dr_au 21.11.2011 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Dla przypomnienia wcześniej wyglądało to tak: http://farm7.staticflickr.com/6232/6362619793_07598d2e3e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.11.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Dwie uwagi związane z kosztami - takie połączenie okien dachowych będzie trochę kosztować. Masz osiem sztuk - minimum 8 tys. zł (najzwyklejsze Fakro czy Veluxy) Do tego dopłata za brązowy kolor kołnierzy i obramowac - takie coś widziałam chyba tylko w Roto. Uwaga dotycząca użytkowania - osoby z oknami na poddaszu raczej zachęcają do ograniczenia ich do minimum z uwagi na silne nagrzewanie się poddasza. Ja np. miałam w projekcie 10 szt.. Zostało pięć. A i tak kosztowały mnie prawie 8 tys. zł. Przy takim porównaniu, to dla mnie najlepiej wygląda ta lukarna. Tylko obudowałabym ją blachą a nie drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.11.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 dr_au - Spirea dobrze mówi. Okna to jedno, ale kołnierze zespolone będą kosztowały krocie (i do tego mogą nie być możliwe do wykonania dla takiej ilości okien). Mi się wydawało że Ty chciałeś dom wybudować raczej w normalnych kosztach.. Niestety mi się lukarna nie podoba, ale to takie zboczenie po (świadomym!) wybudowaniu domu typu stodoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.11.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 ja też nie przepadam za lukarną, ale przy takich alternatywach ona wygląda o dziwo najprościej i najczyściej. Może to kwestia tego koloru okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 21.11.2011 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Wykonalne to to oczywiście jest. Przy takich kombinacjach stosuje się nadstawki (tańsze od normalnych okien dachowych), da się też to obrobić kołnierzami modułowymi. Oczywiście całość kosztuje dobrych kilka tyś. ale przeszklenie lukarny i sama lukarna też kosztują. Za brakiem lukarny przemawiają względy estetyczne (też wolę stodołę). Natomiast rzeczywiście pokój może być jak szklarnia, zwłaszcza że ma wystawę południowo-zachodnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.11.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 a co jest za tymi oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.11.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 na pewno potrzebujesz tam tyle okien?z kwadratowym oknem stała się jakaś tragedia... wróć do niego takiego jak w wariancie z lukarną.kołnierze będą brązowe ale nie drewniane a chyba o to chodziło?w ostatnim wariancie nie dawałbym drewna na parterze pod tym zestawem okien a może przeciągnąłbym tam i pergolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 21.11.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Czy bierzesz pod uwagę opcję z oknami aluminiowymi lub w innym kolorze? Ta barwa mocno się odcina i to mi się nie podoba. Pozostawiłabym drewnianą pergolę i część elewacji. Prostokątna lukarna z tej perspektywy faktycznie wygląda tak jakoś najczyściej, ale już z każdej innej nie Po prostu nie pasuje do takiego domu. Moi sąsiedzi mają właśnie takie wystające okno i tylko ono zwraca uwagę, zaburzając spójność Okno kwadratowe zostaw jak w wersji nr 2 lub wersji z lukarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 22.11.2011 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ufff... wielkie dzięki za wszystkie uwagi. Niestety decyzje są do podjęcia teraz, a ja mam właśnie takie urwanie głowy, że nawet nie mam się jak zastanowić. Siedzę teraz gdzieś w hotelu, w przerwie między wystąpieniami i z doskoku próbuję zachować kontrolę nad tym, co dzieje się w firmie i z projektem domu . Tego rodzaju konsylium bardzo więc pomaga. Robet - i tak i nie . Tzn. ze względu na usytuowanie domu jest akurat z tego punktu roztacza się ładny widok, który warto wyeksponować i którego nie ma z innych pomieszczeń (np. na parterze). Jest to zarazem wystawa południowo-zachodnia, więc sporo ryzykuję, jeżeli chodzi o przegrzewanie się pomieszczenia. Do kwadratowego okna wrócę - architektka się ucieszy . lullaby - inne kolory okien - tak. Z kolorystyką mam zresztą sporą zagwozdkę ze względu na nieco dziwaczne postanowienia MPZP (i wątpliwości związane z ich interpretacją, zwłaszcza w świetle praktyki sąsiedzkiej). Na razie głównym problemem są podziały na elewacji i zakończenie debat nad formą budynku. Stąd mocno uproszczona forma obrazków. Nad lukarną mocno się zastanawiam. Generalnie przemawiają za nią argumenty funkcjonalne, czyli wart grzechu widok i doświetlenie pokoju (albo pokój "dziecięcy" albo coś w rodzaju gabinetu) normalnym oknem, a nie oknami połaciowymi. Wady są oczywiście estetyczne. Może podejmę jeszcze jedną próbę zmierzenia się z lukarną, ale najpierw chcę się spokojnie zastanowić, żeby nie zarzucać architekta kolejnymi pomysłami, z których nie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.11.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Mnie się podoba wersja 2, ale może warto przedłużyć pergolę aż do kwadratowego okna. Nikt nie zwrócił uwagi na "okno" drzwi z balkonikiem na szczycie domu (jakoś to się nazywa fachowo, ale nie pamiętam) - dla mnie to porażka, twór rodem z bloków budowanych w latach 70-tych ub. wieku. Może zainteresuje Cię to w kwestii okien dachowych: http://www.skylightpremium.pl/sprzedaz,cennikCeny na aukcjach, gdy kupowałem swoje okna, znacząco różniły się od tych firmowych (ok. 250zł na sztuce w dół). Edytowane 22 Listopada 2011 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.11.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Dezet - ja nie wiem co Ty tam widzisz na ścianie szczytowej, ale ja widzę po prostu okno z barierkami.Sugerujesz żeby nie było tam okna, czy barierek...?Te okna które wkleiłeś to tak jakoś super tanie nie są.Ba - wychodzą drożej (nawet odliczając te 850zł) niż okna Roto które kupowałem rok temu (w tym samym rozmiarze oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.11.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 dr_au, muszę poszukać, prześlę fotkę domu koleżanki z dachem dwuspadowym i lukarną. Wygląda bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 23.11.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Spirea - będę wdzięczny. Szukam jakieś mało inwazyjnej formy dla tej lukarny. Zobaczymy co to da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.11.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Dezet - ja nie wiem co Ty tam widzisz na ścianie szczytowej, ale ja widzę po prostu okno z barierkami. Sugerujesz żeby nie było tam okna, czy barierek...? Te okna które wkleiłeś to tak jakoś super tanie nie są. Ba - wychodzą drożej (nawet odliczając te 850zł) niż okna Roto które kupowałem rok temu (w tym samym rozmiarze oczywiście). Oczywiście chodzi o barierkę - po co? To pytanie do dr_au Okna super tanio to znaczy jakie? Na stronie roto w przykładowe okno z podwyższoną osią obrotu: 74x118cm - 1548zł, skylight 78x118- 948zł (ja kupowałem po 750 z kpl. obróbek) Które jest droższe? A 850zł różnicy to nie wiem skąd wziąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.11.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Barierka - po to aby ktoś nie wypadł jak już otworzy okno?Budowałeś dom z użytkowym poddaszem i jakimiś oknami nie-połaciowymi?Dlaczego zakładasz że wszyscy muszą kupować okno wysoko-osiowe?Szczerze mówiąc to nikt wśród moich znajomych takich nie ma.(no i miało być 250zł różnicy, a nie 850zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.11.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Barierka - po to aby ktoś nie wypadł jak już otworzy okno? Budowałeś dom z użytkowym poddaszem i jakimiś oknami nie-połaciowymi? Dlaczego zakładasz że wszyscy muszą kupować okno wysoko-osiowe? Szczerze mówiąc to nikt wśród moich znajomych takich nie ma. (no i miało być 250zł różnicy, a nie 850zł) To wiadomo, żeby nie wypaść- tylko czy nie lepiej zastosować normalne okno, nie do podłogi - to rozwiązanie trąci wielką płytą ( może to moje skojarzenie, ale często widzę te okna-drzwi z barierką w blokach - mz niepraktyczne. Wcale nie zakładam ,że wszyscy będą kupować takie okna, ale jest to rozwiązanie praktyczne. Nikt z Twoich znajomych nie ma- szkoda, bo zobaczyłbyś różnicę. A 250 zł kompletnego okna za sztukę to mało? Ja mam 5 takich okien - 1250 piechotą nie chodzi. Podałem ten link, bo uważam, że lepiej wiedzieć więcej niż mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 23.11.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Chodzi Ci o Porte-fenêtre? Fantastyczna sprawa na dobre doświetlenie pokoju bez dobudowywania sobie na bogato do niczego niepotrzebnego balkonu. Miałam coś takiego w poprzednim mieszkaniu (zresztą w kuchni, w części jadalnej) - fantastyczna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 23.11.2011 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Dezet - chodzi o doświetlenie pomieszczenia. Portfenetry (jak to się brzydko spolszcza) mają większą powierzchnię, niż zwykłe okno. A przy dachu stromym nie możemy często pójść wszerz. Alternatywą jest rozwiązanie zakładające podział okna, przy czym dół nieotwierany (fix, a rozwierano-uchylna tylko góra od pewnego poziomu). Fajne, ale nie zawsze pasuje. A co do projektu - to akurat jest rozwiązanie, które mi nie przeszkadza. Tzn. zależy mi na świetle w pomieszczeniach na tyle, że przełknę portfenetry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 23.11.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 przestrzegam przed opcją: "otwieranie tylko góry". Jeszcze gorsza jest "otwieranie tylko góry + barierka szklana". Mycie tego to katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 24.11.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ok, wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts