Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Systemy nawadniające

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jako że wiosna idzie, to zaczynam się przygotowywać (narazie teoretycznie) do zagospodarowania mojego księżycowego krajobrazu wokół domu.

Mam zamiar zainwestować w system nawadniający. W związku z tym pytanka:

- jakie znacie firmy oferujące systemy nawadniające (chodzi o producentów)?

- na co należy zwrócić uwage?

- czy da rade taki system zainstalować samodzielnie (mam taki zamiar)?

Póki co mam przed sobą katalog firmy Weathermatic (tutaj strona lokalnego dystrybutora). Wszystko wygląda pięknie :D , ale boje się, że może to drogo wyjść (firma z USA). :-?

Czekam na porady, linki, opinie ... :)

Pozdrowienia B.

Witam serdecznie.

Jako że wiosna idzie, to zaczynam się przygotowywać (narazie teoretycznie) do zagospodarowania mojego księżycowego krajobrazu wokół domu.

Mam zamiar zainwestować w system nawadniający. W związku z tym pytanka:

- jakie znacie firmy oferujące systemy nawadniające (chodzi o producentów)?

- na co należy zwrócić uwage?

- czy da rade taki system zainstalować samodzielnie (mam taki zamiar)?

Póki co mam przed sobą katalog firmy Weathermatic (tutaj strona lokalnego dystrybutora). Wszystko wygląda pięknie :D , ale boje się, że może to drogo wyjść (firma z USA). :-?

Czekam na porady, linki, opinie ... :)

Pozdrowienia B.

Według mnie najlepsze są systemy firm amerykańskich i izraelskich,

z tych z którymi się zetknąłem najlepiej sprawował sie Rain Bird

Najważniejsze są zraszacze i sterowniki - jeśli chodzi o rury, złączki to nie wydawałbym pieniędzy na ichnie tylko kupił polskie np: http://www.irriga.com

Żeby zrobić sprawnie działający system trzeba dokaonać kilku obliczeń (w większych ogrodach jest trochę komplikacji) - by połaczyć kran z zaworami trzeba trochę znajomości hydrauliki natomiast zakopywanie rur i ustawianie zraszaczy może zrobić każdy... :wink:

Witam znowu

jatoja - dzięki za porady.

Piszesz o konieczności zrobienia kilku obliczeń/założeń. Czy chodzi o:

1. Określenie wydajności doprowadzenia wody (zależne od ciśnienia wody w instalacji i średnicy rur)?

2. Podział na sekcje obszaru objętego systemem (tak żeby ilość dostępnej wody w jednostce czasu pozwoliła działać zraszaczom w jednej sekcji w sposób wydolny)?

3. Odpowiedni dobór zraszaczy (współgrającego z obecną i projektowaną roślinnością i architekturą ogrodową)

Na co jeszcze należy zwrócić uwage?

Dodam też jeszcze link do firmy polcanej przez jatoja - Rain Bird (BTW czy to nie jest francuska firma) oraz do strony znalezionej w internecie w linkami do różnych producentów systemów nawadniających (wybrać link SPRZĘT).

Czekam na dalsze opinie. Może są na forum jacyś użytkownicy?

Pozdrowienia B.

• 2 weeks później...
Czy dostępne na rynku sterowniki do nawadniania z możliwością podłączenia pompy, będą sterować działaniem pompy głębinowej z silnikiem trójfazowym? Niektóre z nich zdaje się są tylko do przyłączenia na kran. Inne do pomp z zasilaniem 230 V. A do sterowania 6 sekcjami i pompą głebinową w studni? Kto poradzi?

• 1 year później...
  • 2 years później...

Witam wszystkich, jestem w trakcie zakładania ogrodu i potrzebuję pomocy :roll:

Przeczytałam juz trochę artykułów dotyczących nawadniania, rozmawaiłam z ludźmi zajmującymi się tym na co dzień i od tych drugich dowiedziałam się , że to bardzo skomplikowana sprawa i że nad rozplanowaniem nawadniania w maleńkim ogrodzie (jakim jest mój-dodam, że w kształcie podkowy mix trawnika i roślin) trzeba będzie siedzieć cały dzień.

Czy to naprawdę jest takie skomplikowane?

I czy średnio inteligentna brunetka nie jest w stanie tego zrobić?

Wybijcie mi ten pomysł z głowy albo zmotywujcie do działania.

Proszę :roll: