Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inaczej niż wszyscy, czyli rozważania nad betoniarką - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

oj tak, oczywiście budujesz napięcie. A pod konkluzjami idzie mi się tylko podpisać.

Szczęście w nieszczęściu, że u nas - całkiem niezależnie - architekt zrobił dokładnie taki sam projekt funkcjonalny, jaki ja rozrysowałam kiedyś na kartce, a zatem funkcjonalnie OK. Ale nie wniósł wiele i błędów też trochę popełnił. No nic, następnym razem będziemy mądrzejsi ;)

@all - Dzięki :). Będzie wobec tego jutro dalszy ciąg. Miał być dzisiaj, ale dopadł mnie jakiś potworny ból głowy.

@Robert - a czemu ma ci być przykro? Przecież nie ty zawaliłeś :).

Na koniec świeże rysunki pokazujące dwa z całej masy wariantów kolorystycznych domu.

http://farm8.staticflickr.com/7214/6857877956_182cd430b5.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7259/6857878200_6856b68ced.jpg

Mam nadzieję, że nie skończy się na piątej koncepcji ;)

dr_au, bardzo fajna koncepcja wyglądu zewnętrznego. Prosta, nieprzekombinowana jak te poprzednie. Chociaż dalej mam wątpliwości co do porządnej realizacji tego dwustopniowego dachu.

Odpocznij i pisz dalej :)

Byłam ostatnio w Krk, ale przedłużyło się i pognałam do domu.

@Robert - znaczy się głupio ci za architektów w sensie grupy zawodowej? Raczej nie ma sensu. Natomiast w tym co napisałem jest trochę typowych relacji architekt-klient. Klient zazwyczaj chce niemożliwego (w sensie 4 duże pokoje, przestrzeń dzienną i koniecznie dwustanowiskowy garaż na 120 m2 i za 150 tyś. zł). Z kolei architekt z reguły ma wizję, która powoduje, że klient z przerażeniem w oczach łapie się za portfel ("ten układ funkcjonalny zrobimy na 500 m2, a tu zrobimy pomost na tytanowych kotwach wykładany skrzydełkami motyli z brazylijskiej dżungli"). Gorzej, jak za takim rozstrzałem nie idzie normalna, rzetelna praca, która pozwala doprowadzić projekt do końca.

@Spirea - jak będziesz w krk, to wpadnij koniecznie. Przenieśliśmy się teraz z biurem na Wolę Justowską, dojazd stamtąd na autostradę zajmuje kilka minut. No i mamy całkiem przyzwoity ekspres i kawę. Jak nie, to może będzie okazja się zobaczyć na 10-lecie.

A co do dachu, powodów dla którego spróbuję zrealizować to rozwiązanie jest kilka. Przede wszystkim dach jest naprawdę potężny. Dom po obrysie zewnętrznym ma 20,5m długości i 9,2 m szerokości (robią to okapy o szerokości 1m!). W tym układzie dach typu stodółka bez dodatkowych zabiegów wygląda przytłaczająco. Testowałem to sobie na modelu 3d i rzeczywiście wizualnie różnica jest znaczna. Ponadto daje to możliwość ładnego ukrycia rynny (pomiędzy pasem dachówki a pasem blachy, z rurami spustowymi ukrytymi w "filarkach". Jak to mniej więcej wygląda w praniu, widać w przypadku domów z osiedla Parkowe Wzgórze, które projektowali JEMS:

http://www.mimoa.eu/projects/Poland/Mogilany/Parkowe%20Wzg%F3rze%20Housing%20Estate

Ponieważ do projektu mam dostać szczegółowe rysunki konstrukcyjne m.in. tego detalu, powinno się udać.

@Spirea - ja sam przesłałem zgłoszenie dzisiaj, może klepną. A z dachem, to i tak największy problem mam z kolorem :(. Najładniejszy jest hmmm... ryzykowny.

@kocimieta – kolor kominóä, podobnie jak wszystkiego innego, jest daleki od ustalenia. Projek się będzie wałkował w urzędzie, a ja będę na ten temat myślał ;).