michal.bdg 09.12.2010 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam,Mam pytanie czy wypuszczenie przewodów elektrycznych na poddasze domu parterowego i zejście do poszczególnych pomieszczeń to dobry pomysł (strop betonowy). Pytam bo mam pewne obawy o ewentualne awarie instalacji gdy przewodu będą częściowo przechodziły przez podłogę.-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.12.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Możesz bardziej wyjaśnić: ... mam pewne obawy o ewentualne awarie instalacji gdy przewodu będą częściowo przechodziły przez podłogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek1979 09.12.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Część instalatorów wybiera taką opcję do zrobienia wypustów oświetleniowych np.na środku pomieszczenia. Jeżeli już takie rozwiązanie to proponuję przewód w rurce karbowanej utwardzanej plus zabezpieczenie jej betonem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.12.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 ... to proponuję przewód w rurce karbowanej utwardzanej plus zabezpieczenie jej betonem . I na to jeszcze kafle, dywan i chodniczek. Według mnie propozycja całkowicie bez uzasadnienia technicznego, ekonomicznego ... Jeżeli rurka osłonowa to po co beton? Jeżeli beton to po co rurka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek1979 09.12.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Założyłem poddasze użytkowe oraz stan surowy w domu jednorodzinnym. Rura po to żeby była możliwość wymiany czegoś co będzie niedostępne ,pod warstwą wylewki.A zabezpieczenie rury betonem ..... widziałem wiele razy peszle leżące właśnie w taki sposób które przeżyły najazd brygady np tynkarzy, zmasakrowane taczkami ,agregatem itp. Według mnie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 09.12.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 W instalacjach jest nieuniknione przechodzenie przewodów przez ściany czy stropy, poza tym instalacja jest w tynku.Więc nie rozumiem Twoich niepewności.Jeśli przewody będziesz puszczał luźno na poddaszu, to przed ochrona mechaniczna warta zastosować peszel lub koryta kablowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 11.12.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 michal.bdg musiałby wyjaśnić co chce uzyskać?1) Podejścia przez strop do lamp oświetlenia górnego.2) Podejścia do wszystkich gniazd, wyłączników i lamp w danym pomieszczeniu? Opcja nr 1 jest standardem i nie ma się co nad nią spalać. Pytanie autora właśnie rozumiem jako opcję nr 2.Wyjdzie z tego koszmarny pająk na ścianach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts