dr_au 29.03.2012 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Ja mam niestety tendencję do robienia pozamykanych, klaustrofobicznych wnętrz ;(. Prawdopodobnie masz rację. Po testach chyba najlepiej będą w tym miejscu wyglądać schody drewniane o lekkiej wizualnie konstrukcji (policzkowe, bez podstopnic). Wieczorem spróbuję wrzucić wizualizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 29.03.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Zdecydowanie najlepiej wypada wariant nr3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 30.03.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 adk - Ano właśnie. Drugi wniosek jest taki, że w holu nie może być poza tym niczego - ani krzesła, ani wieszaka, bo będą przeszkadzać. Otwarty wieszak i ławeczka do wciągania butów trafi więc do garderoby - jest na to miejsce. Trzeba też zmienić kierunek otwierania drzwi do garderoby (pierwsze po lewej) - będzie lepiej wyglądać i będzie wygodniej. Ponadto pod schody powinna trafić duża, masywna, "mocna" rzeźba mniej więcej o wysokości ciut poniżej spocznika (nawet wiem jaka), trzeba też lepiej dobrać kolor gresu, bo ten jest okropny i pomyśleć, gdzie dać jeszcze trochę drewna, które ociepli wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.03.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Zdecydowanie 3 wariant- schody nadają lekkości pomieszczeniu. Światło słońca fajnie może się poruszać po wnętrzu, jeśli wpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 30.03.2012 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Przy okazji schody policzkowe są wyraźnie tańsze od dywanowych . A to miła okoliczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.03.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 a jeszcze lepiej wyglądałoby, gdyby cała ściana za schodami była przeszklona. Dziwnie wygląda ta ścianka pod drugim biegiem, jakby to była ścianka kolankowa. Podziwiam Ciebie z tym sketchupem. Ściągnęłam sobie kiedyś, ale za cholerę nie umiałam nic w tym programie zrobić Może jeszcze spróbuję pobawić się pokojami i zrobię kolejne podejście. Tylko czas czas czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 30.03.2012 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Spirea - Po drugiej stronie muru jest to kwadratowe "pudełko" na elewacji południowej: http://farm8.staticflickr.com/7273/6864879532_9f0fc74660.jpg Chyba też wolałbym szybę, ale z drugiej strony hall i tak będzie przeszklony do sufitu (od północy), więc już mi się nie chce zmieniać. Tu widoczek z większej perspektywy: http://farm7.staticflickr.com/6116/6883360190_e5882456ec.jpg Autor rzeźby to Woody van Amen. W oryginale toto ma jakieś 6 m wysokości i stoi w Rotterdamie. Tu trafiła przez przypadek - potrzebowałem "bloba" pod schody, a ten był najbardziej pod ręką w zbiorze modeli sketchupa. Na podłodze VB Zoom . Sketchup jest fajny przede wszystkim ze względu na szybkość pracy. Tzn. działa szybko i bardzo szybko się w nim szkicuje. Polubiłem się z nim jakoś tak od razu - może dlatego, że był to pierwszy program do grafiki 3d, w którym udało mi się narysować sześcian bez czytania tutoriala. I jeszcze jedna sprawa. Ogólnie doszedłem do momentu, w którym pomysł jakiejkolwiek zmiany w projekcie wywołuje u mnie dreszcze obrzydzenia. Chyba pora budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 30.03.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 " Widoczek z większej perspektywy " jest więcej niż bardzo OK. Wydaje mi się, że w tym pomszczeniu już osiągnąłeś wszystko co tylko dało się z niego " wyciągnąć ". Chyba rzeczywiście przyszedł czas na " zdrowie na budowie ".Czego Ci życzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.03.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 czy ten spocznik jest jednocześnie dołem tego kubika wystającego na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 30.03.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 I jeszcze jedna sprawa. Ogólnie doszedłem do momentu, w którym pomysł jakiejkolwiek zmiany w projekcie wywołuje u mnie dreszcze obrzydzenia. Chyba pora budować. To doszedłeś w takim razie do idealnego projektu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 30.03.2012 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Krzysztof5426 - dzięki . Też mi się podoba. Ogólnie pytaniem jest, czy brać architekta wnętrz. Obawiam się, że zamiast skorzystać z jego umiejętności będę z nim wojował, forsując własne pomysły i efekt będzie taki sobie. Zresztą często coś wydaje mi się dobrym pomysłem (tak jak zamknięcie holu) dopóki tego nie zobaczę na własne oczy. Więc coś mi się zdaje, że czeka mnie dochodzenie do tego, co jest dla mnie akceptowalne, metodą prób i błędów. Spirea - tak. To jest jednocześnie dół tego kubika. Adk - Mam taką nadzieję. I nie powiedziałbym, że projekt jest idealny. Raczej optymalny jak dla nas i naszych potrzeb, na ile potrafimy je zdefiniować . Pewnie za parę lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 31.03.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jeśli masz czas, dysponujesz odpowiednimi narzędziami do robienia wizualek, a dysponujesz i z dużą swobodą sobie poczyniasz, to nie szedłbym na wojenkę z architektem. Ponadto z doświadczenia wiem, że architekci wnętrz zawsze będą dążyli do zrealizowania swojej wizji, choćby nawet starali się podporządkować potrzebą - gustom zleceniodawców.W tych ich realizacjach, które bardzo mi się podobały, zauważam jeden problem, ja tam nie chciałbym mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.03.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Fajna rzeźba !!! Czy okno na spoczniku jest pośrodku, a tylko tak Ci się narysowało przesunięte? Symetrycznie lepiej by wyglądało. Obejrzałem oryginał rzeźby- takie rzeczy to uwielbiam:lol2: Edytowane 31 Marca 2012 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 31.03.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 A mi wariant z zamkniętą przestrzenią pod wyższym biegiem się podobał - gdyby jeszcze okno doszło do lewej krawędzi. Może i mniej przestrzeni, ale jakaś czytelniejsza i bardziej poukładana. Zamiast obrazka, dałbym tam lustro na pełną wysokość, lekko cofnięte względem ściany - po prawej dochodzące do ściany, a z lewej odsunięte od krawędzi. Witaj w świecie absurdów naszych urzędów i urzędników, którzy praktycznie za nic nie ponoszą odpowiedzialności ale jakiejkolwiek decyzji boją się podjąć. Historia z szukaniem architekta wnętrz i przeglądaniem stron wcale mnie nie dziwi. Z architektami po politechnikach jest podobnie Troche się trzeba naszukać zanim się trafi na coś wartego zainteresowania. To chyba też problem pozycjonowania google, bo wpisując "architekt" na co najmniej kilku pierwszych stronach nie pojawia się żaden z czołówki polskich architektów. Tak więc albo najlepszym architektom wcale nie zależy (w co wątpię, bo strony są często na stosunkowo wysokim poziomie zrobione) albo firmy, którym płaci się za pozycjonowanie są jednak skuteczne ale mają za klientów marne pracownie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.04.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dr_au, ad podłóg. A dwuwarstwowe, klejone? tak zwany duoparkiet. Ad architekta - nawet świetna strona, rewelacyjne wizualizacje i nawet realizacje nie gwarantują otrzymania projektu wysokiej jakości, pozbawionego błędów. Może mniej kosztownych niż te, które się pojawiają w projektach budowlanych, ale nie mniej wkurzających na etapie realizacji.Ja się dowiedziałam, że byłam szalenie wymagającą inwestorką - gdzie przymykałam oko i olewałam naprawdę bardzo dużo rzeczy, bo inaczej jeszcze projekt nie byłby gotowy. Tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 01.04.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 http://farm8.staticflickr.com/7106/6881101744_325a6c6328.jpg Ta wersja jest super! Sama miałam dokładnie te same rozmyślania odnośnie klatki schodowej i typu schodów. I wybraliśmy policzkowe, do tego ogromny spocznik i duże okno na klatce schodowej Montaż schodów w połowie kwietnia. Nie mieliśmy żadnej wizualki, ale mam nadzieję, że wyjdzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 01.04.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja podobnie jak madeleine namawiam na sprawdzenie właściwości deski trójwarstwowej khars i tarkett. PODOBNO jak najbardziej nadają się na podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 01.04.2012 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Robert - lustro to jest re-we-la-cyj-ny pomysł. Nie tylko poprawia przestrzeń, ale jest też potrzebne w hal a nie miałem kompletnie pomysłu, gdzie go umieścić. Okno nie może wprawdzie dojść do lewej krawędzi, ale można zmienić bieg schodów. Ma to i ten sens, że w lustrze będzie się odbijać szerokie naświetle boczne, a nie drzwi wejściowe. Bezpośrednio nad lustro warto dać światło. Bardzo dziękuję . Poniżej wizualizacja, jak to będzie wyglądać: http://farm8.staticflickr.com/7203/7034885241_91cdc5e036.jpg I z większej perspektywy (ale po usunięciu z modelu drzwi wejściowych, bo zasłaniały ): http://farm8.staticflickr.com/7258/6888791772_3076260380.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.04.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 01.04.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ooo teraz jest bardzo fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts