Kuna 08.12.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Zepsuła mi się zasuwnica w drewnianym tylko rozwieranym oknie balkonowym Sokółki . Okno jest z lat 90 poprzedniego wieku . Klamka zasuwnicy może być w położeniu - zamknięte lub otwarte . Zasuwnica ma trzy czopy walcowe , dwa poniżej klamki i jeden powyżej . Całkowita długość listwy zasuwnicy to 2180 mm , szerokość 16 mm . Na górze i dole listwy jest pręt , który wchodzi w futrynę po ustawieniu klamki w pozycji zamknięte .Zamontowana zasuwnica w skrzydle drzwi balkonowych jest gładka , wystają tylko czopy . Poradźcie gdzie takie ustrojstwo kupić . Jaki to jest typ i kto to produkuje . Może ktoś miał do czynienia z podobnym problemem ?Serwis Sokółki kompletnie mnie olał za przeproszeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 08.12.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Powiem szczerze, że nie pamiętam, co oni wtedy wkładali do swoich okien. Ale....Jeżeli szerokość listwy jest 16 mm to będzie pasować każda z dostępnych na rynku zasuwnic. Okrągłe zaczepy ma Siegenia, Aubi, w miarę nowe Roto itd. Na listwie w okolicy klamki powinien być znaczek producenta. Wrzuć fotkę zaczepów, znaku oraz wejścia bolca w ościeżnicę. Bez problemu można dobrać nową, tylko wiąże się to z ewentualnym przesunięciem zaczepów ościeżnicy. Zabieg prosty , 15-nasto minutowy.Jak zobaczę to powiem. Dobierzemy coś i poproszę któregoś z moich dostawców, to Ci wyśle taki kpl-ecik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 08.12.2010 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Dziękuję za odzew i propozycję pomocy subfosylny . W tamtych czasach Sokółka prawdopodobnie montowała zasuwnice polskiego producenta . Więc tacy by mnie interesowali . Właśnie chodzi mi o to aby nie przerabiać zaczepów ościeżnicy lub przerabiać jak najmniej. Są trzy zaczepy na rolki i dwa w rogu ościeżnicy na górze i dole . Niestety nigdzie nie ma żadnego znaku producenta , chyba że pod spodem . Rozważam jeszcze naprawę ale nie wiem czy się da . Usterka polega na tym iż dolna skrajna rolka nie reaguje na ruch klamki w związku z czym mam darmowy nawiew zimnego powietrza . No i pogoda jest nieodpowiednia do takich napraw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 08.12.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Kolego. Tamte zasuwnice to już prehistoria. Zobacz Roto z 2000 i Roto z 2010 roku. Zupełnie inne i śmierdzi Siegenią. Polski producent to Złotów, ale oni "podrabiali" Maco. Możesz mieć tz stałą wysokość klamki lub zmienną. 30 kombinacji. Przyślij foty, to jutro Ci pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 09.12.2010 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 subfosylny dziękuje za pomocną informację , skontaktowałem się z firmą KARO Złotów i już kupiłem ich zasuwnicę S4 . Mam na miejscu ich przedstawiciela . Przeróbek niemal nie będzie pomimo prehistorycznych okien . Trzeba będzie tylko zamontować jeden dodatkowy zaczep w ościeżnicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 09.12.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Tak samo było by z innymi okuciami. Niestety bez fotek nie byłem w stanie nic podpowiedzieć. Zobacz co poszło w starej zasuwnicy. Może nie konserwowałeś jej olejkiem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 18.05.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) Mam okna drewniane 3 szybowe Wołomina (1997 - 98) też mam problem z zasuwnicą w tylko rozwieranym oknie balkonowym - całość listwy ma 186 cm, 3 punkty zaczepowe walcowe - ma ktoś jakiś pomysł na co można wymienić? http://img24.imageshack.us/img24/4008/p5190086i.jpg Uploaded with ImageShack.us i http://img841.imageshack.us/img841/4784/p5190079i.jpg Uploaded with ImageShack.us pozdrawiam Edytowane 19 Maja 2013 przez adam-ck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 20.05.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Poszukaj oznaczeń na powierzchni zasuwnicy i jakby co prześlij foto. A wymienić można na większość obecnie stosowanych okuć. Jedyna trudność to fakt, czy zaczepy na ościeżnicy są zagłębione czy przykręcone na wierzchu felca. Jak na wierzchu, to nie ma problemu z przesunięciem. Jak wpuszczone to trzeba będzie się pobawić w wykonanie nowych gniazd i zaprawienia starych - przy zastosowaniu rozwiązań innych niż oryginalna zasuwnica . Edytowane 20 Maja 2013 przez subfosylny literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 22.05.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Poszukaj oznaczeń na powierzchni zasuwnicy i jakby co prześlij foto. A wymienić można na większość obecnie stosowanych okuć. Jedyna trudność to fakt, czy zaczepy na ościeżnicy są zagłębione czy przykręcone na wierzchu felca. Jak na wierzchu, to nie ma problemu z przesunięciem. Jak wpuszczone to trzeba będzie się pobawić w wykonanie nowych gniazd i zaprawienia starych - przy zastosowaniu rozwiązań innych niż oryginalna zasuwnica . Witam serdecznie, nie ma żadnych oznaczeń - odkręciłem ją. Zaczepy na ościeżnicy są przykręcone na wierzchu felca, chciałbym wymienić na 4 zaczepową aby lepiej dociągała drzwi b. ( stara ma 3 zaczepy). Chciałbym jeszcze wymienić uszczelki we wszystkich oknach (od nowości nie były wymieniane.) Nie wiesz gdzie w Kielcach można kupić - zasuwnicę i uszczelki ? Pozdrawiam Adam Edytowane 22 Maja 2013 przez adam-ck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 27.05.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Poszukaj oznaczeń na powierzchni zasuwnicy i jakby co prześlij foto. A wymienić można na większość obecnie stosowanych okuć. Jedyna trudność to fakt, czy zaczepy na ościeżnicy są zagłębione czy przykręcone na wierzchu felca. Jak na wierzchu, to nie ma problemu z przesunięciem. Jak wpuszczone to trzeba będzie się pobawić w wykonanie nowych gniazd i zaprawienia starych - przy zastosowaniu rozwiązań innych niż oryginalna zasuwnica . Możesz polecić jakieś miejsce gdzie kupić zasuwnicę? Pozdraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 27.05.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Polecam VBH zajmują się głownie sprzedażą hurtową, ale detalem także. Niestety w Kielcach nie ma oddziału http://www.vbh.pl/l1/vbh/PL/contact/subsidaries/index.htmlAle może warto zadzwonić i spytać, może polecą Ci kogoś z Twojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 28.05.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Polecam VBH zajmują się głownie sprzedażą hurtową, ale detalem także. Niestety w Kielcach nie ma oddziału http://www.vbh.pl/l1/vbh/PL/contact/subsidaries/index.html Ale może warto zadzwonić i spytać, może polecą Ci kogoś z Twojej okolicy. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts