ProMyst 09.12.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam:welcome: Zamierzam mieć WM i dom podpiwniczony. W piwnicy planuję kotłownie na paliwo stałe, coś w stylu pralni, siłownię i ewentualnie tzw. "brudną" kuchnię. Proszę o pomoc i poradę jak rozwiązać sprawę wentylacji piwnicy szczególnie kotłowni jeśli planuję WM. Jak Wy to rozwiązaliście lub czy się z czymś takim spotkaliście? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.12.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 będzie ci potrzebna dość mocna centrala, pomieszczenia piwniczne w zasadzie będą mieszkalne, tam zrób normalnie wm, jeśli nie wiesz jeszcze jaki sprzęt postawisz w kotłowni to oddziel to pomieszczenie dobrymi i szczelnymi drzwiami od reszty domu i zrób tam konwekcyjną, kratka w dole ściany koło pieca i tradycyjnie kanał nad dach tak jak i spalinowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 09.12.2010 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) będzie ci potrzebna dość mocna centrala, pomieszczenia piwniczne w zasadzie będą mieszkalne, tam zrób normalnie wm, jeśli nie wiesz jeszcze jaki sprzęt postawisz w kotłowni to oddziel to pomieszczenie dobrymi i szczelnymi drzwiami od reszty domu i zrób tam konwekcyjną, kratka w dole ściany koło pieca i tradycyjnie kanał nad dach tak jak i spalinowy Dzięki! A czy wtedy rekuperator będzie mógł stać w tej kotłowni? Chyba nie ma to żadnego wpływu na jego pracę chyba że jakieś pyły i kurz może źle działać na jego wentylatory? A i jeszcze jedno: co to znaczy mocna centrala? Dom mniej więcej 14x10m, piwnica, parter, poddasze Edytowane 9 Grudnia 2010 przez ProMyst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.12.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 reku może stać w kotłowni, nic mu nie będzie, żadne pyły tam występujące nie zaszkodzą, licz kubiki pomieszczeń użytkowych i do tego dobierz centralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.12.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 mam też piwnicę i też będzie reku z WM tyle, że ja całą piwnice oddzielam od reszty domu szczelnie: mieszkalne parter i poddasze to WM z reku, a gospodarcze piwnica oraz garaż wentylacja grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 10.12.2010 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 mam też piwnicę i też będzie reku z WM tyle, że ja całą piwnice oddzielam od reszty domu szczelnie: mieszkalne parter i poddasze to WM z reku, a gospodarcze piwnica oraz garaż wentylacja grawitacyjna To też jest dla mnie wyjście ponieważ będę miał niestety dwa kominy ( kominek, kotłownia) więc mam taką możliwość dlatego muszę się dobrze zastanowić. Dzięki za odpowiedzi. A powiedzcie jak planujecie poprowadzić przewody WM na parterze bo na poddaszu to wiadomo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.12.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 jeśli piwnica ma robić za piwnicę to wm jest wg mnie nie wskazana, piwnica ma swój mikroklimat, korzystny z "piwnicznego" punktu widzenia , ale jeśli w piwnicy ma być np siłownia, pralnia czy inny pokój bilardowy to wm obowiązkowo jeśli mamy ją i tak w domu robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 11.12.2010 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Zanotowałem dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.12.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 jeśli piwnica ma robić za piwnicę to wm jest wg mnie nie wskazana, piwnica ma swój mikroklimat, korzystny z "piwnicznego" punktu widzenia , ale jeśli w piwnicy ma być np siłownia, pralnia czy inny pokój bilardowy to wm obowiązkowo jeśli mamy ją i tak w domu robić Ups A od kiedy to montuje się WM w jednym pomieszczeniu z kotłem na paliwo stałe, który wymaga wentylacji grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.12.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 (edytowane) w tym samym klimacie i braku rozwinięcia tematu: a od kiedy to kocioł na paliwo stałe wymaga wentylacji grawitacyjnej? czytaj cały temat a nie wybrane posty, poczytaj na temat kotłów i wymagań im stawianych, gdy to zrobisz chyba nie będziesz już zadawał takich "ciekawych" uwago-pytań Edytowane 14 Grudnia 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 15.12.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Skoro tak preferujesz WM nawet w kotłowni to ciekawy jestem w jaki sposób dokonałbyś regulacji wydajności WM do zmiennego zapotrzebowania na tlen np. kotła na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 15.12.2010 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) nie rozumiem dlaczego centrala rekuperacyjna umieszczona w kotłowni ma mieć związek z kotłem na paliwo stałe skoro powietrze do centrali będę pobierał z zewnątrz z GWC? Chyba że chodzi Ci o doprowadzenie WM do kotłowni zamiast wentylacji grawitacyjnej. W takim razie czy to jest aż taka różnica z tymi kotłami że WM nie podoła? ktoś napisał że musi być oddzielna. Jak na razie jestem za tym żeby jednak w kotłowni zrobić wentylację grawitacyjną a ewentualnie tylko w pomieszczeniu umieścić centralę. Edytowane 15 Grudnia 2010 przez ProMyst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.12.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) orko, napisałem byś poczytał coś w tym temacie, jak załapiesz to będziesz wiedział kiedy wm w kotłowni a kiedy nie, na razie nie wiesz Edytowane 15 Grudnia 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.12.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 promyst, kominek weź z zamkniętą komorą, jest lepszy i sprawia mniej kłopotu, w pomieszczeniu gdzie taki jest kominiarz nie wymusi na tobie kanałów konwekcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 15.12.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) No kangaxx kominek z zamkniętą komorą spalania w piwnicy tylko po to aby uratować idee WM wszędzie gdzie się da. Co raz lepsze masz te pomysły ależ ubaw promyst - pomyśl chwilę. Piec musi mieć dużo powietrza. Daj wentylację grawitacyjną w kotłowni i oddziel ją szczelnie od reszty domu gdzie może hulać WM. Druga rzecz: Wbrew pozorom to gdzie stoi centrala może być istotne. Bardzo często centrale nie są idealnie szczelne bądź z upływem czasu rozszczelniają się i łapią lewe powietrze a jeśli przy okazji w kotłowni będzie dym to resztę dopowiedz sobie sam. Twoja piwnica to jak sądzę więcej niż jedno pomieszczenie, więc nie musisz pchać wszystkiego do kotłowni. Edytowane 15 Grudnia 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 15.12.2010 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Wbrew pozorom to gdzie stoi centrala może być istotne. Bardzo często centrale nie są idealnie szczelne bądź z upływem czasu rozszczelniają się i łapią lewe powietrze a jeśli przy okazji w kotłowni będzie dym to resztę dopowiedz sobie sam. Jeśli tak jest to przyznaję rację, zresztą co do grawitacyjnej w kotłowni też. Myślałem że jak będzie w kotłowni to będzie lepsza sprawność ze względu na wyższą temperaturę w pomieszczeniu. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.12.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 No kangaxx kominek z zamkniętą komorą spalania w piwnicy tylko po to aby uratować idee WM wszędzie gdzie się da. Co raz lepsze masz te pomysły ależ ubaw ty nie dość że z wiedzy w tym temacie masz braki to jeszcze kłopoty z czytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 15.12.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) ooooooooo nerwy puszczają. Czyżbyś żył z WM? aż boję się o klientów którzy dali się nabrać na twoje teksty wyluzuj trochę w końcu z ciebie taki ekspert jak z mojego dziadka baletnica. Edytowane 15 Grudnia 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.12.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 gratuluję dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts