Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno balkonowe Sokółka - jaka zasuwnica ?

Recommended Posts

Zepsuła mi się zasuwnica w drewnianym tylko rozwieranym oknie balkonowym Sokółki . Okno jest z lat 90 poprzedniego wieku .

Klamka zasuwnicy może być w położeniu - zamknięte lub otwarte . Zasuwnica ma trzy czopy walcowe , dwa poniżej klamki i jeden powyżej .

Całkowita długość listwy zasuwnicy to 2180 mm , szerokość 16 mm . Na górze i dole listwy jest pręt , który wchodzi w futrynę po ustawieniu klamki w pozycji zamknięte .

Zamontowana zasuwnica w skrzydle drzwi balkonowych jest gładka , wystają tylko czopy .

Poradźcie gdzie takie ustrojstwo kupić . Jaki to jest typ i kto to produkuje . Może ktoś miał do czynienia z podobnym problemem ?

Serwis Sokółki kompletnie mnie olał za przeproszeniem .

Powiem szczerze, że nie pamiętam, co oni wtedy wkładali do swoich okien. Ale....

Jeżeli szerokość listwy jest 16 mm to będzie pasować każda z dostępnych na rynku zasuwnic. Okrągłe zaczepy ma Siegenia, Aubi, w miarę nowe Roto itd. Na listwie w okolicy klamki powinien być znaczek producenta. Wrzuć fotkę zaczepów, znaku oraz wejścia bolca w ościeżnicę. Bez problemu można dobrać nową, tylko wiąże się to z ewentualnym przesunięciem zaczepów ościeżnicy. Zabieg prosty , 15-nasto minutowy.

Jak zobaczę to powiem. Dobierzemy coś i poproszę któregoś z moich dostawców, to Ci wyśle taki kpl-ecik.

Dziękuję za odzew i propozycję pomocy subfosylny . W tamtych czasach Sokółka prawdopodobnie montowała zasuwnice polskiego producenta . Więc tacy by mnie interesowali . Właśnie chodzi mi o to aby nie przerabiać zaczepów ościeżnicy lub przerabiać jak najmniej. Są trzy zaczepy na rolki i dwa w rogu ościeżnicy na górze i dole . Niestety nigdzie nie ma żadnego znaku producenta , chyba że pod spodem . Rozważam jeszcze naprawę ale nie wiem czy się da . Usterka polega na tym iż dolna skrajna rolka nie reaguje na ruch klamki w związku z czym mam darmowy nawiew zimnego powietrza . No i pogoda jest nieodpowiednia do takich napraw .

subfosylny dziękuje za pomocną informację , skontaktowałem się z firmą KARO Złotów i już kupiłem ich zasuwnicę S4 . Mam na miejscu ich przedstawiciela . Przeróbek niemal nie będzie pomimo prehistorycznych okien . Trzeba będzie tylko zamontować jeden dodatkowy zaczep w ościeżnicy .

• 2 years później...

Mam okna drewniane 3 szybowe Wołomina (1997 - 98) też mam problem z zasuwnicą w tylko rozwieranym oknie balkonowym - całość listwy ma 186 cm, 3 punkty zaczepowe walcowe - ma ktoś jakiś pomysł na co można wymienić?

http://img24.imageshack.us/img24/4008/p5190086i.jpg

Uploaded with ImageShack.us

i

http://img841.imageshack.us/img841/4784/p5190079i.jpg

Uploaded with ImageShack.us

pozdrawiam

Edytowane przez adam-ck

Poszukaj oznaczeń na powierzchni zasuwnicy i jakby co prześlij foto.

A wymienić można na większość obecnie stosowanych okuć. Jedyna trudność to fakt, czy zaczepy na ościeżnicy są zagłębione czy przykręcone na wierzchu felca. Jak na wierzchu, to nie ma problemu z przesunięciem. Jak wpuszczone to trzeba będzie się pobawić w wykonanie nowych gniazd i zaprawienia starych - przy zastosowaniu rozwiązań innych niż oryginalna zasuwnica .

Edytowane przez subfosylny
literówki

A wymienić można na większość obecnie stosowanych okuć. Jedyna trudność to fakt, czy zaczepy na ościeżnicy są zagłębione czy przykręcone na wierzchu felca. Jak na wierzchu, to nie ma problemu z przesunięciem. Jak wpuszczone to trzeba będzie się pobawić w wykonanie nowych gniazd i zaprawienia starych - przy zastosowaniu rozwiązań innych niż oryginalna zasuwnica .

Witam serdecznie, nie ma żadnych oznaczeń - odkręciłem ją.

Zaczepy na ościeżnicy są przykręcone na wierzchu felca, chciałbym wymienić na 4 zaczepową aby lepiej dociągała drzwi b. ( stara ma 3 zaczepy).

Chciałbym jeszcze wymienić uszczelki we wszystkich oknach (od nowości nie były wymieniane.)

Nie wiesz gdzie w Kielcach można kupić - zasuwnicę i uszczelki ?

Pozdrawiam

Adam

Edytowane przez adam-ck

Możesz polecić jakieś miejsce gdzie kupić zasuwnicę?

Pozdraw