Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inaczej niż wszyscy, czyli rozważania nad betoniarką - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lullaby, robert skitek, spirea, bury_kocur, krzysztof5426, kocimieta - bardzo dziękuję. Bardzo dziękuję też tutli_putli i Spirei za życzenia. Przepraszam że dopiero teraz, zwłaszcza że sam nikomu ich nie złożyłem, ale ostatnie tygodnie spędziłem daleko od forum.

Przebrnięcie przez etap pozwolenia na budowę to zasługa architekta. Prawdę powiedziawszy poza podpisaniem jednego dodatkowego kwitu nie ruszyłem w tej sprawie palcem. Mam jeszcze jakieś nowe wizualizacje. Trochę też pozmieniało się w rzutach. Jak znajdzę chwilę, to wrzucę. Na razie pilnie poszukiwany jest kosztorysant i projektant do wentylacji mechanicznej. Z tym drugim rozumiem, że zazwyczaj polecany jest forumowy asolt?

Przebrnięcie przez etap pozwolenia na budowę to zasługa architekta. Prawdę powiedziawszy poza podpisaniem jednego dodatkowego kwitu nie ruszyłem w tej sprawie palcem.

może dlatego tak szybko poszło ;)

co do wm to chyba Asolt, zamów komplet - z OZC, potem świadectwo energetyczne, a jak zdecydowałeś się na podłogówkę, to też do niej projekt.

dr_au - jak już wspomniałem w innym dzienniku - jestem pod wrażeniem finalnego efektu. Czytając dziennik łapałem się na tym, że w wielu kwestiach mam podobne przemyślenia (MPZP, krakowskie powietrze itp..) więc tym bardziej mnie wciągnęło. W każdym razie trzymam kciuki.

Co do orynnowania mnie zdecydowanie bardziej przekonuje wariant z krytą rynną aczkolwiek nie wiem jaka jest różnica w kosztach. (W moim przypadku raczej nie byłaby to rzecz z gatunku must have więc przy dużej różnicy bym odpuścił.) Wydaje mi się, że wykonawczo jest to zrobienia. Ważne żeby w trakcie użytkowania nie dopuścić do zatkania całego "systemu" przez liście bo w tym wypadku woda może narobić dużo większe szkody niż przy standardowym rozwiązaniu.

Co do wysokości drzwi wejściowych i bramy garażowej to myślę że ich podwyższenie do dolnego poziomu "portalu" wejściowego wyjdzie elewacji na plus.

Co do drzwi na elewacji wejściowej z dwoma naświetlami po bokach chyba zdecydowałbym się na ich przesunięcie do prawej strony i zrobienie jednego dużego naświetla z lewej - ale to takie moje subiektywne odczucie.

Katti - dziękuję. Miło mi cię wiedzieć. Ja regularnie i z podziwem oglądam Twoje postępy budowlane, choć nie zawsze się odzywam :).

robert skitek - dziękuję. Nie ukrywam, że szczególnie miło słyszy się takie słowa z Twoich ust, zwłaszcza jeżeli uwzględnić Twój dorobek projektowy. Z realizacją myślę, że wiesz na czym polega problem. Istnieje pokusa "pójścia na skróty". Ograniczenie powierzchni elewacji pokrytych drewnem, zamiana barierek szklanych (których trochę tu jest) na stalowe i kilka podobnych uproszczeń dałoby pewnie kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy różnicy. Nie chcę się zarzekać, bo zależy to od wielu czynników, przede wszystkim sytuacji finansowej. Spróbuję jednak zrealizować to tak, jak zostało zaprojektowane, bo jak znam siebie będzie mnie później co rano razić wybór "wariantu ekono" ;).

maciekVeB - witam w dzienniczku i bardzo się cieszę, że ci się podoba. Z orynnowaniem koszty nie powinny być powalające, więc nie to jest problemem. Raczej obawiam się, że coś się zatka i poleci woda albo np. w zimie oprze się śnieg i wyłamie zewnętrzną deskę. Nie wiem jednak, czy nie przesadzam aby. Pytanie się wykonawców większego sensu nie ma, bo nie mam na tyle zaufanych, żeby uwierzyć im, że chcą mojego dobra a nie jedynie ułatwienia sobie roboty ;).

Co do drzwi - tak, tu na pewno wygląda lepiej podwyższenie do 250 cm. Muszę jedynie ustalić co z garażem i mocowaniem bramy garażowej. Natomiast jeżeli chodzi o podziały i naświetla, to z punktu widzenia komunikacji w holu wejściowym najlepiej jest, żeby drzwi były na środku. Przemyślę jednak takie asymetryczne rozwiązanie, bo może to dobrze wyglądać.

Zmiany elewacji na plus, zwłaszcza pn-zach z asymetrycznie umieszczonym oknem. Mnie też się bardziej podoba. Koza bardzo fajna, nie pomogę znaleźć producenta, ale sobie myślę, że można taką konstrukcję spróbować zlecić (jestem na etapie schodów, więc wszystko co się da pospawać, aktualnie jest moim tematem nr 1 ;)).

Paweł D. - bardzo dziękuję i cieszę się, że zaglądnąłeś do mojego dziennika. Sam podczytuję Wasz i bardzo mi się Wasz dom podoba. A już w schodach jestem zakochany.

Wizualizacje po prostu zostały zrobione. Architekt chciał je prawdopodobnie umieścić na WWW. Skoro tak, to zamieściłem i ja, choć zgadzam się, że zbyt informacyjne, to one nie są i wolę bawić się własnym modelem w SketchUpie. No cóż - taki już urok ładnych wizualizacji. Mają być ładne i tyle.

bury_kocur - :). Hmmm... Koza - samoróbka? Myślałem już o tym (konkretnie, żeby wykonać blaszany pojemnik na drewno "w stylu kozy" i przystawić do kozy. Ale obawiam się, że z jakością detali może być kiepsko. Wolałbym kupić gotowe rozwiązanie.

krzysztof5426 - Dobry pomysł :). Problem ze znalezieniem wkładu, który będzie można w miarę bezpiecznie włożyć do stalowej obudowy bez ryzyka przegrzewania się (czyli z możliwością obłożenia szamotem albo piaskiem) i będzie jednocześnie maksymalnie płaski. Tu coś na szybko narysowane z wkładem kratki.pl Basia ustawione w salonie:

http://farm9.staticflickr.com/8226/8393174490_f6924b41e7.jpg

i w lekkim zbliżeniu:

http://farm9.staticflickr.com/8354/8393176976_18e000b7bd.jpg

Wygląda gorzej niż pierwowzór, ale w sumie i tak nieźle. Możn aby spróbować jeszcze z tym:

http://godin.com.pl/oferta/Wk%C5%82ady/wszystkie/660125/index.php

Spirea - dzięki za namiary i uświadomienie kwestii nawiewu. Byłem przekonany, że teraz we wszystkich piecach to norma, ale okazuje się, że nie. I niestety ten, który było do tej pory moim faworytem, odpada.

dr_au, no niestety jak się zacznie sprawdzać po tym doprowadzeniu to bardzo dużo modeli odpada.

Co do obudowy zwykłego wkładu, to widziałam w jakiejś gazecie i wyglądał świetnie. Widziałam też fotki postawionego samego wkładu, ale to był dość industrialny charakter domu i nie pasowałby u Ciebie.