Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze zgraniem drzwi

MarzannaPG

Recommended Posts

Witam. Jeden z grzechów głównych przy urządzaniu wnętrz to... brak kasy a co za tym idzie rozciąganie zakupów w czasie. Do rzeczy:

Kupiłam na dół drzwi stolarki Wołomin model Avanti z przesuniętą szybą, kolor buk (bukowe schody) - w sumie 3 sztuki. Wyglądają tak:

http://images45.fotosik.pl/452/b8244fb762733652m.jpg

Gdy uzbierałam potrzebną kwotę na zakup drzwi na górę (5sztuk), zaczęły się problemy z firmą Wołomin, w efekcie firma padła i zostałam bez takich samych drzwi na górze jak na dole. Po długich poszukiwaniach nie udało mi się znaleźć drzwi takich samych, nie mówiąc o przesuniętej szybie, no i zbliżonej kwocie za drzwi czyli ok. 1000zł, a w kolorze buk to już graniczyło z cudem. Wybrałam Porta Focus, bo jako jedyne ma kolor buk w ofercie, szyba jest na środku, 10cm węższa niż w Avanti, przy szybie nieduży ćwierćwałek, a Avanti mają prosty profil. Wyglądają tak (na zdjęciu są w wenge, ale chodzi o model)

http://www.hebal.pl/upLoad/img/product/123473071700.jpg

CZY to dobry wybór? Czy to jakoś się zgrywa? Czy też to będzie porażka? Może macie inne sugestie? Będę wdzięczna za pomoc.

Dzięki za zainteresowanie problemem. Tak od razu rzeczywiście nie widać, ale kiedy się wchodzi po schodach na górę (są ażurowe) to w pewnym momencie z dołu widać drzwi (na szczęście bokiem, bez szyby) i te na górze. Też mam nadzieję, że ta różnica w szybie nie będzie się rzucać w oczy, z brakiem przesunięcia pewnie gorzej. Najgorsza jest MOJA świadomość, że są inne, ale to odrębny problem...

Wydaje mi się, że nie ma problemu . Wiele osób, które pokazują swoje wnętrza na forum z założenia ma różne drzwi na dole i na górze i nie dość ,że różnią się kolorem to często mają zupełnie inny model.

Ja swoje drzwi też mam z Wołomina ,co prawda takie same ale teraz mam problem bo potrzebuję wymienić 2 futryny a inne firmy mają zupełnie inny kolor forniru ( moje to mahoń)

Fajnie, że nie jest tak źle jak myślę. Niestety, dla siebie nie mam litości: lubię zgrane wnętrza i dla mnie jednakowe drzwi to podstawa, tak zawsze chciałam mieć w swoim domku. Z jednej strony winię siebie, że rozłożyłam zakup na raty, z drugiej wiem, że zmusiła mnie do tego rzeczywistość (mieszkanie na dole bez drzwi, zwłaszcza do łazienki to nie najlepszy pomysł).

Felka73 zasygnalizowałaś (eś?) też problem, o którym nawet nie chcę myśleć: jeżeli coś stanie się z nawet jednymi drzwiami na dole, będę zmuszona wymienić wszystkie, co znowu zdrowo podkopie budżet domowy. Nie mówiąc już o tym, że te Porta to tak sobie mi się widzą, wybrałam je tylko ze względu na pewne podobieństwo i kolor.

jeśli juz nie będziesz mogła spać po nocach to po prostu wymień drzwi na dole ;) może głupie ale jak mi coś nie daje spokoju to to zmieniam. A w sumie to dom jest dla Ciebie a nie dla ewentualnych szperaczy róznic, wścibskich sąsiadów czy rodziny, a jak ktoś zauwazy to mów, ze właśnie tak miało być :)

Po nocach śpię, nie jest tak źle. Niestety, nie wymienię drzwi na dole, przynajmniej na razie. Strasznie mi się podobają moje Avanti (a Porta już nie tak bardzo, inne detale), no i te kolejne koszty!.

W wystroju nie chodzi mi o to by pasowało sąsiadom, ale żeby nie było bałaganu we wnętrzu. Jak pisałam wcześniej, dla mnie takie same drzwi w całym domu są jedną z podstaw harmonijnego i ładnego wnętrza, bardzo lubię takie domy gdzie jest powtarzalność elementów, barw itp. Inne drzwi burzą mi poczucie ładu. Ale skoro twierdzicie, że nie jest tak źle to muszę w to uwierzyć albo oślepnąć ( tu ma być uśmieszek, cholera, gdzie są te emotikony jak je potrzebuję?)