Józia S. 23.02.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Dekarze zaproponowali mi nabitkę zamiast podbitki.Proszę o opinie zorientowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setnik 23.02.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam.Najprawdopodobniej również zdecydujemy się na nabitkę - w połączeniu z ładnie zakończonymi krokwiami wygląda to dla nas atrakcyjnie (dach dwuspadowy). Moim zdaniem nieciekawie wygląda podbitka prostopadła do ściany przy dachu dwuspadowym - w ścianach szczytowych widoczne są takie "skrzynki" przy okapie. Ten niekorzystny efekt wizualny można by usunąc obkładając ścianę szczytową elementami z których wykonana jest podbitka ale nie do każdego domu musi to pasować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 23.02.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Także mam nabitkę. Wygląda przepięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 23.02.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam - dwa słowa wyjaśnienia do w/w tematu. Dach dopiero będę kładł pod koniec lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 24.02.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Czy ta nabitka to jest coś takiego, że na okapie (przynajmniej) jest deskowanie, całość łącznie z krokwiami ładnie wykończona i polakierowana i... już?Właśnie zwróciliśmy uwagę na taką konstrukacje. Dachowcy też nam wspomnieli, że to bardzo dobre rozwiązanie. Dla mnie też na takie wygląda. Tanie i (?) skuteczne, no i bardzo ładne.Wiążą się jakieś problemy, niebezpieczeństwa z taką konstrukcją? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 24.02.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Ja nie kojarze nadbitki.Możecie wskazać jakies zdjęcie domu który posiada taki element ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 26.02.2004 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Przy podbitce pod dachem tworzy się coś w rodzaju skrzyni (deski przybite równolegle do ziemi), nabitke przybija się bezpośrednio pod dach. Nie wiem, czy napisałam zrozumiale. Nabitkę stosują górale w swoich domach i wg mnie wygląda ładniej (delikatniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 26.02.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Dzięki Józia - masz mże jakieś linki do storn, na których wyrażnie idać nadbitkę i podbitkę ? Chętnie chciałbym to porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 26.02.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 My też bedziemy mieli nadbitkę. Dom ma duże okapy i zastosowanie podbitki spowodowałoby niekorzystny wygląd całego domu. Zwłaszcza, że mamy dach naczółkowy, czyli niewiele różny od dwuspadowego. Tylko, ze my chyba przykryjemy krokwie. Czyli będzie to nabitka troche grubsza, ale deski pójdą równolegle do połaci dachu, czyli skośnie do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 26.02.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 JóziaProponuję, byś obejżała wykonany przez Twoich fachowcóws dach z nadbitką. Jeżeli będzie Ci się podobało i ozdobne wykończenie krokwi będzie pasowało do stylu domu to być może rozwieje wątpliwości.Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że popękają krokwie i wtedy będzie to widoczne na zewnątrz. Podbitka umożliwia zamaskowanie takich mankamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 26.02.2004 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Józia Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że popękają krokwie i wtedy będzie to widoczne na zewnątrz. Podbitka umożliwia zamaskowanie takich mankamentów. Wtedy zawsze można wykonać podbitkę i nie będzie widać. rafalg niestety nie mam linków do nadbitki, ale obserwuj dachy - sam dostrzeżesz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Migo 03.03.2004 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Czy można stosować podbitkę w przypadku murów dwuwarstwowych?. Jak w taki przypadku wygląda zamocowanie od strony muru?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts