Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc domowa-warto?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam wolne dwa dni :wink: jeśli ktoś potrzebuje takiej pani z okolic G-ka-zapraszam na priv :)
Ja bym chetnie skorzystała, ale ja niestety z Koleczkowa k Gdyni jestem. Ostatnia Pani znikneła mi zaliczka za jedno sprzatanie z góry. A tak dobrze sie zapowiadała. Sprzatała u nas ok 8 miesiecy. Człowiek całe życie sie uczy

a jak się tak wszyscy odnajdują i witają to ja tez znam Koleczkowo--- współpracuję z firmą Ludek - Marconi, pewnie znacie.

I oczywiście przejeżdżam przez miasteczko jadąc do Jastrzębiej Góry :wink:

Mam wolne dwa dni :wink: jeśli ktoś potrzebuje takiej pani z okolic G-ka-zapraszam na priv :)
Ja bym chetnie skorzystała, ale ja niestety z Koleczkowa k Gdyni jestem. Ostatnia Pani znikneła mi zaliczka za jedno sprzatanie z góry. A tak dobrze sie zapowiadała. Sprzatała u nas ok 8 miesiecy. Człowiek całe życie sie uczy

a jak się tak wszyscy odnajdują i witają to ja tez znam Koleczkowo--- współpracuję z firmą Ludek - Marconi, pewnie znacie.

I oczywiście przejeżdżam przez miasteczko jadąc do Jastrzębiej Góry :wink:

a tak Ludka trudno nie znac :wink: duza firma

• 2 weeks później...
Korzystam i bardzo mi to odpowiada. Pani do sprzatania przychodzi 2 x w mcu i sprzata tzw. całość. Okna myje też. Oprócz tego oczywiście sprzątam sama i pedzę dzieci do porządków, ale tzw. generalne robi pani sprzątająca. Teraz będę się przeprowadzać i bardzo chciałabym, żeby nasza pani też tam sprzątała do czego ją namawiam. Mam tez nianię, która codziennie mi prasuje i robi takie codzienne ogarnięcie, bo dzieci juz urosły :lol:. Zresztą teraz niania przychodzi głównie do szczeniaka swieżo nabytego :wink: Bardzo mi pomagaja w zyciu te dwie Panie, każda z osobna, tak więc jestem ZA.

• 7 months później...
Zależy jaki dom sie prowadzi i jak się jest obciązonym pracą ale w pewnych przypadkach warto mieć stałego rezydenta ( Ukrainka, mieszka w tym samym domu, sprzata gotuje,, odprowadza dzieci, ma prawo sprzatac w innych domach, pomagać przy organizacji przyjęć jak ktoś ze znajomych potrzebuje - stąd ma dodatkowe dochody)

Mam Panią do sprzątania i polecam. Przychodzi 1 raz w tygodniu, na bieżąco myje okna. Jedno sprzątanie to 50 zl. Przychodzi jak mnie nie ma w domu, wracam z pracy i jest czysto. Co za ulga. Mam zaoszczędzone jedno popołudnie, dobry humor.Nie jest to koszt który się odczuwa, pani jest zadowolona ,że ma pracę, sprżąta codziennie jeden dom lub mieszkanie.Zdarza sie,że coś stłucze lub zniszczy ale przecież mi to tez się zdarza . Traktuję to jako normalną sprawę.Żałuję,że jak byłam młoda, zapracowana, z małymi dziecmi to nie stać mnie było na taki luksus.Wypoczęta zrelaksowana żona to więcej dla związku niż szafa ciuchów.

A moje panie liczą sobie za godziny - po 20 zł od każdej - wychodzi dużo ... jak się umówię na trzy godziny to wychodzi 60 zł tygodniowo ale nie jest posprzątany cały dom ... nawet całe prasowanie nie zrobione

Zniszczenia do tej pory (niecałe dwa miesiące):

zalane drzwi w łazience (napuchła framuga)

talerz crisp z mikrofali umyty w zmywarce - do wyrzucenia

patelnia teflonowa umyta w zmywarce - jak wyżej

zastanawiam się czy warto tyle bulić

ale z kolei mam te parę godzin weekendu.

Bo niestety sprzątać też trzeba umieć. Ja korzystałam z pomocy dochodzących pań wielokrotnie, ale próby zostawiania samych w domu nie były zbyt udane. Teraz pracuję ok 20 godzin tygodniowo ale mam na głowie rocznego synka i budowę i czasami to aż mi wstyd (z powodu bałaganu oczywiście). Zawsze byłam świetnie zorganizowana, nie wiem co to się porobiło.... :D :oops:

A moje panie liczą sobie za godziny - po 20 zł od każdej - wychodzi dużo ... jak się umówię na trzy godziny to wychodzi 60 zł tygodniowo ale nie jest posprzątany cały dom ... nawet całe prasowanie nie zrobione

Zniszczenia do tej pory (niecałe dwa miesiące):

zalane drzwi w łazience (napuchła framuga)

talerz crisp z mikrofali umyty w zmywarce - do wyrzucenia

patelnia teflonowa umyta w zmywarce - jak wyżej

zastanawiam się czy warto tyle bulić

ale z kolei mam te parę godzin weekendu.

Co to jest talerz crisp? i czemu do wyrzucenia?

ja caly czas myje moje teflonki w zmywarce i jakos zyja....

ok.. juz sobie poszukalem... ale te talerzyki co sprzedaja sie nadaja do zmywarki, nie znalazlem zadnego co nie mozna myc w zmywarce...

Tyle że mój talerz crisp do mikrofali ewidentnie tego nie polubił ... bo widać na nim zdarty teflon - plamy. Ma już staruszek 7 lat ale nie było widać śladów zużycia do dnia umycia w zmywarce - po wyciągnięciu ze zmywary po prostu widać że jest zniszczony. Może teraz technologie lepsze ...

Drzwi dalej napuchnięte od wody.

Nie ejstem zadowldowolona z mycia podłóg -fugi brudne i kurz pod łóżkiem (tam nie widać brudu ...)

Za 20 zł za godzinę mogę chyba oczekiwać efektów i jakości?

Porządne całodzienne sprzątanie (9 godzin) kosztowało mnie raz 180 zł - chyba trochę dużo?

Ja powiesiłam ostatnio ogłoszenie pod kościołem - moja koleżanka twierdzi, że w ten sposób zdobywa się świetne nianie i panie do pomocy ...... mija tydzień i zero reakcji. Rozpuściłam wici wśród znajomych - nie tak łatwo znaleźć kogoś do sprzątania.

ja znalazlam zmotoryzowaną opiekunkę do rozwożenia dzieci i panie do pomocy w sprzątaniu w ciągu godziny na Gumtree :)

Polecam :)

Choć pań to chyba dalej będę szukać. Z drugiej strony znam opowieści straszliwe o tanich paniach do sprzątania :)

Ja akurat wszystko lubię zrobic sama - bo jest dokladnie tak jak chcę. Ale biorę pod uwagę fakt, ze jeszcze nie mam dzieci. Jak sie w koncu zdecuduję a chcialabym pewnie dwoje - to czasu na sprzatanie będzie znacznie mniej - wtedy moze pomyśle o Pani do Sprzątania.

Mam też wrażenie ze jakas dziwna moda na panie sprzatające sie robi. Nie mam na mysli nic złego, bo jak kogOs stac to czemu nie. Mam znajome ktorym biznesiki sie dobrze kreca i zauważyłam ze jak jedna wzięla pania do sprzatania, to druga nie chciala byc gorsza i zrobila to samo, itd. :p :wink:

• 3 months później...
miałam też panie do sprzatania .Było super pod tym względem ,że domek czysciutki i człowiek nie musi tyrać .(choć nie zawsze idealnie-ale z drugiej strony czy my zawsze sprzatamy idealnie?) .Po naszej przeprowadzce pani było za daleko by u nas sprzątać.Wtedy też zobaczyłam jak rozleniwiły się moje dzieci.Trochę walki z mojej strony i sprzątamy sami dzieciaki mają dyżury (oczywiście płatne) i jakoś sobie radzimy. Bardzo mi się podoba jak mój 15 letni syn wyzywa jak mu ktoś brudzi podłoge kiedy on dopiero co ją umył:))) W przyszłości synowa powinna być zadowolona :)))

aaggaa, płacisz dzieciom za sprzątanie???????? :o

Przepraszam, a Tobie ktoś płaci za sprzątanie, zrobienie obiadu czy zakupów?

Jeśli chodzi o panie sprzatające. Korzystałam raz, bo wcześniej było mi szkoda kasy. Poza tym dom nie jest jakoś straszliwie wielki, żeby sobie z nim nie poradzić. Byc może zmienię zdanie przy drugim dziecku. Ten raz to był tydzień temu gdy poprosiłam sprzątaczkę z firmy mojej mamy, żeby przyszła umyć mi okna i porządnie wyszorować płytki na podłogach. Jednak było to podyktowane tym, że w 8 miesiącu ciąży po prostu nie mogę tego robić.