pablomoralez 09.12.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam jestem początkowym muratorem wiec prosze o wyrozumialość. Sprawa dotyczy domu, ktory zakupiłem dwa lata temu jest 10letni dom o pow.300m2pow.mieszkalnej, 80m2podpiwniczenia i 60m2garaz. Dom zbudowany metodą trójwarstwowych ścian. 1ściana 25-30cm + styropian 15-20cm + 10-15cm trzecia ścian, na zewnatrz tynk typu baranek w wewnatrz wszystko wykonczone. Dom składa się z piwnicy (bez grzejnikow z racji wykorzystywania jako kotłownia), parter salon + łazienka + dodatkowe wc, gdzie znajduje się 6grzejników i w salonie jest kominek 22KW, pożniej jest pół piętro kuchnia z jadalnia i dwie sypialnie, gdzie jest grzejnikow 4 bez kuchenki gazowej, nastepnie jest poddasze gdzie jest ponad 100m2 do użytku, ale jest to zamknięta część domu odcięta schodam zamykanymi jak na poddasze. Teraz problem: posiadamy dwa piece: jeden gazowy z komora zakmnieta(duze opłaty tylko nim palac) i piec uniwersalny 27KW, gdzie palimy tylko drewnem, duza dostepnosc. Komin 14x14 wystajacy ponad kalenice. Rozpalamy z rana piec 70C na piecu, jezeli nie ma mrozow, wylaczam dmuchawe, przymykam szyber i jak schodze po 4godzinach, to nie dosc ze temp.na piecu ma 35-40C to w domu robi sie juz chlodno. odrazu odpalam piec i tak mozna nawet 4-5razy dziennie. sprawa sie pogarsza w nocy o 22-23godz. wylaczam piec przymykam szyber i rano co w domu 16-17c . Na dodatek, jak juz przyjda konkretne mrozy to temp w domu nie chce wzrosnac powyzej 19C, palac na okraglo na dmuchawie, gdzie zurzycie drewna wzrasta dwukrotnie. Czy jest na to jakis sposob, aby miec cieplo w domu czyli 20-21C i w nocy, az tak sie nie oziembialo, temp dopuszczalna w nocy jak dla mnie i nad ranem to 19C. Prosze o porady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 09.12.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Problem jest raczej ze sposobem palenia . Jak rozpalisz piec to ma się palić jak jest dmuchawa to też jest jakaś automatyka która utrzyma zadaną temperaturę . Na noc można włączać piec gazowy na jakąś minimalną temperaturę lub palić węglem , niestety żeby ogrzać ponad 400 m2 trzeba trochę drewna spalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 10.12.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 (edytowane) "piec uniwersalny 27KW" - przydałoby sie więcej informacji. Podejrzewam, że jest to kocioł górnego spalania - one słabo radzą sobie z drewnem (sa nieekonomiczne). Jeśli już palić w nich drewnem to:- drewno musi być suche,- załadować całą komorę polanami drewna (w pionie),- szczeliny pomiędzy nimi zasypać trocinami,- podpalić od góry. Ma się palić intensywnie (powiedzmy 80 stopni na kotle). Nie przymykać szybra - temperaturę regulować podawaniem powietrza pod ruszt. Najlepiej palić bez dmuchawy, na naturalnym ciągu, podawanie powietrza pod ruszt regulować klapką w dolnych drzwiczkach (w ostateczności uchyleniem drzwiczek). Przydałaby sie odrobina powietrza wtórnego przez drzwiczki zasypowe. Najlepiej palić cyklicznie - czyli poczekać aż wszystko się wypali i zacząć od nowa. Jeśli już konieczne jest dołożenie to robimy to małymi porcjami, cały czas utrzymując płomień w kotle (dokładanie na resztkę żaru to błąd). "wylaczam piec przymykam szyber i rano co w domu 16-17c " - prosisz się o kłopoty. Któregoś ranka sie nie obudzisz. Edit. Doczytałem Twój post na "forum o ogrzewaniu" - tam podajesz więcej szczegółow. Kocioł:http://allegro.pl/kotly-piece-co-pleszew-producent-27kw-8-lat-gwarn-i1361185578.htmlNie zmieniam zdania - ten kocioł nie jest do drewna, szczególnie z dmuchawą. I jeszcze ta nieszczęsna blaszana przedłużka komina z daszkiem:-(Poszukaj na tamtym forum użytkownika "kazik" - on się wyspecjalizował w spalaniu drewna w górniaku. Edytowane 10 Grudnia 2010 przez Marmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Zrób obrzęd gromniczny.Nie zaszkodzi, a może co wyjaśni.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 13.12.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Nie śmiej się Adam z kolegi nie każdy jest ekspertem Jak dla mnie jeśli dom wyziębia się przez noc to masz problem z ociepleniem. Wszystko jedno czym i jak palisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaM2 19.12.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Witam,Panie Adamie-mk czy jest możliwość skontaktowania się z Panem poza forum na email. Jeśli tak to bardzo proszę o kontakt na [email protected].Pozdrawiam. p.s. przepraszam, że się tu "wkleiłem" ale tak dużo dzieje się na tym forum że trudno się gdzieś wstrzelić ze swoim problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 20.12.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Jeżeli dobrze wyczytałem to tam jest 15-20 cm. styropianu a tyle to wielu nie ma przy ścianie dwuwarstwowej postawa to nauczyć się palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts