GregGreg 23.02.2004 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Muszę wykonać otwór pod drzwi balkonowe 240x180 w ścianie nośnej.Ściana zewnętrzna 36 - beton komórkowy.Problem tkwi w tym, że przy tej wysokości drzwi balkonowych nie mam gdzie umieścić szyny wzmacniającej. Odległość od spodu wieńca do otworu pod drzwi ma tylko 8 cm. Czy mogę potraktować konstrukcję wieńca jako nadproże. (Wieniec zbrojony prętami 4x12 mm, strzemiona co 15 cm 6 mm, beton klasy B20)Proszę o pomoc i ewentualne sposoby rozwiązania problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xrrr82 23.02.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Mozesz pokokojnie tak zrobic, ja mam caly dom w ten sposob zaprojektowany nadproza sa czescia wienca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 23.02.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Muszę wykonać otwór pod drzwi balkonowe 240x180 w ścianie nośnej. Ściana zewnętrzna 36 - beton komórkowy. Problem tkwi w tym, że przy tej wysokości drzwi balkonowych nie mam gdzie umieścić szyny wzmacniającej. Odległość od spodu wieńca do otworu pod drzwi ma tylko 8 cm. Czy mogę potraktować konstrukcję wieńca jako nadproże. (Wieniec zbrojony prętami 4x12 mm, strzemiona co 15 cm 6 mm, beton klasy B20) Proszę o pomoc i ewentualne sposoby rozwiązania problemu. 1. Wymiary otworów podaje się: szer/wys czyli 180 x 240 cm. 2. Na ch... Ci takie wysokie drzwi balkonowe. 3. Jeżeli już jednak takie masz, to trudno, ale tak na odległość nie wydaje mi się, żeby ten wieniec wystarczył za nadproże. Niech Ci to ktoś przeliczy (kierownik budowy albo najlepiej Twój projektant) i będziesz spał spokojnie. Albo wypie... dziurę i wstawiaj drzwi. Twoja budowa, Twoje bezpieczeństwo. Rób jak uważasz. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 23.02.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 dla mnie takie rozwiązanie by łoby nie wykonalne .Wysokość nadproża zbrojonego to 20 cm nie zmieści sięNie wiem jak masz zamiar umieścic takie nadproże Pozostaje tylko tregra i to solidna skręcana po ze sobą, potm można przystąpić dopiero do robienia otworu.Zapytaj kierownika twojej budowy jak się robi nadproża w litym murze napeno ci to wyjaśni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 23.02.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Po mojemu da się, bez zbytniego zdziwiania. Mam tak samo - zapomnieliśmy z żoną o 1 oknie - wypierzyliśmy kawał sciany i trzyma się to na wieńcu. Jak by nie patrzeć - wieniec i nadproże to to samo - doskonale się zastepują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregGreg 23.02.2004 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Myślę, że konstrukcja nadproża i wieńca to to samo. Wrzuciłem właśnie ten temat, żeby się upewnić. Proszę o dalsze posty i dziękuję za dotychczasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 23.02.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Jasne, wieniec i nadproże to to samo... I w jednym drut w środku, i w drugim też. Szwagier tak budował, i wszystko stoi. A czy szerokość otworu wynosi 100 cm, czy 180 - to wszystko jedno.Ja mam tylko jedno pytanie, GregGreg : Jak masz gorączkę 37,6, a nie przepisową 36,6 - to idziesz do lekarza. Po co? to tylko 1 st. C różnicy...Po coś tych architektów i budowlańców kształcą - m.in. po to, by rozwiązywali takie problemy jak Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregGreg 23.02.2004 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Lunatyk ja siedze teraz w pracy na drugim koncu Polski i mysle jak to zrobic- stad ten problem i prosba o rade. Jak wroce biore sie do roboty. Dziekuje wszystkim za posty i prosze o wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 24.02.2004 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Przepraszam za złośliwość, ale Koledzy (Koleżanki) piszący "co im sie zdaje" nieco mnie zirytowali.Nadproże a wieniec - to nie to samo. Wieniec ma za zadanie m.in. "spoić" ściany w poziomie stropu, nazywa się to "zmniejszeniem ich długości wyboczeniowej". Nadproże natomiest jest najczęściej zwykłą belką zginaną, czyli jest poddane siłom jakimi wieniec w zasadzie nigdy nie jest obciążony.Oczywiście, można wieniec sprawdzić dodatkowo na zginanie, ew. dozbroić - i wtedy może być jednocześnie nadprożem. Na zewnątrz wygląda tak samo - kawał betonu, różni się tym co ma w środku.Teraz Twój przypadek - otwór masz znacznej rozpiętości - 180 cm. Wieniec Ci najpewniej tego nie przeniesie, nie wiemy jeszcze w jakiej partii ściany to występuje: równolegle, czy prostopadle do belek stropu, nie wiemy, czy z kondygnacji wyższej nie jest przekazywana np siła skupiona. Czyli na Forum nie znajdziesz wiarygodnej odpowiedzi, ktoś to musi obejrzeć na miejscu.Może się zdarzyc, że wieniec to przeniesie, ale nic cię nie uchroni przed takim jego ugięciem, które uniemożliwi osadzenie stolarki.Czy nie będzie najprostszym wyjściem zmniejszenie wysokości stolarki, i wygospodarowanie miejsca na nadproże stalowe, przeliczone przez konstruktora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 24.02.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Witam. Z pewnością można też na tym odcinku dozbroić. Wieniec + 8cm. to niemało. Np. 6xfi16 na dole i 2x na górze, strzemiona gęsto i odpowiednio zagęszczone niemało może przenieść. Ale to powinien obliczyć konstruktor. Nie wiemy co jest na górze? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 24.02.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Lunatyk ja siedze teraz w pracy na drugim koncu Polski i mysle jak to zrobic- stad ten problem i prosba o rade. Jak wroce biore sie do roboty. Dziekuje wszystkim za posty i prosze o wiecej A nie będziesz tam wieszał w przyszłości jakiś firanek, itp? Bo jeżeli tak, to musi być miejsce na karnisz, itp. A jak nie będzie nadproża=obniżenie drzwi w stos. do sufitu, to będzie kiszka. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregGreg 24.02.2004 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Zbrojenie belek jest poprzeczne w stosunku do wieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts