bury_kocur 16.10.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ano nie, ale w pierwszym wystarczająco ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 16.10.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Pewnie , że ładne, acz to nie moje klimaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 16.10.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Teraz powinny się otwierać. Poprawiłem. Natomiast bury_kocur może się spodobać to wnętrze (o ile nie znasz) http://www.trendir.com/interiors/bright-light-infused-loft-in-amsterdam.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 16.10.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Tak, podoba mi się, dzięki. Choć jak dla mnie, trochę zbyt sterylnie, za mało życia w tym, czy ja wiem Ale ogólnie zdecydowanie mój nurt estetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 17.10.2012 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 A bo to holenderski styl urządzania wnętrz - tam czy styl historyzujący, czy nowoczesny, czy dowolny inny, jakoś tak wszystko podobnie wygląda. W tym akurat wnętrzu podoba mi się połączenie elementów chropowatych, takich jak ten stolik kawowy, i ultragładkich. Warto też zwrócić uwagę na schody. Nie są drogie (ot zespawana blacha), a wyglądają bardzo efektownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 17.10.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Stolik był pierwszą rzeczą, która mi wpadła w oko A schody są śliczne, ale moje oko kwoki od razu mówi - a balustrada? Sama rozważałam dywanowe, odpadły ze względu na cenę, ale względy bezpieczeństwa są decydujące dla mnie - po pierwsze, trójka drobiazgu, po drugie - ja sama się boję (przy ścianie trochę lepiej ). Ale te ze zdjęcia każda balustrada zepsuje - nawet chyba tafla szkła obustronnie od podłogi do sufitu, a to najmniejsze zło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.10.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Dr_au, żeby ta "ot zespawana blacha" Ciebie nie zwiodła Co do 3 łazienki - nie wiem, czy jest sens. My mamy latorośl i nie widzę problemu, że jest na górze wspólna łazienka. Istotniejsze jest, żeby była jedna dostępna dla osób z zewnątrz i jedna dla domowników. Sporo osób robi oddzielne łazienki dla dzieci i dla siebie. Decyzja może wynikać ze stylu życia -czy wszyscy wstają o tej samej godzinie i wychodzą itd. Przy Twoim podejściu do budowy - ograniczanie zbędnych kosztów, robienie 3 łazienki na przyszłość wydaje mi się niecelowe. Jeśli masz miejsce wolałabym wykorzystać to na coś czego jeszcze nie ma - saunę, czy na powiększenie tego co jest - garderobę (nie wiem, jaka wyszła, ale garderobę na poddaszu trudniej zagospodarować niż przy pełnej wysokości). Pamiętaj, że dodatkowa łazienka to ok. 10 tys. zł. Płacisz tyle dodatkowo na funkcje, które dom w wystarczającym stopniu będzie już spełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 17.10.2012 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Bury_kocur - ja kwoką nie jestem, a schodów niepewnych i bez poręczy nie lubię. Po co mam się stresować, albo połamać schodząc zaspany w nocy. Ale te są akurat ładne. Spirea - ty ze schodami masz traumę . Ja niestety (a może na szczęście) jeżeli chodzi o schodowe upodobania wybieram po prostu lane, żelbetowe. W projekcie są tak umieszczone, że estetyce to nie zaszkodzi, a przynajmniej będę się czuł pewnie chodząc po nich (i nie będą skrzypieć i dudnić). Co do 3 łazienki dumam. Spróbuję później podsumować za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 17.10.2012 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Z domowej dyskusji urodził się pomysł, żeby zamiast 3 łazienek zrobić 2,5. Tzn. na dole zostawić tylko toaletę bidet i umywalkę, zmniejszając nieco łazienkę, a na górze zrobić dwie z pełnym programem. Goście raczej będą spać na górze, dla domowników też będzie chyba wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 17.10.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Z domowej dyskusji urodził się pomysł, żeby zamiast 3 łazienek zrobić 2,5. Tzn. na dole zostawić tylko toaletę bidet i umywalkę, zmniejszając nieco łazienkę, a na górze zrobić dwie z pełnym programem. Goście raczej będą spać na górze, dla domowników też będzie chyba wygodniej. Ja tak mam. W pierwotnym projekcie na dole był prysznic, ale go zlikwidowałam, na dole nie ma żadnej sypialni, więc prysznic wydał mi się zbędny. Jest wc i bidet (tylko dla naszej wygody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 17.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 I w domu w mieście i na działce mam 1,5 łazienki, wc i łazienka z " pełnym programem" / fajne, zapamiętam/ i nigdy, albo prawie nigdy nie nastąpił konflikt interesów łazienkowych. Przy czterech dorosłych osobach.Stawiam na saunę, powiększenie garderoby, lub dodatkowy schowek, ale tak urządzony - wyposażony na etapie budowania , aby, kiedy już tam pomieszkacie można go było adaptować na pomieszczenie o takim przeznaczeniu, którego Wam będzie brakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 18.10.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 dr_au, projekt wyszedł świetnie. chyba wszystko mi się podoba, wizualki z domów z wizją tez były dla mnei inspiracją co do łazienki. Tak jak napisala Spirea to zależy od zwyczajów domowników. Gdy nie mieliśmy dzieci 1 łazienka spokojnie wystarczała, teraz mamy 2 dzieci i 2 łazienki w pelni wyposazone nie wystarczają, zwłaszcza rano i w weekendy. Nie mając dzieci nigdy mi nie przyszloby do głowy, że będę aż 3 łazienek potrzebować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.11.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Nie załamuj mnie, że będziesz kupować "innocent inspiration"....Kuchnia, jak pisałam u siebie, przyjemna i cegła robi klimat. Gabinet też, trochę wydaje się wąski, ale to chyba kwestia ujęcia i tego podłużnego stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 13.11.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Fajne wizki Bardzo mi się u Ciebie podoba, w tym wirtualnym domu, ale to chyba nie żadne zaskoczenie Rozbiórkowa cegła malowana na biało, hm, hm, skąd ja to znam? Aaa... z mojego domu Nieskromnie więc uznam, że dobry pomysł i ogólnie fajne wrażenie robi Czekam na ciąg dalszy, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 14.11.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witaj dr_au wracam od Spirei, gdzie przeczytałam, że kombinujesz z ogrzewaniem podłogowym. Przeczytałam niedawno u Roberta Skitka o matach kapilarnych. One są bardzo cienkie i można je zastosować na ścianach, a nawet w suficie. Może w tym kierunku podążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 18.11.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Magda 34 - trochę się boję wchodzić z ogrzewaniem "w ściany", bo ja ścian bardzo potrzebuję do wieszania obrazów. Czyli będę w nich co jakiś czas wiercił w niedających się teraz przewidzieć miejscach. To, jakiej mocy grzewczej podłogi potrzebuję, okaże się, jak zrobię stosowny projekt. To, co udało mi się wyszukać (marbau, względnie dąb w postaci lamparkietu, przemysłówki lub cienkiego parkietu warstwowego) powinno starczyć. Swoją drogą - jak zna ktoś projektanta od podłogówek (najlepiej z Krakowa i okolic), to będę wdzięczny za namiary. Dobry kosztorysant też pilnie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 18.11.2012 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 bury_kocur - miło mi to czytać . Przedwczoraj widziałem się z architektem. Pokazałem mu model - bawił się jak dziecko . Cegła rozbiórkowa (czy też jakiś "brudny" element) jest mi potrzebna ze względu na sztukę, którą mam. Obok rzeczy raczej współczesnych (głównie rysunków i grafik), mam trochę sztuki ludowej czy naiwnej. Np. ostatnio dostałem kilka rysunków Justyny Matysiak, która rysuje tak: Mam też trochę linorytów Jana Nowaka, który ma taki styl: (powyższe nie z mojej kolekcji, a ze zbiorów Muzeum Śląskiego) Mam też jakąś starą ludową skrzynię posagową, nieco podobną do tej: Wszystkie te obiekty nie nadają się do wnętrza urządzonego na błysk i glanc. Są zbyt "chropowate". Jeżeli jednak obok np. błyszczącej, białej i zdecydowanie nowoczesnej kuchni pojawi się cegła czy jeszcze jakieś inne dziwactwo, łatwiej będzie to wszystko wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 18.11.2012 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Spirea - no to będę jeszcze bardziej okropny. Rynek meblarski jest specyficzny. Jest kilka kultowych projektów (jak chociażby LC5 i Tolomeo na wizualizacji) przy których stan prawny nie jest wcale oczywisty. Bo albo ochrona wzoru przemysłowego wygasła, albo nigdy nie powstała (bo jeszcze tego systemu ochrony nie było, albo ktoś nie zgłosił), albo nigdy nie było rejestracji na terytorium Polski, albo mamy do czynienia z sytuacją, w której wzór "podobny" wywiera na zorientowanym użytkowniku "nie nieodmienne wrażenie", w związku z tym naruszenie nie zachodzi. Jestem raczej przeciwny poszukiwaniu w takich przypadkach ochrony w prawie autorskim - choć jest to teoretycznie możliwe, powoduje pewne trudności "systemowe". Po pierwsze różnice pomiędzy poszczególnymi wzorami są zbyt małe, żeby prawo autorskie dobrze działało. Po drugie szerokie akceptowanie ochrony dzieł stuki użytkowej stwarza różne dziwne trudności. Np. prowadzi do pytania, czy pokazanie kanapy w serialu mieści się w granicach prawa cytatu . Poza tym warto mieć świadomość, że wszyscy wszystko kopiują. Generalnie producenci mebli stale procesują się ze sobą, bo np. producent A, skarży B o to, że ten coś od niego skopiował, przy czym nie jest jasne, czy przypadkiem A nie skopiował tego sam, tyle że od Ikei dodając własne ozdobniki, a Ikea nie skopiowała to z kolei z projektu X Zobacz sobie np. na projekt sofy Marianne, Ikea Kramfors i BoConcept. każda z nich jest oczywiście w swoim rodzaju. Ale jeżeli wszystkie ubrać w taką samą tapicerkę, okazały by się dosyć podobne .: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 21.11.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 W sprawie WM i podłogówki. Gdzieś tam intuicja mi podpowiadała, że zmienisz poglądy.To proszę jeszcze, rozważ GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 21.11.2012 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Rozważę. Generalnie idea gwc mi się podoba. Ale nie jestem przekonany do rurowego gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts