Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja co w kamienicy

dryas

Recommended Posts

Witam,

jestem tuż przed wykupem dużego mieszkania w przedwojennej kamienicy. Gdy zdobędę już akt własności przyjdzie czas na inwestycję w mieszkanie. I teraz pytanie właściwe:

Z jakimi kosztami należy się liczyć?

A oto założenia:

Obecnie mieszkanie liczy 4 pokoje, łazienkę, 2 kuchnie i wielki przedpokój, łącznie 160 m2. Docelowo chcę zlikwidować jedną z kuchni i przerobić ją na dodatkową sypialnię. Tak więc ogrzewane chcę mieć 5 pokoi, kuchnię oraz łazienkę. Przedpokoju chyba raczej nie....

Myślę raczej o ogrzewaniu gazowym (pomijając uzyskanie zgodny na c.o. na paliwo stałe to taszczenie węgla na wysokie 3. piętro też mi się umiarkowanie uśmiecha). Kocioł chyba dwufunkcyjny kondensacyjny (jest nieco droższy, ale oszczędniejszy i bezpieczniejszy od atmosferycznego). Co do instalacji to myślę o PEX (wiadomo, że miedź tania nie jest). Prace budowlane typu rozprowadzenie instalacji, instalacja grzejników chyba mogę wykonać we własnym zakresie? To chyba nie jest jakieś potwornie skomplikowane? Instalację chciałbym schować w murze.

Wiem, że to nie to forum, ale przy okazji... Jak ocieplić takie mieszkanie? Poza wymianą okien oczywiście. Czy można zaizolować jakoś ściany od wewnątrz? Boję się wilgoci, a wiadomo że izolacja taka jest dosyć szczelna. Sufitów obniżać raczej nie chcę, bo dla mnie urok mieszkania w kamienicy to przede wszystkim przestrzeń wysokich pomieszczeń. Myślę więc o styropianie bezpośrednio na suficie, ale to obniży go tylko o kilka centymetrów. No i jeszcze podłoga. Nie chcę zdzierać desek, bo pod nimi między drewnianymi belkami stropowymi są takie rzeczy, że to się fizjologom nie śniło :jawdrop:

Chciałbym więc położyć coś na deski i na to już właściwa podłoga drewniana, a w kuchni i łazience glazura/gres. Co by można tam zastosować, żeby się nie odkształcało pod wpływem ciężaru, np. mebli?

Sporo tego, ale może znajdzie się ktoś, kto robił coś takiego. I przepraszam za pytania dodatkowe, które niekoniecznie powinny się znaleźć w tym dziale.

Pozdrawiam

Mieszka ktoś nad Tobą? Jeśli tak to ocieplenie/obniżenie sufitu nic nie da.

A pod Tobą? Jeśli tak to z podłogą też nic nie rób.

Pomyśl o wentylacji. Stare okna skrzynkowe (zwykle nieszczelne) w połączeniu z zaciąganiem powietrza do palenisk spełniały znakomicie jej funkcję. Jesli zlikwidujesz zarówno nawiew, jak i wyciąg to grzyba masz jak w banku - szczególnie na ścianach zewnętrznych. A jak jeszcze przy tych ścianach postawisz meble to na 200%.

Nieźle "antygrzybowo" sprawdza się wymuszenie ruchu powietrza w newralgicznych miejscach. U mnie działa.

Dzięki za odp.

Więc tak:

nad mieszkaniem są dwa zamieszkane lokale, ogrzewane. Niemniej mieszkanie jest wysokie 3,6m, Czy nie jest tak, że obniżenie sufitów, o powiedzmy 40-50 cm ociepli pomieszczenie? W końcu to przy 20 metrowym pokoju ok. 10m3 mniej do ogrzania. Ponadto ciepłe powietrze wznosi się, więc będzie zalegać nieco niżej skoro sufit jest niżej :-)

Tak czy inaczej gorzej jest z podłogą; pod 3 pomieszczeniami sąsiedzi nie ogrzewają i jest tam naprawdę zimno. Wydaje mi się, że jakaś izolacja mogłaby tam sporo zdziałać.

Co do wentylacji, to czy mikrowentylacja w oknach (przez wywietrzniki) nie załatwi sprawy? Zresztą ceglane ściany mają chyba pewne możliwości buforowania? Co myślisz o izolacji ścian zewnętrznych od wewnątrz? Właśnie w tym temacie najbardziej obawiam się wilgoci, bo odcinając wnętrze od ceglanych ścian izolacją uniemożliwiamy im absorbowanie ewentualnej wilgoci. Mieszkanie jest na 3. piętrze i problemu z wilgocią raczej w nim nie ma, może poza kuchnią.

Pozdrawiam