Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o ocenę zmian w projekcie SIELANKA,czy dobrze kombinuję :).Dom jest ładny wizualnie, choć wewnątrz trzeba go trochę na moje oko ulepszyć:)

Zmiany moje:

* rezygnacja z małego wc, w jego miejsce spiżarka,która być musi,dzięki temu większa kuchnia (która moim zdaniem jest za mała i nie ustawna w oryginalnej wersji),

* w miejscu pokoju przy wejściu łazienka z wyodrębnionym małym wc,

* pokój (sypialnia)od salonu powiększony o schody,których nie będzie(poddasze nie użytkowe- strych) właz przy kuchni,

* kotłownia za garażem,przejście z domu ,

* okna jakieś dziwne w tym projekcie,nie symetryczne,małe i duże i niezbyt to wygląda zrobiłabym :takie samo w pokoju obok garażu i w kuchni,w spiżarce i łazience (mat)takie samo;w salonie okno ogrodowe troszkę przesunięte na prawo;

* okno w kuchni na ścianie bocznej przesunięte tak, by było na przeciw stolika,który być musi w kuchni,nie chcę żadnego,barku,lady,

...może jeszcze coś...

To tyle co mi przychodzi do głowy.Podpowiedzcie co o tym myślicie:)Przepraszam za bazgroły.

Wklejam oryginalny rzut i z moimi zmianami.

Proszę o szczere opinie,mam strasznie mało czasu na podjęcie ostatecznej decyzji co do projektu :(

SIELANKA Z GARAŻEM.jpg

sielanka TO JEST TO.jpg

sielanka A1L.jpg

SIELANKA Z GARAŻEM.jpg

sielanka TO JEST TO.jpg

sielanka A1L.jpg

jeśli chodzi o zmiany pokombinowałabym generalnie z łazienką,kotłownią i łazienką dodatkową (z wyodrębnionym wc) która ma być w miejscu pokoju przy wejściu - skoro na dole mają być własnie 2 łazienki to może jedną zrobić dostępną z sypialni - mhhh, od frontu będzie takie ,,zagłębie,, łazienek - trzeba pomyśleć co wtedy z oknami - chyba ze chcesz mieć takie wielkie okna w łazienkach - które jednak najczęściej będą zasłonięte roletami - więc chyba to trzeba przemyśleć ,

pomysł powiększenia pokoju o schody jest ok ale czy wejście do salonu nie będzie wtedy takie wąskie jak drzwi w bloku .... narazie tyle mi się nasunęło:)

aaa... i pokombinuj jeszcze jak chciałabyś mieć mebelki poustawiane , narazie robi się ciasno z kanapą pod oknem ( nie da się otworzyć drzwi balkonowych) i stołem z krzesłami - generalnie żeby wygodnie siedzieć przy stole, musi być min 1,8m wolnej przestrzeni - z drugiej strony nie wiem jakiej wielkości jest tak naprawdę salon więc moze poprostu wrysowane meble nie są dokońca w skali

jeśli chodzi o zmiany pokombinowałabym generalnie z łazienką,kotłownią i łazienką dodatkową (z wyodrębnionym wc) która ma być w miejscu pokoju przy wejściu - skoro na dole mają być własnie 2 łazienki to może jedną zrobić dostępną z sypialni - mhhh, od frontu będzie takie ,,zagłębie,, łazienek - trzeba pomyśleć co wtedy z oknami - chyba ze chcesz mieć takie wielkie okna w łazienkach - które jednak najczęściej będą zasłonięte roletami - więc chyba to trzeba przemyśleć ,

pomysł powiększenia pokoju o schody jest ok ale czy wejście do salonu nie będzie wtedy takie wąskie jak drzwi w bloku .... narazie tyle mi się nasunęło:)

Z wszystkim bym się zgodziła w tym projekcie,bardzo mi pasuje w sumie ten układ koło kuchni;spiżarka i wc ,ale wydaje mi się,że pozostawiając kuchnię w oryginale to bedzie strasznie nie ustawna,kiszkowata nie ma gdzie lodówki wstawić,nie mówiąc o stole:( czy mogę się mylic ?? bo w sumie te 11,3 m to nie tak mało.http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/9823-sielanka-ii_z-garazem.html i wtedy łazienka i pokój zostałby bez zmian tylko wywalam schody z salonu i kropka.

Generalnie chciałabym spory salon i w zamyśle mam tylko powiększenie (no nie oszukujmy się,niezbyt dużej sypialni) o szerokość schodów) nie więcej.

Zmiany dobre, jeżeli dostosowują dom do potrzeb i marzeń, ale bardzo dużo tego wyszło. Przeniesienie kotłowni to totalna rewolucja w instalacjach. Po zmianach środek wydał mi się podobny do z91 (gdyby zlikwidować kotłownię).

Trudno wprost uwierzyć, że nie ma gotowca, który spełniałby Twoje założenia, ale chyba trzeba, bo dotychczas nie spotkałam się z takim rozplanowaniem wnętrza w parterówce z dachem dwuspadowym.

IZO30,postaraj się znależć projekt w którym nie będziesz musiala wprowadzać tylu zmian,bo to bardzo kosztowna sprawa,ja też długo wybierałam projekt ,też mialam kilka pewniaków,zaczęłam od parterówek-dom we wrzosach archonu,Eldorado,TK2,ale wujek budowlaniec wybił mi z głowy parterówkę,w końcu wybrałam dom z poddaszem,taki w którym zmieniam schody z zabiegowych na schody ze spocznikiem,a reszta to zmiany kosmetyczne,przy takiej ilości zmian jakie chcesz wprowadzić lepiej zdecydować się na projekt indywidualny,pozdr,,,