Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inaczej niż wszyscy, czyli rozważania nad betoniarką - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! :)

Jeżeli chodzi o garaż częściowo obniżony, z wykorzystaniem różnicy, ok. metra, poziomu działki to ja mam tak. Póki co - w projekcie. Dom niby parterowy, ale żeby pokonać tą różnicę z garażu do domu są przewidziane schodki (6szt wewnątrz). Z kolei nad 2 -stanowiskowym garażem mamy półpiętro, gdzie eksmitujemy syna, będzie biegał po 9 stopniach. Utrudnienie jest już przy ławach, które muszą być wylewane schodkowo, na różnej głębokości. Dochodzi jeszcze dobre ocieplenie bo garaż nieogrzewany.

Spirea - mówisz, żeby się przeprowadzić w okolice Wrocławia? Możliwe, ale dopiero jak wybudują szybką kolej do Warszawy ;).

Pisałam o Śląsku, a nie Dolnym Śląsku ;) Ale oczywiście zapraszam z kolejnym domem - ok. 2020r. Podróż ma trwać 1h 40min chyba.

Ciekawe porównanie. ad szerokości korytarzy - w Polsce też się takie wielkości przyjmuje, jeśli drzwi otwierają się do wewnątrz (słynna sprawa drzwi do łazienek). Poza tym u nas modne są szafy wnękowe i inne meble, stawiane w przejściu.

Przeskalowane garaże związane są z wymiarami amerykańskich samochodów. I tym, że Amerykanie nie udają, iż garaż, umożliwiający wejście do samochodu tylko chudemu kierowcy, ma optymalne wymiary ;)

ciekawa jestem rzutu po zmianach. Na szybko - oczywiście pralnia, nie sądzę, abyście byli takimi amatorami prania. Co jeszcze - sauna out?

Posiłkowanie się takimi wskaźnikami jest bardzo przydatne. Takie zestawienie widziałam kiedyś w katalogu projektów muratora. Jest też tutaj

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/radzimy-jak-wybrac-projekt-domu,13_1746.html?col=5&cat=13&page=1

Wywód o pralni potwierdza prawidłowość mojej lokalizacji. W obecnym mieszkaniu pralkę mam w kuchni i jest to ok, bo kuchnia jest oddzielnie. Przy otwartej takie rozwiązanie nie wchodzi w rachubę. Zrobienie jej w oddzielnym pomieszczeniu na dole rozbudowałoby powierzchnię.

Rzut jest w stanie podwyższonej płynności ;). Pokażę, jak przybierze względnie stałą postać. Co chcemy uzyskać:

Parter:

- minimalizację powierzchni komunikacji, a tam, gdzie to nie jest możliwe, wciągnięcie komunikacji do otwartej przestrzeni salonu, jadalni etc.

- nieco mniejsza powierzchnia kuchni i zmiana jej ustawienia (litera C zamiast dwóch równoległych blatów roboczych).

- zmniejszenie powierzchni gabinetów (do około 14-14,5 m2).

- zmniejszenie powierzchni łazienki (do około 4,5 m2)

- wywalenie kotłowni na poddasze i jej połączenie z pralnią.

- jak zostanie kilka m2, to może odrobinkę większy salon (różnica na poziomie 2-3 m2).

Ogółem jakieś 8-10 m2 do ścięcia.

Poddasze:

- zmniejszenie komunikacji - tu ma to szczególne znaczenie.

- dosyć znaczne zmniejszenie łazienki (do około 10-11 m2). Masz rację - sauna out (rozważam jeszcze jedną opcję z zostawieniem miejsca na ew. drugą łazienkę w przyszłości, ale to nie priorytet).

- powiększenie pustki nad salonem. Poza "wytraceniem" powierzchni poddasza, które nie byłaby i tak wykorzystywana ma to jeszcze tę zaletę, że pozwala odrobinę obniżyć parter bez utraty poczucia przestronności.

- sporo zmian funkcjonalnych.

Ogółem do ścięcia jest jakieś 10-15 m2

Wszystkie te korekty nie są duże i nie zmieniają zaplanowanych funkcji domu. Składają się jednak na dosyć sporą różnicę w metrażu. Ponadto powinno być wygodniej.

A tak, u mnie pralnia w miejscu nr 1 - pomieszczenie gospodarcze przy kuchni. No tyle, że u mnie parterówka.

Jeśli chodzi o Wasze zmiany, dr_au, dół - popieram wszystkie punkty. Pustka nad salonem - na pewno dobrze wygląda. Ze względu na otwartą przestrzeń ma to oczywiście swoje konsekwencje (hałasy się niosą, ciepło leci do góry), ale założę się, że jesteście tego świadomi.

Jest to jedna z rzeczy, których żałuję, że nie udało się w tym domu zrobić (mieszkanie mieliśmy z otwartą antresolą, wizualnie efekt super. Teraz musi wystarczyć salon wysokości 3m).

Aha, i dzięki za mobilizację, aby dotrzeć do Neuferta. Jest fantastyczny, w ogóle to świetna pomoc do konsultowania różnych rzeczy. Pamiętam dyskusje z innych wątków nt. warstw na stropodachach - tu jest wszystko na tacy. Policzyłam sobie właśnie oświetlenie do garażu, utwierdziłam w wyborze lamp.

Swoją drogą trafiłam na bardzo ciekawy wykres, dotyczący porównania różnych typów ogrzewania (podłogowe, ścienne, sufitowe itd.) i idealnej krzywej odczuwania temperatury. Wynika z niego, że optymalne jest ogrzewanie podłogowe.

Podejrzewam, że Aleksandryta też podała raczej powierzchnię użytkową, niż całkowitą (pokoje 45, salon 45, kuchnia 20, łazienki 14, komunikacja 15 = 139 ;)).

Tak, jak piszesz :). Jeszcze zapomnialam o wiatrolapie. Plus pomieszczenie gospodarcze 9 m2, plus duzy garaz na dwa duze samochody (45 m2)

Komentujac wymiary amerykańskich wnetrz podane przez Ciebie w dzienniku, to w USA tak jest, że praktycznie w domach amerykanskich nie ma pomieszczen gospodarczych (jedyne na piec gazowy okolo 3 m2 i tzw. laundry - nieduza wneka, ktora miesci pralke i suszarke, gdyz tak jak w innych krajach cywilizowanych nie suszy sie ciuchow na dworze ;)). I dlatego wszystko, co niepotrzebne wrzucaja do garazu, a potem raz w miesiacu robia tzw. osiedlowe wyprzedaze garazowe. Szkoda, ze u nas jakos nie przyjal sie taki sposob na pozbycie sie niepotrzebnych rzeczy. Za to w kazdym pokoju musi byc wneka na tzw. mini garderobe. No ale konstrukcja ich domow, to kanadyjczyki, wiec moga bardziej elastycznie pochodzic do formowania przy projektowaniu domów roznych wnęk, wykorzystywanych pózniej na różnego rodzaju szafy. Mieszkalam w USA w takim 120m bungalowie, oczywiscie z wielkim 50 metrowym garazem :) i praktycznie nie mialam w ogole szafy wolnostojacej. Wszedzie te garderoby. I nie bylo ofc wiatrolapu. Oczywiscie powierzchnia na komunikację jest minimalna.

Ogrzewanie domu i klimatyzacja u nich jest taka, jak promowana na tej stronie

http://www.polski-komfort.pl/ogrzewanie.htm

Edytowane przez Aleksandryta

ad wejścia do łazienki. Ten sam Neufert, którego cytujesz w pierwszej części posta, wkleja w kontekście szerokości korytarza szkic z wejściem do łazienki - i drzwi otwierają się właśnie do wewnątrz. Wiadomo, z czego zapis wynika.

Zdroworozsądkowo - jeśli w środku miałoby być ciaśniej niż na zewnątrz z powodu drzwi otwierających się do środka, lepiej tego uniknąć. Na odbiory domków urzędnicy się nie pojawiają w terenie ;)

Natomiast jeśli kombinujesz z minimalną szerokością korytarza, zauważ, że w przypadku układu, gdzie korytarz kończy się drzwiami na wprost, lepiej, aby zaraz za drzwiami nie było ściany. Przy szerokości 90cm i drzwiach 80 (czyli światło ościeżnicy 89) oznaczałoby to:

a) brak węgarka

b) ze względu na klamkę - drzwi otwierane nie do pełnych 90 stopni

c) obitą ścianę z powodu wystającej klamki lub, po dołożeniu odbijacza, jeszcze mniejszy kąt rozwarcia drzwi.

Madeleine - Usytuowanie drzwi w taki sposób, aby wszystkie otwierały się do wewnątrz pomieszczeń ma jeszcze tę zaletę, że wszystkie otwory drzwiowe wyglądają identycznie. Co do przepisów pamiętam tę dyskusję - chyba w komentarzach do dziennika anuli.

Minimalnej szerokości korytarza raczej nie zastosuję - te 1,2 m to dla mnie przyzwoita, nieklaustrofobiczna wartość i minimum od którego można startować. Natomiast wypisałem sobie te wartości "ku pamięci", żeby nie polegać tylko na intuicji i nie dusić architekta o zmniejszenie czegoś tam, gdzie byłoby to szkodliwe. Taką katastrofę drzwiową miałem w mieszkaniu, gdzie na małej przestrzeni miałem 3 pary drzwi, z czego jedne otwierane do korytarza.