Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdalny odczyt wodomierzy

rhino

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Zastosowanie takiego rozwiązania przynosi wiele korzyści. Przede wszystkim eliminuje potrzebę wchodzenia do mieszkań lokatorów w celu dokonania odczytu urządzenia pomiarowego, co :

- poprawia poczucie bezpieczeństwa i prywatności domowników,

- pozwala na dokonanie odczytu nawet podczas nieobecności mieszkańców,

- obniza koszty związane z pomiarem zużycia mediów,

- umożliwia odczyt wodomierzy zlokalizowanych w trudno dostępnych miejscach,

- skraca czas odczytu wszystkich urządzeń pomiarowych objętych systemem,

- eliminuje ryzyko pomyłki odczytu związane z czynnikiem ludzkim,

- umożliwia monitorowanie różnych parametrów systemu, a także prób ingerencji zewnętrznym polem magnetycznym w wodomierz.

Ja bym się z tym tak nie zgodził, systemy zdalnego odczytu będą niedługo dostępne w domach jednorodzinnych... tzn. operatorzy sieci energetycznych do 2020 wdrożą systemy zdalnego odczytu, wodociągi też już powoli inwestują w zdalny odczyt. wiec warto co nieco o nich się dowiedzieć, wiadomo nie zainstalujemy ich w domkach jednorodzinnych bo to za duże koszty, jak dla właściciela i mija się z celem bo po co odczytywać w domu liczniki .

Taka mała ciekawostka, która dotyczy systemu, warto przeczytać:

http://www.forum-budowlane.pl/technika.php?id=1277

Edytowane przez rhino

OK:) przepraszam, myślałem, że jest to ciekawe rozwiązanie i nawet posiadacza domku jednorodzinnego zainteresuje... a że temat forum to woda i ścieki, wiec dlatego też tu poruszyłem temat. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam wszystkich:) Edytowane przez rhino