Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Licznik wody...

ina630

Recommended Posts

Wynajmujemy z mezem i synem mieszkanie. Mamy w czynszu zryczałtowaną opłatę na wode 5m^3 za osobę czyli 5*3os = 15m^3 wody, prawie 90zł. Uważamy, że to o dużo za dużo co zużyjemy i chcemy by właściciel założył licznik na wodę ( w poprzednim mieszkaniu zużywalismy 7m^3 na miesiąc). Czy właściciel może odmówić założenia licznika? I czy to prawda, że by założyć licznik w naszym mieszkaniu trzeba olicznikować cały pion w bloku - tak powiedział właściciel, ale nam się zdaje, że kłamie, bo dla niego zakup licznika i założenie to będzie koszt.

Jeśli ktoś się orientuje jak to wygląda w mieszkaniach to proszę opiszcie mi swoją sytuację.

Wydaje się ,że właściciel mieszkania , ale on powie ,że go to w..i.

Można zamontować coś takiego.

Nie trzeba wtedy dużo demontować.

http://www.finish-a.com.pl/opatentowane_rozwiazania.php

http://www.jt-ka.com.pl/przylacza.html

Edytowane przez Zbigniew100

robertsz ja myślę, że wymiana żarówek leży w twoim zakresie. Wyprowadzisz się to je zabierzesz ze sobą i włożysz stare. Takie moje zdanie. za to ja liczników i kolanek nie będę mu wyciągac, bo jak? Są rzeczy konieczne do wymiary/zrobienia lub takie, które my chcemy na własną rękę zrobić-tylko i dla siebie. Tak jest z żarówkami - Ty wymieniasz dla siebie, liczniki są rzeczą trwalszą.

robertsz ja myślę, że wymiana żarówek leży w twoim zakresie. Wyprowadzisz się to je zabierzesz ze sobą i włożysz stare. Takie moje zdanie. za to ja liczników i kolanek nie będę mu wyciągac, bo jak? Są rzeczy konieczne do wymiary/zrobienia lub takie, które my chcemy na własną rękę zrobić-tylko i dla siebie. Tak jest z żarówkami - Ty wymieniasz dla siebie, liczniki są rzeczą trwalszą.

przeciez robertsz w skrocie mowiac jaja se robi :razz:8-):lol:

Nie do końca jaja, po prostu przedstawiam sprawę w sposób przejaskrawiony.

Również wynajmuję mieszkanie, ono jest olicznikowane, właściciel interesuje się tym mieszkaniem, sam zamawia odpowiednie przeglądy i zleca naprawy które wskazujemy. To kosztuje, ale mi to odpowiada, mieszkam i nie zastanawiam się nad tym lokum.

Uważam, że w interesie właściciela nie leży instalacja liczników.

On na tym nic nie zarobi, podobnie z żarówkami.

Inwestuje ten kto zarabia (lub spodziewa się zarobić).

Dla mnie to jest naturalne jak np. nie wzywanie właściciela do odśnieżania wejścia do budynku lub wzywanie właściciela do wymiany zamka w drzwiach "bo coś się zacina".

Z drugiej beczki, wynajmuje również garaż (od innego gostka).

W jednym miejscu przeciekał dach, umówiłem się że wstrzymuje na 1 m-c zapłatę, a Ja kupuje w tej cenie materiał i sam naprawiam dach.

Zgodził się. On zyskał naprawę (za 180zł), Ja mam szczelny dach w ciągu 2-3 dni bez czekania na ekipę którą wynajmie właściciel i być może zrobi to solidnie za pierwszym razem. Mi zależało, więc się przyłożyłem do tej naprawy.

Słowem podzieliliśmy się kosztami pół na pół.

Przy okazji nauczyłem się konserwacji powierzchni płaskich :)

w mojej sytuacji jest podobnie, bo tez nie wynajmuję firmy, która mi wymieni liczniki za 400zł tylko sama tzn tata i mąż wymienią. Dlatego będę prosić właściciela czy umiałby zwrócić tylko za części czyli zakupione liczniki ok 50zł i jakieś rurki kolanko czy jak to się nazywa. A ja na pewno nie zarabiam na tym mieszkaniu... tylko ładuję w nie, bez żadnych zwrotów bo jeszcze czynsz podnoszą...

A jak ktoś ma sobie tutaj zamiar jaja robić to niech w ogóle nie pisze. Myślałam, że tutaj są poważni ludzie.

Edytowane przez ina630

z drugiej strony patrzac mozna pomyslec,ze ktos sobie jaja robi pytajac,czy moze zadac od wlasciciela mieszkania zmian w mieszkaniu wedlug jego"widzi mi sie"......

zainstalowanie liczników wyszło z inicjatywy właściciela, nie z mojego "widzi mi się". On sam zaproponował, jako to by miało zmniejszyć wysokość czynszu.

Tak naprawdę to właściciela do niczego zmusić się nie da, można z nim tylko delikatnie porozmawiać i poprosić o zamontowanie licznika, jeżeli wogóle istnieje taka możliwość. Jak właściciel będzie pazerny i tylko liczy na kasę i nie zamierza w nic inwestować, to wam pozostaje tylko, albo się z tym pogodzić, albo wynająć mieszkanie u kogoś innego.

Tak naprawdę to właściciela do niczego zmusić się nie da, można z nim tylko delikatnie porozmawiać i poprosić o zamontowanie licznika, jeżeli wogóle istnieje taka możliwość. Jak właściciel będzie pazerny i tylko liczy na kasę i nie zamierza w nic inwestować, to wam pozostaje tylko, albo się z tym pogodzić, albo wynająć mieszkanie u kogoś innego.

Dziękuję za normalną odpowiedź.

Ja na szczęście problem mam już prawie za sobą, bo mieszkanie wynajmuję tylko do końca roku, ale z właścicielem bloku (tak, tak prywatna osoba zakupiła sobie wszystkie mieszkania w 2 klatkach bloku i teraz wynajmuje) mam kłopot z licznikiem prądu.

To znaczy spośród kilkudziesięciu mieszkań, które człowiek wynajmuje, my płacimy najwyższe rachunki za prąd. Jest to o tyle ciekawe, że mieszkamy w 2 osoby + pies, a w mieszkaniu właściwie nocujemy, bo pracujemy dość daleko od domu. Rodziny z 2 lub 3 dzieci, gdzie komputery i pralka chodzią non stop płacą mniej.

Po ostatniej akcji pt. "300 zł za prąd za miesiąc" administrator został niezbyt grzecznie poproszony (nazwijmy to w ten sposób) o wizytę. Wyłączyłam bezpieczniki w naszym mieszkaniu, facet stał przy liczniku, a licznik nadal się kręcił. Sprawa została zgłoszona do dostawcy i na tym się skonczyło. Niby miała być kontrola liczników, nawet NIBY była i NIBY nic nie wykazała itp. Aktualnie jesteśmy z administratorem na wojennej ścieżce, bo odmówiłam zapłacenia kolejnego rachunku za prąd to momentu wyjaśnienia sprawy. Nie wiem czy dobrze robię (chyba nie), ale kurcze płacenie za coś z czego nie korzystam to lekkie nieporozumienie jest... Co jeszcze ewentualnie mogę zrobić w tej sprawie? Mieszkanie oddaję za 2 tygodnie...

Ale przecież nie ma się nad czym zastanawiać.

Dołoży się czy nie , to po kilku miesiącach inwestycja się wraca miesiącach.

Do Autorki, jeśli macie w planach mieszkanie w tym mieszkaniu dłużej to warto zapłacić te kilkadziesiąt złotych za założenie licznika, ewentualnie podzielić się kosztami z właścicielem na zasadzie pół na pół. Wszystkim to wyjdzie na zdrowie. :)

• 5 weeks później...
Piszę z najnowszymi newsami. Liczniki założone, cieszyliśmy się bardzo, że tak łatwo poszło, ale krótko. Przyszedł sąsiad, który mieszka obok i powiedział, że jak my obracaliśmy kolankiem w ścianie, to w jego mieszkaniu ( ten sam pion) wybiło mu licznik zza ściany ( miał zabudowany licznik we wnęce i obłożony płytą kartonowo-gipsową i kaflami łazienkowymi). My na to :o jak to możliwe. Jedne kolanko zamontowaliśmy nowe, a drugie obróciliśmy w lewo o 90stopni. Mój tatuś, który zakładał nam liczniki poszedł zobaczyć do sąsiada jak to wygląda i dlaczego tak się stało. Sąsiad oczywiście wmawiał nam, że to nasza wina co się stało u niego z licznikiem. Okazało się, że firma, która wymieniała sąsiadowi instalacje wodną wstawiła gdzieś plastikowe rury, potem miedziane i nie przymocowała ich nigdzie do ściany i takim sposobem wybiło mu te liczniki. Z drugiej strony jakbyśmy wymienili u nas drugie kolanko co czy u sąsiada rury nie strzeliły? Dziwne to. Nic nie rozumiem. Może dlatego, że jestem kobietą?