Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WITAJ VACIE22%!!!TU URADOWANY BYŁY UCZCIWY POLAK:(

AVID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to jasne : my bedziemy musieli i tak kupic material aby wykonczyc to co zaczelismy. bija sie teraz jedynie o to czy kupimy material do 1. maja (wtedy prowizje dostanie hurtownia) czy po 1. maja (wtedy hurtownia bedzie musiala obizyc marze aby cokolwiek sprzedac a prowizje dostana ministrowie w postaci VATu). Ktos nas zawsze obedrze ... Interesuje was kto? Obojetnie kto to robi nie lubie byc okradany.

Juz dzis jest tak, ze jak tylko ktos kopie dol to juz podjezdza samochodzik niepozorny i wesoly Pan proponuje materialy. Z raczki do raczki, z rostawa i rozladowaniem, wszystki marki i kolory towaru. Ceny korzystne. I co? Moze "Nierzad Skarbowy" go dogoni ?

Wchodzac w taki VAT nasz "żont" przekasadza. Efekt bedzie taki jak z samochodami. Jak tam popuscili na akcyzei to dochody znacznei wzrosly.

Ech, .... wy ....

Nu pagadzi VAT !

Obliczcie dobrze:

Kupuję materiał za 1000 zł. Do tego 22% VAT - razem płacę 1220 zł.

Od podatku mogę odliczyć 19% (mam jeszcze dużą ulgę) 19% z 1220 zł to 231,80. Od 1220 odejmuję 231,8 i zostaje 988,20.

Czyli warto brać rachunek na wszystkie materiały. Chyba, że ktoś buduje bardzo duży dom. Za robociznę i tak rzadko się bierze rachunek, bo wielu fachowców nie płaci VAT.

Ulka

Prawie się zgadza, jesli masz ulgę. Ale jak wiemy ulga budowlana (tzw. duża) nie istnieje. Z małej ( ca. 5000 zł) mogę ewentualnie wyremontować łazienkę. Więc bez demagogii proszę.

A jeśli chodzi o większą korzyść z 22% VAT-u niż z 7% bo można więcej odliczyć, to muszę z pochylonym czołem przyznać, że z takim makiawelizmem dawno się nie spotkałem. Czy to nie aby podpatrzony kolejny pomysł geniusza Pola? Takim tokiem myślenia podnieśmy stawkę VAT do 30%. Jeszcze więcej odliczymy. Albo do 100% - będziemy mieli pełny zwrot. A jak 200% to jeszcze państwo nam dopłaci.

A tak konstruktywnie: nie można by dogadać się z firmą-wykonawcą i zamówić usługę polegającą na wybudowaniu domu (robocizna i materiały łącznie). Wykonawca wystawia fakturę za wykonaną robotę pt."dom", a inwestor płaci mu z 7proc. VAT. Materiały kupuje na siebie wykonawca. Nie trzyma się to kupy?

No niezupełnie, musiałby bowiem prowadzić stany magazynowe i udowadniać rozchód materiałów, a więc de facto sprzedaż. I wtedy musiałby odprowdzić 22% VAT-u z przychodu w którym wlizyłby 7% VAT-u. Więc byłby trochę w plecy (nie całe 15%, bo następuje różnica pomiędzy sprzedażą i zakupem, oraz część kwoty byłaby jednak na robociznę, więc 7%. Ale w plery by był.) Taki numer przejdzie jednorazowo lub sporadycznie, ale jako zorganizowana akcja może być problemem.

Lukins ma rację, ten numer nie przejdzie. Pytałem o to w firmach i powiedzieli mi że oni będą musieli wystawiać za materiały oddzielny rachunek z 22% VAT, a za robociznę z 7% VAT. Żadna nie chciała pójść na taki układ, a już myślałem że nie będę magazynował tego wszystkiego. Na szczęście są firmy które po pertraktacjach godzą się na przechowywanie (nieodpłatnie) nawet rok czasu. Np tak zrobiłem z oknami, drzwiami, bramą garażową.

pzdr

Czy wiecie, jak banki zareagowały na wzrost VAT na materiały?

Odpowiedź brzmi: obniżyły (i obniżają) procent poniesionych kosztów, których poniesienie inwestor musi udowodnić fakturami przed wypłatą kolejnej transzy kredytu :).

W TEN SPOSÓB BANKI USANKCJONOWAŁY SZARĄ STREFĘ OBROTU MATERIAŁAMI BUDOWLANYMI!!!

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,1931598.html

• 1 month później...

Jeszcze tli się światełko w tunelu.

Posłowie chcą nowelizacji ustawy o VAT

(IAR, tm/31.03.2004)

Dziś ma zostać oficjalnie zaprezentowany poselski projekt nowelizacji ustawy o podatku VAT w budownictwie - informuje "Rzeczpospolita", która dotarła do treści tego dokumentu.

Zakłada on zakwalifikowanie całego budownictwa mieszkaniowego jako budownictwa społecznego, co ma umożliwić bezterminowe stosowanie obniżonej stawki VAT, oraz wprowadzenie możliwości odliczania tego podatku zawartego w cenie paliw silnikowych kupowanych do samochodów osobowych.

Według informacji dziennika, projekt ma lada moment wpłynąć do laski marszałkowskiej jako inicjatywa poselska. Powstaje przy wsparciu Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych. Jego autorzy chcą poprawić nową ustawę o VAT, która ma zacząć obowiązywać od 1 maja. Pomysłodawcy liczą, że uda się uchwalić projekt jeszcze przed wejściem Polski do Unii.

Jedną z kwestii, które uznano za kluczowe, jest sprawa budownictwa mieszkaniowego. W wersji roboczej projektu zaproponowano zakwalifikowanie całego budownictwa mieszkaniowego (razem z remontami) jako "budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym", co umożliwiłoby stosowanie obniżonej stawki VAT. To, jaka będzie jej wysokość i jak długo będzie stosowana, zależeć ma wyłącznie od woli polskich władz ustawodawczych.

W projekcie nowej ustawy znajdzie się również propozycja wprowadzenia możliwości odliczania podatku VAT zapłaconego w cenie paliw silnikowych kupowanych dla aut osobowych użytkowanych przez firmy. Pojawią się też zmienione zasady odliczania VAT przy kupnie samochodów osobowych przez firmy. Pozostanie wprawdzie prawo do odliczenia połowy VAT, ale za to bez ograniczeń kwotowych.

Więcej na ten temat - w "Rzeczpospolitej".