brodzikair 09.12.2010 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam Mam kilka pytań i przemyśleń odnośnie ogrzewania nadmuchowego i chciałbym wiedzieć co Wy na ten temat sądzicie. Większość firm (jeśli nie wszystkie) opisują użycie pieca gazowego (zwykłego lub kondensacyjnego) A czy istnieje możliwość użycia pieca na paliwo stałe? Dlaczego większość uważa, że ogrzewanie nadmuchowe oblicza się inaczej niż DGP - w sumie chodzi o to samo - ogrzanie domu za pomocą krążącego ciepłego powietrza?Z drugiej strony zastanawia mnie wyeliminowanie wody jako czynnika pośredniczącego (podobno to wielka zaleta). "Woda przewodzi ciepło znacznie lepiej i ochładza organizm 20 razy szybciej niż powietrze " - to cytat z wikipiedii, więc być może wyeliminowanie wody do nie do końca taka zaleta - bo przecież w ogrzewaniu chodzi o odebranie ciepła ze źródła i rozprowadzenie go.Minusem ogrzewania standardowego jest długi czas rozchodzenia się ciepła po domu - może wystarczyło by je właśnie rozprowadzić dobrze na zasadzie konwekcji wymuszonej, a nie naturalnej? PozdrawiamSzymon(brodzikair) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.12.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Cieszy mnie że zacząłeś ten temat bo i ja jestem zainteresowany ogrzewaniem nadmuchowym, paręnaście lat temu byłem w Austrii i mieszkałem tam kilka dni u ludzi którzy mieli ogrzewanie nadmuchowe zrobione chyba własnoręcznie, mieli piec na paliwo stałe (węgiel i drewno) na górze tego pieca była kopuła z przyłączonymi rurami wentylacyjnymi, na początku rury w oknie stał wentylator zrobiony z drewna i szmaty z silnikiem elektrycznym, który wdmuchiwał powietrze do rury dalej do kopuły nad piecem i dalej rurami do pokoi. Bardzo dobrze wspominam to jak mi się oddychało w tym domu wstawałem bardzo wypoczęty. Co do wody to moim zdaniem jest tak, owszem woda jest lepszym przewodnikiem niż powietrze, ale w normalnych systemach CO ta woda w grzejnikach dopiero ogrzewa powietrze, a w systemie nadmuchowym jest bezpośrednio ogrzewane powietrze, czyli pomija się pośrednika. Obecnie niektóre grzejniki mają wbudowane wentylatory bo wymusić ruch powietrza w celu szybszego jego ogrzania. Dziwi mnie to co piszesz o obliczaniu ogrzewania nadmuchowego inaczej niż DGP, jedyna różnica jakiej się doczytałem to że DGP nie może być jako podstawowe źródło ciepła w domu tylko jako dodatkowe, dlaczego tak jest nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.12.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Tu coś o tym: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153374-Ogrzewanie-nadmuchowe http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30156-Ogrzewanie-Nadmuchowe-Nawiewowe http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48392-Ogrzewanie-nadmuchowe-pompa-ciepla-jak-sie-sprawuje http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15674-Najlepsze-ogrzewanie-nadmuchowe-dyzurne-i-kominek-ekstra http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147848-Ogrzewanie-powietrzno-nadmuchowe http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15737-Kto-ma-centralne-ogrzewanie-nawiewowe http://forum.muratordom.pl/showthread.php?42978-Numer-specjalny-ogrzewanie-gt-DGP http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1872-ogrzewanie-powietrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brodzikair 09.12.2010 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 WitamMnie też dziwi to rozróżnienie kominkowego DGP, a ogrzewania nadmuchowego, ponieważ i to i to to w końcu to samo. Mam nadzieję, że osoby bardziej znające temat się tu wypowiedzą. Ciekawy wątek znajdziesz tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153374-Ogrzewanie-nadmuchowe&highlight=nadmuchowePrzedstawiony jest tam system 'hybrydowy' - normalny piec wodny, który zasila podłogówkę, kilka grzejników i nagrzewnice wodną, która jest źródłem ogrzewania nadmuchowego. Uważam że to bardzo fajna kombinacja, na korzyść której również przemawia ogrzanie również c.w.u. Chciałbym taki system zastosować u mnie, ale wersji troszkę rozszerzonej o podział na strefy. Myślę, że jest to w stanie zagwarantować duże oszczędności bez pogarszania komfortu, ale raczej nie będę stosować fabrycznych urządzeń, bo to kosztowne systemy, tylko raczej własny system sterowania strefowego, bo elektronika i automatyka to akurat moja dziedzina zawodowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.12.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 to mi się podoba zaczyna się dziać coś konstruktywnego dzięki za linki jak je przeglądnę to się wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brodzikair 10.12.2010 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Kolejny ciekawy artykuł związany z ogrzewaniem nadmuchowym/wentylacją mechaniczną można znaleźć tutaj:http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.12.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Ja mam już przygotowany projekt domu, czekający na konsultacje z projektantem, od początku myślałem o nadmuchowym ogrzewaniu bo zawodowo znam wszystkie wady grzejników i podłogówki nie chcę mieć ich u siebie, moja pani bardzo domaga się o grzejniki w łazienkach te do suszenia ręczników, ale i na to mam pomysł by odpowiednio umieścić kratki nadmuchowe bo przecież ciepłe powietrze suszy szybciej. Co do wątpliwości kolegów z tych podrzuconych linków, czy wyposażyć w nadmuch i wyciąg pomieszczenia brudne uważam że należy to zrobić tylko na osobnym ciągu by można było zastosować dodatkowy filtr przed reku by nie zanieczyścić powietrza wysyłanego na dom.Mam dylemat jak ustawić nawiew w podojach od ściany wewnętrznej a wyciąg na suficie blisko ściany zewnętrznej czy może odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.12.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Kolejny ciekawy artykuł związany z ogrzewaniem nadmuchowym/wentylacją mechaniczną można znaleźć tutaj: http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf super wielkie dzięki mam lektury na kilka dni bo z moim wolnym czasem krucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brodzikair 13.12.2010 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 WitamCo do miejsc umieszczania nawiewów i wywiewów, to czytałem gdzieś, że nawiew ciepłego powietrza należy umieścić blisko okien i drzwi zewnętrznych (od ich strony jest zawsze zimniej), natomiast wywiew z drugiej strony, czyli od wnętrza budynku - przynajmniej taka jest idea centralnej czerpni wewnętrznej - umieszczona jest w centralnym miejscu domu. Mnie zastanawia różnica pomiędzy umieszczeniem wywiewów w suficie a w podłodze. Za tym pierwszym rozwiązaniem przemawia fakt, że można przewody umieścić na niewykorzystanej części poddasza, przez co inspekcja i ewentualne zmiany to nie jakiś wielki problem. Za drugim rozwiązaniem przemawia fakt grawitacyjnego unoszenia ciepła, chociaż nie jestem pewien czy to prawda, ponieważ jest to nadmuch mechaniczny, a powietrze w pomieszczeniu rozchodzi się w sposób turbulentny (jeżeli to nie prawda to proszę o sprostowanie). Zastanawiam się również nad taką kwestią - jak sprawić, że stosunek świeżego powietrza z czerpni zewnętrznej/powietrza całkowitego ustawić na jakimś tam poziomie, powiedzmy 15%? Czy wystarczy ustawić taką prędkość wentylatora nawiewnego w stosunku do wywiewnego, aby aby ich przepływy różniły się o wartość zadaną, a ich różnica zostanie pobrana z zewnątrz? Jeżeli ktoś wie, to proszę o wyjaśnienie, najlepiej 2 przypadków - z nadciśnieniem i podciśnieniem w domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.12.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Witam Co do miejsc umieszczania nawiewów i wywiewów, to czytałem gdzieś, że nawiew ciepłego powietrza należy umieścić blisko okien i drzwi zewnętrznych (od ich strony jest zawsze zimniej), natomiast wywiew z drugiej strony, czyli od wnętrza budynku - przynajmniej taka jest idea centralnej czerpni wewnętrznej - umieszczona jest w centralnym miejscu domu. Mnie zastanawia różnica pomiędzy umieszczeniem wywiewów w suficie a w podłodze. Za tym pierwszym rozwiązaniem przemawia fakt, że można przewody umieścić na niewykorzystanej części poddasza, przez co inspekcja i ewentualne zmiany to nie jakiś wielki problem. Za drugim rozwiązaniem przemawia fakt grawitacyjnego unoszenia ciepła, chociaż nie jestem pewien czy to prawda, ponieważ jest to nadmuch mechaniczny, a powietrze w pomieszczeniu rozchodzi się w sposób turbulentny (jeżeli to nie prawda to proszę o sprostowanie). Zastanawiam się również nad taką kwestią - jak sprawić, że stosunek świeżego powietrza z czerpni zewnętrznej/powietrza całkowitego ustawić na jakimś tam poziomie, powiedzmy 15%? Czy wystarczy ustawić taką prędkość wentylatora nawiewnego w stosunku do wywiewnego, aby aby ich przepływy różniły się o wartość zadaną, a ich różnica zostanie pobrana z zewnątrz? Jeżeli ktoś wie, to proszę o wyjaśnienie, najlepiej 2 przypadków - z nadciśnieniem i podciśnieniem w domu. Pozdrawiam Troszkę się podszkoliłem z tego co mi podrzuciłeś i zacząłem rozumieć, to z czym kiedyś miałem do czynienia przy wentylacji dla galwanizerni, na tej podstawie uważam, że kanały nawiewne powinny być w podłodze lub zaraz nad nią, bo gdy nawiew z sufitu będzie na tyle mocny by dotrzeć do podłogi to będzie bardzo szumiał-hałasował. A tu jest trochę tekturki http://www.systemkominkowy.com/do-pobrania/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brodzikair 14.12.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Witamhttp://www.jkp-instal.waw.pl/analiza_CFD.pdfW pdf-ie tym są linki do filmów na temat różnych symulacji procesu chłodzenia.Bardzo ciekawie jest to pokazane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.12.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 nie wiem czy dobrze to odczytałem "260m3/h" z jednego nawiewnika to bardzo dużo, będzie bardzo hałasować, a i tak ta turbulencja na poziomie 1m utrzymuje tylko 18stapni to chyba troszkę za mało dla osoby siedzącej w fotelu i stukającej w laptopik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartinGie 16.12.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam!Pięć lat temu, po zakupie połowy domu z lat 80-tych miałem dylemat co zrobić ze starym, tradycyjnym (rury, woda, grzejniki) ogrzewaniem. Koszt nowego z piecem, rurami, grzejnikami przeraził mnie. Ponadto chciałem wyeliminować wodę jako czynnik pośredni w ogrzewaniu.Na tyle, na ile informacji udało mi się zebrać i na ile pozwoliły mi moje umiejętności zbudowałem samodzielnie ogrzewanie nadmuchowe. Czyli piec, opalany drewnem, rozprowadzenie powietrza rurami" Sonoduct" wykończone anemostatami.Ogrzewanie działa tylko i wyłącznie jako grawitacyjne. Bez użycia wentylatorów itd.Obecnie powierzchnia grzewcza 120m2, za kilka miesięcy dojdzie kolejne 60m2 jak zostanie ukończona adaptacja poddasza.Sąsiedzi śmieją się z wielkości polan jakimi palę w moim piecu. Aby łatwo było załadować je do paleniska cięte są na długość 60cm, kloc z lasu na pół. Normalnie zmieszczą się takie o długości 80-100cm.Jestem bardzo zadowolony z mojego rozwiązania, choć po 5 latach chcę wykonać pewne przeróbki.Chętnie odpowiem na pytania związane z moim ogrzewaniem. Mógłbym pisać wiele, ale nie wiem co kogo interesuje.Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brodzikair 16.12.2010 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 WitamA nie myślałeś o zamontowaniu wentylatorów? Przyspieszyłyby nagrzewanie się pomieszczeń? Jakiego pieca używasz? Bo skoro ceny nadmuchowych Cie przeraziły, to chyba go nie kupiłeś. Ja bym chciał mieć piec wodny z uwagi na ogrzewanie podłogowe oraz możliwość grzania c.w.u. + do tego nagrzewnica wodna z wentylatorem do nagrzewania nadmuchowego, tylko ceny i moce nagrzewnic mnie też przerażają.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartinGie 17.12.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witam!Mówiąc o cenach miałem na myśli tradycyjne ogrzewanie.Piec oczywiście mam nadmuchowy własnej konstrukcji. Stal, szamot, zaprawa szamotowa, czas i chęci, a i spawacz, który mi pospawał całość. Wentylator oczywiście przyspiesza obieg powietrza ale jakoś nie trafiłem na sprawdzoną konstrukcję. Bez niego też działa jak trzeba.Myślałem o nagrzewnicy wodnej w połączeniu ze zwykłym piecem, lecz stanęło właśnie na konstrukcji jaką posiadam.Ogólnie mój piec wygląda następująco. Skrzynia stalowa 150x100x70cm, blacha 6mm. Wewnątrz ruszta, popielnik, szamot itd. Z owej skrzyni wychodzi rura dymowa fi 200mm gr ścianki 8mm (bardzo tanio ją kupiłem dlatego taka gruba). Jej długość 9m zanim trafia do komina. Na rurze naspawane radiatory. Działa to tak.Po 20 minutach od rozpalenia pojawia się ciepłe powietrze przy anemostatach. Jest to zasługa rury, która stosunkowo szybko się nagrzewa.Po rozpaleniu się pieca na dobre ładuję drewno do pełna i zamykam szyber. Teraz ciepło zaczyna kumulować się w szamocie znajdującym się w obudowie pieca.Przy temperaturze na zewnątrz +5 stopni i bezwietrznej pogodzie wystarcza taki załadunek na 24 godziny.Przy -10 stopniach ponowne rozpalenie za 11-12 godzin.Piec z rozprowadzeniem ciepła, spawaczem kosztował mnie 6500zł.Szacunkowa waga pieca z rurą dymową ok 1800-2000kg.Komora powietrza wokół pieca ma wymiar 200x200x210cm.Dom bez docieplenia ogrzewany na razie na 2 kondygnacjach. Wkrótce dojdzie poddasze użytkowe z dociepleniem z wełny celulozowej Warmcel o grubości 30-35cm.W ubiegłym roku zużyłem ok 20-22m3 drewna mieszanego liściastego. Na Warmii, gdzie mieszkam zima długo nie odpuszczała.Tak mniej więcej to wygląda.Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.12.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 super że się przyłączyłeś Marcinie my tu teoretyzujemy jak to zrobić, więc praktyk bardzo potrzebny, pytanko gdzie w pokojach masz umieszczone anemostaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartinGie 28.12.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Witam!Niestety nie mam anemostatów umieszczonych pod oknami tak jak to powinno być zrobione. Obecnie znajdują się na ścianach obok okien. Będę przerabiał nadmuch na kratki podłogowe pod oknami. Myślę, że zwiększy to wydajność i odczucie komfortu cieplnego całego ogrzewania. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 28.12.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Temat walkowany wiele razy, ale w skrocieBardzo mala bezwladnosc cieplna powoduje, ze sensowne jest wykorzystanie "sterowalnych" zrodel paliwa. ma sie wtedy pelna kontrole nad temp i wentylacja.System mozna pozenic np z kominkiem (wtedy rowniez cieplo oplywajace wklad jest wtlaczane do kanalow, lubtez dziala wylacznie kominek, jako takie extra zrodlo ciepla zwlaszcza w okresach przejsciwoych).Kratki - u mnie na parterze w gruncie i wyprowadzenia w podlodze. Na poddaszu kanaly nad sufitem g-k i kratki w suficie - nie zauwazyle problemow z ogrzaniem pomieszczen. Eliminacja wody powoduje, ze nie bezwladnosci znanej w systemach wodnych a zwlaszcza wodnych niskotemperaturowych. Te ostatnie kiepsko sobie radza w sytuacjach szybkiej zmiany temp. zewnetrznej. Rowniez nie tak latwo to wystroic (kilometrowe watki o krzywych grzewczych...). Ogrzewanie nadmuchowe da najwieksze oszczednosci, gdy np w dzien dom pozostaje pusty (wszyscy w pracy, dzieci w szkole itp). Wtedy mozna obnizyc mocno temp (wtedy utrata ciepla jest wolniejsza) i nastawic podwyzszona np godzine przed powrotem, co zazwyczaj wystarczy do dogrzania do docelowej temp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.12.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 A jakie w praktyce osiąga się przepływy powietrza i dla jakich temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 28.12.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Czy jestes moze autorem artykulu na inym serwisie udowadniajacego nieprzydatnosc systemow nadmuchowych w polskim klimacie?Jesli tak, to - w mysl zasady lepiej pozno niz wcale - ciesze sie, ze weryfikujesz praktycznie swoje tezy. U mnie predkosc jest stala i jest konfiguracja pieca (zworka w nagrzewnicy) - obecnie okolo 1000m3/h przeplywu (kubatura ogrzewana ok. 500m3).Termostat reguluje czas grzania. Przepustnica reguluje ilosc powietrza zewnetrznego wprowadzanego do ukladu.Ale sa tez piece ze zmienna nastawa przeplywu - przypuszczam, ze drozsze. Temperatura powietrza nadmuchiwanego 35-45 stopni. Ruch powietrza w pomieszczeniu niewyczuwalny. Przy kratkach wyczuwalny, ale nie wplywa na komfort.Predkosci powietrza przy kratkach byly mierzone przy odbiorze instalacji, ale niestety nie pamietam. Mozna to latwo policzyc sumujac powierzchnie wszystkich kratek rozprezeniowych. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts