an-bud 08.12.2010 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Oglądając budowy domków, widziałem osobiście około tysiąca domków.... prawie do każdego można mniej lub bardziej się "czepiać" Spartolić można tak naprawdę wszystko od projektu, a wykonanie... brakuje cenzuralnych określeń. Rozmawiałem ostatnio z prawie budowlańcem tzn. chciał zapisać się do technikum budowlanego - szkoła ... się ostro reklamowała, prawie bez opłat, dotacje z uni i... znalazły się dwie osoby na rok szkolny 2010 / 11 Oczywiście zrezygnowali z utworzenia klasy. Cofnijmy się w czasie do komuny .....większość na budowach "budowlańców" z łapanki przyuczona przez mniej budo....bardziej...wlańców. 25 lat temu brakowało chętnych aby otwierać klasy budowlane, a ci co skończyli w 99% staneli w miejscu lub pracują w innych zawodach. (znam to z życia) Budownictwo się zmieniło, nowe materiały, technologie. Trzeba troszkę wiedzieć aby postawić sobie domek..... ps. mam kilka... "fajnych" zdjęć, jak wykopię z kompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.12.2010 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 coś się zmieniło??? chyba nie... rosną w miastach domy z czerwoniutkiej cegłydomy wznosi murarz bo w tej pracy biegłyale do tych domów trzeba dodać stali bo jak nie dać stali, to się dom zawali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.12.2010 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 coś się zmieniło??? chyba nie... rosną w miastach domy z czerwoniutkiej cegły domy wznosi murarz bo w tej pracy biegły ale do tych domów trzeba dodać stali bo jak nie dać stali, to się dom zawali... Raczej zmienia się na gorsze. Na początek drastyczne zdjęcie, przyjechała "firma ociepleniowa", wzieła się ostro do roboty i efekt niżej http://lh5.ggpht.com/_RWKhEdg1GT8/TP88A4zKXfI/AAAAAAAACng/9Xsv3sltDgE/s640/DSC01264.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Są 2 wyjścia, zaryzykować i : 1. Zaufać firmie budowlanej2. Zdobyć wiedzę żeby zbudować samemu A kto nie ryzykuje to do bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.12.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Są 2 wyjścia, zaryzykować i : 1. Zaufać firmie budowlanej 2. Zdobyć wiedzę żeby zbudować samemu A kto nie ryzykuje to do bloku. Jest opcja nr 3) Zdobyc wiedze, zrobic samemu ile jest sily i czasu, a do reszty wziasc firme i jej zaufac, ale doplacic do kierbuda i samemu przynajmniej 2 razy dziennie sprawdzac postepy prac Niektorzy fachowcy jak nie sa pewni to sie pytaja, niektorzy robia tylko "tak" nie inaczej, a jesli koniecznie mamy miec jak chcemy, to zmienic fachowcow, zeby nie musieli eksperymentowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.12.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 No to mamy jeszcze opcję nr 4 - wybudować się z inwestorem zastępczym. Prawda ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornacki 08.12.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Ale to jest też wina właściciela, który wynajmuje ekipę po najniższych kosztach. Wiadomo, że budowlaniec nie będzie robił za 800 zł na rękę, a jeśli już to żaden z niego budowlaniec.Odpowiedni jest też nadzór. Wynajmuje się ekipę i nie pilnuje się jej, bo i po co.Ja np. nie słyszałem, aby w firmach deweloperskich (tych uczciwych) były jakiś nieprawidłowości przy budowie. Tam pracują ludzie, którzy znają się na robocie.Zależy też gdzie szukasz wykonanwców. Jeśli bierzesz z ogłoszenia typu "Cześć mam na imię Mirek i potrafię zrobić wszystko", to efekt jest taki , że Mirek przyjdzie i zrobi wszystko... źle. Ja np. szukam zleceniodawców i wykonanwców niekoniecznie przy budowie domu na Favore.plWchodzę sobie w zakładkę http://www.favore.pl/cat10_budowa-dom-ogrod.html i mogę skompletować całą ekipę, a nawet kupić gotowy projekt domu. Nie rozumiem ludzi szukających tanich (czyt. drogich) pseudo okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 08.12.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Są 2 wyjścia, zaryzykować i : 1. Zaufać firmie budowlanej 2. Zdobyć wiedzę żeby zbudować samemu A kto nie ryzykuje to do bloku. Dokladnie, jade punktem 2 caly czas do przodu...a jak tanio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulka_77 08.12.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Zgadzam się z kolegom, tak już jest w tych czasach.... Czasami zastanawiam się czy Ci niektórzy murarze to faktycznie murarze czy jedynie zajmują się tym jako pracą dodatkową żeby dorobić parę groszy a tak naprawdę nie mają wystarczającej wiedzy na wiele tematów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.12.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Zgadzam się z kolegom Wystarczy umieć bezbłędnie pisać posty (komentarze) na forach bądź blogach po polsku... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.12.2010 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Fajne są takie teksty z FM ... Jak mówimy, że chcemy 20 cm styro, zaraz patrzą na nas, co najmniej, jak byśmy byli zielonymi ludkami z innej planety. I zaczyna się wykład, że max to 15, ludzie zazwyczaj 10-12 cm dają, itp, itd. To co ja mam dalej z taką ekipą gadać o mostkach, żeby mi styro na ościeżnice okien wjechali, żeby mi attykę dookoła ocieplili- wtedy to na mnie psychiatrę na bank naślą... A buduję niby w wielkim mieście. Najgorsze są argumenty, bo rozumiem, poruszane ztresztą i w tym wątku dywagacje na temat opłacalności i rachunku ekonomicznego zastosowania np. 18 cm lambda 031, a zwykłego styro gr 20cm- to ma sens. Ale jak się do tego ma argument, bo ludzie dają 10cm ?! Fakt, że jestem "babą" dodaje tylko pikanetrii w moich rozmowach z fachoffcami... Zimą, jest zimno Dla lubiących duże rachunki, częste palenie w wodnym kominku polecam ekipę / ekipy robiące u "znajomego" oczywiście to to to niżej Około 8 tyś za gaz + 10 metrów drewna, domek parterowy około 100m2, ale to koszt pierwszego sezonu grzewczego http://lh3.ggpht.com/_RWKhEdg1GT8/ScoAdR-jCLI/AAAAAAAAAgw/ZXac5I84GGY/s640/DSC00489.JPG "ocieplone" rury co na poddaszu (stropodach wentylowany) http://lh4.ggpht.com/_RWKhEdg1GT8/ScoAqz32_YI/AAAAAAAAAhk/4oWQYsZxbCs/s640/DSC00495.JPG Troszkę marnie ale widać profile sufitowe, pod nimi paroizolację, a niżej gk http://lh5.ggpht.com/_RWKhEdg1GT8/ScoAm3F7zMI/AAAAAAAAAhU/uxNruwz3GT4/s640/DSC00493.JPG I most ek termiczny. Można gorzej ? Oczywiście że można chyba się czepiam. Wiele razy widziałem gorzej wykonane ocieplenie. Dla miłośników "mostów oceanicznych" opiszę też podobny stropodach : wełna grubości 5cm na 1/3 poddasza, na pozostałych 2/3 gołe płyty gipsowe i do kompletu dużo lampek halogenowych bardzo ładnie oświetlających też poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 08.12.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Ale to jest też wina właściciela, który wynajmuje ekipę po najniższych kosztach. Wiadomo, że budowlaniec nie będzie robił za 800 zł na rękę, a jeśli już to żaden z niego budowlaniec. Odpowiedni jest też nadzór. Wynajmuje się ekipę i nie pilnuje się jej, bo i po co. Ja np. nie słyszałem, aby w firmach deweloperskich (tych uczciwych) były jakiś nieprawidłowości przy budowie. Tam pracują ludzie, którzy znają się na robocie. Zależy też gdzie szukasz wykonanwców. Jeśli bierzesz z ogłoszenia typu "Cześć mam na imię Mirek i potrafię zrobić wszystko", to efekt jest taki , że Mirek przyjdzie i zrobi wszystko... źle. Ja np. szukam zleceniodawców i wykonanwców niekoniecznie przy budowie domu na Favore.pl Wchodzę sobie w zakładkę http://www.favore.pl/cat10_budowa-dom-ogrod.html i mogę skompletować całą ekipę, a nawet kupić gotowy projekt domu. Nie rozumiem ludzi szukających tanich (czyt. drogich) pseudo okazji. Masz rację. A na potwierdzenie Twoich słów wystarczy wejść na wątek "Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym". Tam to jest masakra! Prześcigają się, kto taniej wybudował. I jeszcze się cieszą, że nie przepłacili, bo za dom 150 m kw. dali 25 tys. za robociznę. Stuk-puk w potylicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.12.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Problem polega na tym, że ilość wydanej kasy wcale nie musi być miernikiem fachowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.12.2010 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Są 2 wyjścia, zaryzykować i : 1. Zaufać firmie budowlanej 2. Zdobyć wiedzę żeby zbudować samemu A kto nie ryzykuje to do bloku. i dopilnować samemu i myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.12.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 (edytowane) A to fota odemnie z wykonczeniówki Pan mi polozył deskę tylko zapomniał klej wytrzec http://images45.fotosik.pl/141/5521d0c5d9a98b03med.jpg Ja mu zapomniałem zapłacic tu tez u mnie http://images45.fotosik.pl/124/249d22cbc24bf4fa.jpg Człowiek twierdził ze umie ocieplac poddasze. Dalej jego umiejętnosci niesprawdzałem ciekawe jak podciera sobie du...ę Edytowane 10 Grudnia 2010 przez f.5 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 10.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Witam. Jestem budowlańcem, dokładnie technikiem Budownictwa, Mój tata jest również budowlańcem z praktyki i wykształcenia, pracuje od lat 80 firmę prowadzi od 96 roku, obecnie od kilku lat prowadzimy ją razem(obaj pracujemy na budowie nie mamy biura;) ) Nie przeraża mnie 20 cm styropianu(zresztą u siebie tez tyle dam) rekuperatory pompy ciepła dryfix czy co jeszcze nowego można znaleźć.:) Nigdy nie ogłaszaliśmy się w prasie czy internecie, wszystkie roboty wykonujemy z polecenia poprzednich inwestorów, oraz mamy takich którym budujemy już domy dla ich dzieci. itp. itd. Oczywiście nie jesteśmy idealni też czasem coś spartolimy (niedopchanie wełny w skosie to nie spartolenie to już parodia fachu) Nie wiem w sumie po co to pisze po prostu chyba chciałem się przed wami wypłakać Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.12.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Moja recepta na sukces w budowaniu:-Zanim wbijemy łopatę - solidne przygotowanie teoretyczno/półpraktyczne. Teoretyczne z czasopism, półpraktyczne od doświadczonych budową forumowiczów-Czytać o etapach które nas czekają-Ekipy z polecenia (zaufanego kierbuda lub innych inwestorów, ewentualnie polecanych przez zaprzyjaźnione sklepy/hurtownie)-Codzienne wizyty na budowie (z miarą i poziomicą)-Proszę pamiętać że każdy (no może prawie każdy) majster doradza najlepszą metodę, najlepszą DLA SIEBIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 13.12.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Szczerze mówiąc efekt tych prac ociepleniowych wygląda jak regularna rozbiórka z użyciem ciężkiego sprzętu, a nie próba ocieplenia budynku Co on tam próbowali ocieplać - ławę fundamentową od dołu??? Bo jakoś inaczej sobie podobnego efektu nie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.12.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Oj Babo - to zdjęcie to taki żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 13.12.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts