Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inaczej niż wszyscy, czyli rozważania nad betoniarką - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Te*konto usuniete

No to się przeniosłem z komentarzem z dziennika

Śledzę z uwagą bo i Ja drugie podejście do budowy robię , a "wychodek" masz piękny nawet najlepszy ToiToi nie da mu rady :D

a i skoro się przeniosłem i jest mowa o deskach to może wykorzystasz te rozbiórkowe z "szaletu" myślę że są dobrze zaimpregnowane i wywoskowane :rotfl:

Będzie Pikny Dom :yes: Oby co NajmniejTakiPięnkny jak działka :yes:

Edytowane przez Te*konto usuniete

Dr_au - ja z dobrą radą :). Otóż u nas z powodu pośpiechu też nie było projektu wykonawczego na początku budowy. Był robiony w trakcie. Efekt jest taki, że wciąż nie jest skończony - szczegóły w głowie architekta, kierowniczka prawie odmówiła współpracy bo powinna znać szczegóły wcześniej, a nie w momencie rozpoczęcia danych prac. Wykonawca SSO bardzo się denerwował. Przypilnuj tego by mieć go jednak jak najszybciej. A zmiany możesz w razie czego wprowadzić.

Powodzenia na nowej drodze życia zwanej budową :lol2:

adk - jestem właśnie dokładnie w takiej sytuacji. Wstrzymałem swego czasu prace nad projektem wykonawczym (bo miałem 100 pomysłów i koncepcja ciągle się zmieniała) i teraz jest robiony na gwałt :sick:. Jutro powinien wejść wykonawca, a ja sie złapałem na tym, że nie ma ostatecznego rysunku fundamentów :o. Mam nadzieję, że sprawa się wyprostuje o tyle, że zanim skończą fundamenty reszta projektu będzie skończona.

Problem polega na tym, że konstruktor ma taki stosunek do terminów jak hmmm... ja sam. Czyli obiecuje termin mało realistyczny, a później go nie dotrzymuje. Jest takie bułgarskie powiedzenie - "twoimi kamieniami po twojej głowie". Pasuje tu jak znalazł. A ja muszę się wytłumaczyć jutro wykonawcy SSO i wcale to przyjemne nie jest.

TenKtóryZazdrości - wielkie dzięki za przenosiny :). Kibelek jest wybitny, ale obawiam się, że zbyt mały, żeby dostarczyć odpowiednio dużej ilości desek na pokrycie podłóg. A dom mam nadzieję, że ładny wyjdzie, bo co się naszarpałem, żeby przy tych cholernych warunkach zagospodarowania zrobić coś jako tako nowoczesnego, to moje.

demon D. Decha na wizualce ma szerokość 18 cm - to dokładnie tyle, co podane wyżej przykłady. Dziś poszedłem też do "liroja" i obejrzałem ileś dech w podobnej szerokości i - o dziwo - sensownej cenie. Natomiast problem jest z długością - dechy były w rozmiarze bodajże 1,2 m, a te na wizualce mają mniej więcej 2x tyle.

A tak w ogóle, to trzymajcie za mnie kciuki. Jutro prawdopodobnie roboty wystartują.

Ale nie w Krakowie. Rano solidnie lało. Teraz jest trochę lepiej, ale nadal mokro. Niemniej roboty ruszyły. Zaczęło się od usunięcia klepiska betonowego, które było częścią szopy, jaka tam kiedyś stała. Przy okazji operator koparki odkopał jakiś kabel, którego nie ma na żadnych mapach i przy okazji go przerwał. Ponieważ żaden sąsiad z buzią nie przyleciał, mam nadzieję, że to po prostu jakieś pozostałości po szopie.

demon D. - a jednak. Zmierzyłem z ciekawości szerokość desek i wyszło mi 18 cm. Tu coś widać:

Zrzut_ekranu_14.05.2013_08_21.jpg

Wysokość pomieszczenia została ustawiona na 2,65. To akurat musi się zmienić. Prawdopodobnie trudność w oszacowaniu wymiarów wynika z zabaw polem widzenia w Sketchupie.

robert skitek - za gratulacje dziękuję. A poukładanym nigdy bym siebie nie nazwał :eek:. Na razie harmonogram przewiduje:

- zakończenie stanu surowego do końca sierpnia,

- montaż okien i SSZ około połowy września.

Czy się uda, zobaczymy. Kolejność dalszych prac (szczególnie pytanie o czas wykonywania elewacji i wykończeń zewnętrznych) jest przedmiotem analiz i studiów ;).

Zwrot VAT - czy przypadkiem nie jest tak że jeśli w tym roku dokonasz pierwszego rozliczenia, to możesz jeszcze przez najbliższe 4 lata korzystać z tego zwolnienia? Bo z wpisu w dzienniku rozumiem że chcesz większość zakupów 23%owych zrobić w tym roku i nie bardzo rozumiem po co ten pośpiech :) ?

Witam w dzienniczku. Miło mi, że ktoś moje wynurzenia czyta :). Tu masz opis wygaszania systemu ulg:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/698331,ostatnie_wnioski_o_zwrot_vat_za_materialy_budowlane_do_konca_2018_roku.html

W skrócie. Wydatek musi być poniesiony do 31 grudnia 2013 r. (Czyli z taką datą musi być faktura), a rozliczenie musi nastąpić do końca 2018 r. Oczywiście to tylko projekt, w dodatku projekt, który nie został nawet skierowany do Sejmu. Niemniej ponieważ z punktu widzenia interesu fiskalnego państwa ma to sens, pewnie coś w tym stylu uchwalą. Budowa systemem gospodarczym to ostoja szarej strefy, więc likwidacja odliczenia VAT będzie czynnikiem sprzyjającym przechodzeniu części wykonawców do białej (klient chce fakturę, bo ma na niej 8 % VAT za materiał i robociznę).

demon D. - nie zmieniałem tekstury, ale powód jest bardziej tajemniczy. Przeedytowałem teksturę w sketchupie, zmniejszając jej wymiary. Natomiast zmian tych nie uwzględnił renderer i tam rzeczywiście wyszły olbrzymie dechy. Czyli w magiczny sposób miałaś rację demonie :).

A tak poważniej, to wykończeniówka w kąt poszła, bo zaczęła się budowa. Ponadto jeżeli rzeczywiście uda mi się przyspieszyć tempo budowy, to trzeba będzie zrezygnować z różnych wnętrzarskich ekstrasów. Po pierwsze ze względu na cenę, po drugie - ze względu na czas oczekiwania itp.