Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przechowywanie żywności w lodówce


Recommended Posts

Z grubsza przesledzilem 2 z 3 stronek o przechowywaniu zywnosci w lodowie,ale nie znalazlem odpowiedzi,jak sie Wam przechowuja produkty w szyfladach z funkcja Biofresh?Chetnie poczytalbym opinie o ww. technologii,ale tu nie ma chyba za duzo napisane.....Ktos cos napisze ,poparte wlasnym doswiadczeniem?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam juz lodowkowy jonizator, o którym pisała martaj. Pracuje 3 dni i powiem: to działa! żadnego brzydkiego zapachu, nawet pomimo tego, że w lodówce kapuśniak w garnku :wink:

fajna sprawa

martaj - dzięki :D

 

Bardzo sie ciesze, ze jestes zadowolona :) I nie ma za co :D

 

Z funkcji biofresh nie korzystalam nigdy, ale poniewaz za nie tak znowu dlugo czeka mnie zakup lodowki, to rowniez sie bym czegos chetnie dowiedziala.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra to teraz kolej na mnie - co do zapachów to w firmie, w której pracuje sprzątaczka sprzedała nam patent, bo się zastanawiałam dlaczego w firmowej lodóweczce brak zapachów, a przecież miesza się tam wszystko. Sposób - wlejcie mleko do szklanki, raz na tydzień wystarczy zmieniać, zabija wszystko!

A co do pojemników i przechowywania żywności, to miałam okazję używać przez dwa tygodnie zestawu Zeptera - pojemniki próżniowe. Jaka ocena- rewelacyjne. Może trochę drogie, ale w momencie gdy przeliczymy sobie jak często wyrzucamy do kosza obślizgniętą szynkę itp. to myślę, że zwraca się szybko to cacko. Do swojego domu będę miała to obowiązkowo (obok thermomixa ma 1 miejsce na liście) Jest pojemnik na zupy, a co najlepsze - do próżniowego wrzucasz co chcesz, bo wiadomo, że wysysając powietrze wysysasz zapachy.

Jest jeszcze jeden sposób - kupować na bieżąco, małe ilości i po zjedzeniu wyrzucać; albo - jak w reklamie - po co mi lodówka, skoro w pobliżu jest Żabka ;DDD

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra to teraz kolej na mnie - co do zapachów to w firmie, w której pracuje sprzątaczka sprzedała nam patent, bo się zastanawiałam dlaczego w firmowej lodóweczce brak zapachów, a przecież miesza się tam wszystko. Sposób - wlejcie mleko do szklanki, raz na tydzień wystarczy zmieniać, zabija wszystko! A co do pojemników i przechowywania żywności, to miałam okazję używać przez dwa tygodnie zestawu Zeptera - pojemniki próżniowe. Jaka ocena- rewelacyjne. Może trochę drogie, ale w momencie gdy przeliczymy sobie jak często wyrzucamy do kosza obślizgniętą szynkę itp. to myślę, że zwraca się szybko to cacko. Do swojego domu będę miała to obowiązkowo (obok thermomixa ma 1 miejsce na liście) Jest pojemnik na zupy, a co najlepsze - do próżniowego wrzucasz co chcesz, bo wiadomo, że wysysając powietrze wysysasz zapachy.

Jest jeszcze jeden sposób - kupować na bieżąco, małe ilości i po zjedzeniu wyrzucać; albo - jak w reklamie - po co mi lodówka, skoro w pobliżu jest Żabka ;DDD

 

cały tydzień mleko w szklance? :o wydaje mi się, że zacznie śmierdziec szybciej niż po tygodniu, ale nie próbowałam takiego eksperymentu. Bałabym sie tez, że mi się po prostu wyleje.

 

Z kupowaniem wędlin w małych ilościach się zgadzam - teraz tyle sypią swinstw do nich, ze strasznie szybko robią się sliskie :evil: Samemu jak się zrobi szynkę, to potrafi tydzień (albo i dłużej) leżeć w lodówce i dalej świeża, a te kupne to ech...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doswiadczenia z pojemnikami prozniowymi (nie mialam zeptera) wynika, ze wedlina tez sie w nim potrafi zrobic sliska (i nie mowie o przechowywaniu jej przez miesiac:)). Wprawdzie faktycznie przedluzaja trwalosc produktow, ale nie jest to panaceum.

 

Zawsze mozna kupowac wedline eko. Z moich doswiadczen wynika ze jest smaczniejsza i swiezsza niz normalna (a surowe mieso w szczegolnosci). Jest co prawda droga, ale tu akurat warto nie oszczedzac, bo jest smacznej, zdrowiej i zwierzeta zyja w humanitarnych warunkach.

 

Ja planuje duza zamrazarke, w ktorej bede trzymac takie poporcjowane mieso. Zamawiajac mieso z ekologicznej masarni wychodzi cenowo podobnie jak w (nieeko) sklepie (maja wolowine i wieprzowine). Tylko trzeba zamowic wieksza ilosc (dowoza ciezarowka - chlodziarka), wiec trzeba miec gdzie to przechowywac. Drobiu jeszcze w sklepach internetowych nie widzialam, ale trzeba popytac w sklepach eko - w wawie sprzedaja np. na saskiej kepie. Z tym, ze ja jem sporo miesa - kilka razy w tygodniu - jesli ktos jada okazyjnie, to pewnie lepiej kupowac detalicznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doswiadczenia z pojemnikami prozniowymi (nie mialam zeptera) wynika, ze wedlina tez sie w nim potrafi zrobic sliska (i nie mowie o przechowywaniu jej przez miesiac:)). Wprawdzie faktycznie przedluzaja trwalosc produktow, ale nie jest to panaceum.

 

Zawsze mozna kupowac wedline eko. Z moich doswiadczen wynika ze jest smaczniejsza i swiezsza niz normalna (a surowe mieso w szczegolnosci). Jest co prawda droga, ale tu akurat warto nie oszczedzac, bo jest smacznej, zdrowiej i zwierzeta zyja w humanitarnych warunkach.

 

Ja planuje duza zamrazarke, w ktorej bede trzymac takie poporcjowane mieso. Zamawiajac mieso z ekologicznej masarni wychodzi cenowo podobnie jak w (nieeko) sklepie (maja wolowine i wieprzowine). Tylko trzeba zamowic wieksza ilosc (dowoza ciezarowka - chlodziarka), wiec trzeba miec gdzie to przechowywac. Drobiu jeszcze w sklepach internetowych nie widzialam, ale trzeba popytac w sklepach eko - w wawie sprzedaja np. na saskiej kepie. Z tym, ze ja jem sporo miesa - kilka razy w tygodniu - jesli ktos jada okazyjnie, to pewnie lepiej kupowac detalicznie.

 

pierwszy raz słyszę, że mozna tak zamówić mięso i to jeszcze z ekologicznej masarni - mogłabyś napisać o tym cos więcej? W czym przejawia się to, ze oni są eko? I to normalnie przez internet się kupuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, o tę :). Widzilam chyba jeszcze jeden sklep, ale tylko z wedlinami. Nie zamawialam stamtad jeszcze wprawdzie, bo moj zamrazalnik sie nie nadaje nawet do przechowywania lodu, ale planuje. Na razie kupowalam tylko normalnie w sklepach eko, ale wtedy jest dwa razy drozej. Z tym, ze ja mam w warszawie duze problemy z dostaniem w zwyklych sklepach swiezego miesa..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
  • 1 year później...

kupiliśmy super dużą lodówkę, nowoczesną w zeszłym roku...

jak teściu zobaczył, że mamy bardzo duży zamrażalnik to oddał nam najpiękniejsze prawdziwki do przechowania, żeby na wilgilię były....

były tak duże, że nie zmieściły się do żadnego pojemnika, więc pozostały odkryte... w tym zamrażalniku...

niestety na wigilię mieliśmy do potraw grzyby suszone, bo system no frost wyciąga wodę z produktów i je wysusza..

niby logiczne, ale nie przyszło nam to do głowy...

w tym roku wiem, że wszystko, a w szczególności grzyby,groszek, fasolkę i inne takie trzeba szczelnie zamykać....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
  • 2 months później...

niestety na wigilię mieliśmy do potraw grzyby suszone, bo system no frost wyciąga wodę z produktów i je wysusza..

niby logiczne, ale nie przyszło nam to do głowy...

w tym roku wiem, że wszystko, a w szczególności grzyby,groszek, fasolkę i inne takie trzeba szczelnie zamykać....

Nieźle.

Myśmy nie mieli okazji się przekonać bo wszystko szczelnie zamykamy. Nawyk wyniesiony z domu - bo w jednym roku mama zostawiła źle domknięty koperek. Przez lata wszystko - nawet truskawki - czuć było koperkiem :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...
  • 7 months później...
Pytanie konkretne: jak długo można przechować masę na placki ziemniaczane w lodówce? Po ilu dniach placki wciąż wyjdą dobre?

 

Tak naprawdę to w 90% zależy to od lodówki i jej możliwości np.typu no frost itp.Jeśli pozostałą masę na placki ziemniaczane zalejesz z góry olejem to po pierwsze nie z czernieje,po drugie przez krótki okres utrzyma walory smakowe jak z po starciu,po trzecie jest w niej surowa cebula ,która to ma w sposobie zakiszać:yes::yes::D masę.Zastanawia mnie natomiast do czego potrzebna jest ci taka informacja jak placki ziemniaczane schodzą na bieżąco a na drugi dzień po i usmażeniu-podsmażeniu stanowią doskonały dodatek jak produkt do wszelkiego rodzaju połączeń.:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 years później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...