdzałem ich wcześniejsze roboty, z tą wybraną spędziłem cały dzień podczas montażu u innego klienta . Padło na nich bo byli wstanie wysłuchać i starać zrobić jaki instrukcja montażu nakazuje. Moim skromnym zdaniem byli najlepsi ze wszystkich.

Generalnie w okolicy nikt nie stosuje specjalnych podpór pod drzwi balkonowe a kliny pod okna są stosowane prostopadle do okna a potem usuwane po zastygnięciu pianki. Dla mnie to jest porażka, bo traktują piankę jako panaceum na wszystko.

Następnym razem zastosowałbym specjalne parapety styropianowe.

Pozdrawiam!

Proszę się przyjrzeć, pod oknem są podpory takie same jak pod innym balkonowym.

Podpory są ok, większym problemem są siły działające na ramę okna po otwarciu jednego ze skrzydeł. Pojawiają się wtedy znaczne siły pchające ramę w stronę ściany przy dolnym zawiasie oraz ciągnące w stronę przeciwną przy zawiasie górnym. Jeżeli okno takie jest zamontowane tradycyjnie w murze, oprócz piany w celu zniwelowania przemieszczania się ramy stosuje się kliny zostawiane na stałe po przekątnej okna. Jeżeli klinów nie ma to piana w jakimś stopniu też sobie poradzi z tym zjawiskiem. Natomiast tutaj piana nie będzie stawiać żadnego oporu i skrzydła będą wymagać notorycznej regulacji. Jeżeli ocieplenie nie jest wykonane to proponuje z 1 strony u góry i po przeciwnej stronie na dole dać sztywne kątowniki ciesielskie. Absolutnie nie można usztywniać z 2 stron gdyż plastik pracuje przy różnicy temp i mogłoby to spowodować jego deformacje.

Dzięki za rady ale już za póżno, ocieplenie zrobione.

A łączniki ciesielskie mam po obu stronach drzwi.

Nie omieszkam poinformować o jakichkolwiek problemach z nimi.

Ciekaw jestem Twojego zdania jak powinno wyglądać przejście taśmy do rolety napędzanej ręcznie w tym typie. Montażyści całkowicie olali ten temat i musiałem rozwiązać po swojemu.

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Ciekaw jestem Twojego zdania jak powinno wyglądać przejście taśmy do rolety napędzanej ręcznie w tym typie. Montażyści całkowicie olali ten temat i musiałem rozwiązać po swojemu.

Pozdrawiam!

Rolety masz "integro", chowane w ociepleniu ? Jeżeli tak to zazwyczaj wierci się otwór na linke po skosie w murze i wkłada się taką jakby sprężynę w celu ochrony linki przed ścieraniem o mur. Linka idzie potem po murze obok okna.

• 3 months później...
  • 2 weeks później...