Benicio 23.02.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam serdecznie. Jako że wiosna idzie, to zaczynam się przygotowywać (narazie teoretycznie) do zagospodarowania mojego księżycowego krajobrazu wokół domu. Mam zamiar zainwestować w system nawadniający. W związku z tym pytanka: - jakie znacie firmy oferujące systemy nawadniające (chodzi o producentów)? - na co należy zwrócić uwage? - czy da rade taki system zainstalować samodzielnie (mam taki zamiar)? Póki co mam przed sobą katalog firmy Weathermatic (tutaj strona lokalnego dystrybutora). Wszystko wygląda pięknie , ale boje się, że może to drogo wyjść (firma z USA). Czekam na porady, linki, opinie ... Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 23.02.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam serdecznie. Jako że wiosna idzie, to zaczynam się przygotowywać (narazie teoretycznie) do zagospodarowania mojego księżycowego krajobrazu wokół domu. Mam zamiar zainwestować w system nawadniający. W związku z tym pytanka: - jakie znacie firmy oferujące systemy nawadniające (chodzi o producentów)? - na co należy zwrócić uwage? - czy da rade taki system zainstalować samodzielnie (mam taki zamiar)? Póki co mam przed sobą katalog firmy Weathermatic (tutaj strona lokalnego dystrybutora). Wszystko wygląda pięknie , ale boje się, że może to drogo wyjść (firma z USA). Czekam na porady, linki, opinie ... Pozdrowienia B. Według mnie najlepsze są systemy firm amerykańskich i izraelskich, z tych z którymi się zetknąłem najlepiej sprawował sie Rain Bird Najważniejsze są zraszacze i sterowniki - jeśli chodzi o rury, złączki to nie wydawałbym pieniędzy na ichnie tylko kupił polskie np: http://www.irriga.com Żeby zrobić sprawnie działający system trzeba dokaonać kilku obliczeń (w większych ogrodach jest trochę komplikacji) - by połaczyć kran z zaworami trzeba trochę znajomości hydrauliki natomiast zakopywanie rur i ustawianie zraszaczy może zrobić każdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 23.02.2004 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam znowu jatoja - dzięki za porady. Piszesz o konieczności zrobienia kilku obliczeń/założeń. Czy chodzi o:1. Określenie wydajności doprowadzenia wody (zależne od ciśnienia wody w instalacji i średnicy rur)?2. Podział na sekcje obszaru objętego systemem (tak żeby ilość dostępnej wody w jednostce czasu pozwoliła działać zraszaczom w jednej sekcji w sposób wydolny)?3. Odpowiedni dobór zraszaczy (współgrającego z obecną i projektowaną roślinnością i architekturą ogrodową) Na co jeszcze należy zwrócić uwage? Dodam też jeszcze link do firmy polcanej przez jatoja - Rain Bird (BTW czy to nie jest francuska firma) oraz do strony znalezionej w internecie w linkami do różnych producentów systemów nawadniających (wybrać link SPRZĘT). Czekam na dalsze opinie. Może są na forum jacyś użytkownicy? Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 23.02.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 http://www.iglak.pl/gardena/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaworski 08.03.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Czy dostępne na rynku sterowniki do nawadniania z możliwością podłączenia pompy, będą sterować działaniem pompy głębinowej z silnikiem trójfazowym? Niektóre z nich zdaje się są tylko do przyłączenia na kran. Inne do pomp z zasilaniem 230 V. A do sterowania 6 sekcjami i pompą głebinową w studni? Kto poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 29.10.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Dość popularna w Polsce ( w hipermarketach ) jest Gardena http://www.gardena.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga0011 10.07.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam wszystkich, jestem w trakcie zakładania ogrodu i potrzebuję pomocy Przeczytałam juz trochę artykułów dotyczących nawadniania, rozmawaiłam z ludźmi zajmującymi się tym na co dzień i od tych drugich dowiedziałam się , że to bardzo skomplikowana sprawa i że nad rozplanowaniem nawadniania w maleńkim ogrodzie (jakim jest mój-dodam, że w kształcie podkowy mix trawnika i roślin) trzeba będzie siedzieć cały dzień. Czy to naprawdę jest takie skomplikowane? I czy średnio inteligentna brunetka nie jest w stanie tego zrobić? Wybijcie mi ten pomysł z głowy albo zmotywujcie do działania. Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzkim 10.07.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Trzeba zrobić plan ogródka w odpowiedniej skali dać w Castoramie na dziale ogród i tam ztobią projekt za 100 zł , które zwracająn przy zakupie wyliczonego towaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga0011 10.07.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Niestety tego już próbowałam - jedyny Pan, który potrafił to zrobić już tam nie pracuje, a mój projekt wysłali do Gardeny- 3 tygodnie czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts