demon D. 11.05.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Miałem pod ręką teksturę w potrzebnym kolorze, to ją wsadziłem na wizualizację. Domyślam się . Myślałam bardziej o szerokości dechy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Te*konto usuniete 12.05.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) No to się przeniosłem z komentarzem z dziennika Śledzę z uwagą bo i Ja drugie podejście do budowy robię , a "wychodek" masz piękny nawet najlepszy ToiToi nie da mu rady a i skoro się przeniosłem i jest mowa o deskach to może wykorzystasz te rozbiórkowe z "szaletu" myślę że są dobrze zaimpregnowane i wywoskowane Będzie Pikny Dom Oby co NajmniejTakiPięnkny jak działka Edytowane 12 Maja 2013 przez Te*konto usuniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 12.05.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dr_au - ja z dobrą radą . Otóż u nas z powodu pośpiechu też nie było projektu wykonawczego na początku budowy. Był robiony w trakcie. Efekt jest taki, że wciąż nie jest skończony - szczegóły w głowie architekta, kierowniczka prawie odmówiła współpracy bo powinna znać szczegóły wcześniej, a nie w momencie rozpoczęcia danych prac. Wykonawca SSO bardzo się denerwował. Przypilnuj tego by mieć go jednak jak najszybciej. A zmiany możesz w razie czego wprowadzić. Powodzenia na nowej drodze życia zwanej budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 12.05.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 adk - jestem właśnie dokładnie w takiej sytuacji. Wstrzymałem swego czasu prace nad projektem wykonawczym (bo miałem 100 pomysłów i koncepcja ciągle się zmieniała) i teraz jest robiony na gwałt . Jutro powinien wejść wykonawca, a ja sie złapałem na tym, że nie ma ostatecznego rysunku fundamentów . Mam nadzieję, że sprawa się wyprostuje o tyle, że zanim skończą fundamenty reszta projektu będzie skończona. Problem polega na tym, że konstruktor ma taki stosunek do terminów jak hmmm... ja sam. Czyli obiecuje termin mało realistyczny, a później go nie dotrzymuje. Jest takie bułgarskie powiedzenie - "twoimi kamieniami po twojej głowie". Pasuje tu jak znalazł. A ja muszę się wytłumaczyć jutro wykonawcy SSO i wcale to przyjemne nie jest. TenKtóryZazdrości - wielkie dzięki za przenosiny . Kibelek jest wybitny, ale obawiam się, że zbyt mały, żeby dostarczyć odpowiednio dużej ilości desek na pokrycie podłóg. A dom mam nadzieję, że ładny wyjdzie, bo co się naszarpałem, żeby przy tych cholernych warunkach zagospodarowania zrobić coś jako tako nowoczesnego, to moje. demon D. Decha na wizualce ma szerokość 18 cm - to dokładnie tyle, co podane wyżej przykłady. Dziś poszedłem też do "liroja" i obejrzałem ileś dech w podobnej szerokości i - o dziwo - sensownej cenie. Natomiast problem jest z długością - dechy były w rozmiarze bodajże 1,2 m, a te na wizualce mają mniej więcej 2x tyle. A tak w ogóle, to trzymajcie za mnie kciuki. Jutro prawdopodobnie roboty wystartują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 12.05.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 A tak w ogóle, to trzymajcie za mnie kciuki. Jutro prawdopodobnie roboty wystartują. "A łyżka na to: niemożliwe!" Żartuję, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.05.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 trzymam więc kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 13.05.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Dzisiaj była/jest wyśmienita pogoda na rozpoczęcie robót budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 13.05.2013 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Ale nie w Krakowie. Rano solidnie lało. Teraz jest trochę lepiej, ale nadal mokro. Niemniej roboty ruszyły. Zaczęło się od usunięcia klepiska betonowego, które było częścią szopy, jaka tam kiedyś stała. Przy okazji operator koparki odkopał jakiś kabel, którego nie ma na żadnych mapach i przy okazji go przerwał. Ponieważ żaden sąsiad z buzią nie przyleciał, mam nadzieję, że to po prostu jakieś pozostałości po szopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 13.05.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Zaczęło się !GRATULACJE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demon D. 13.05.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 demon D. Decha na wizualce ma szerokość 18 cm - to dokładnie tyle, co podane wyżej przykłady. Doktorze jeżeli decha ma 18 cm to oznaczałoby, że Twoje pomieszczenia mają około 225 cm wysokości, a w to akurat nie wierzę . NO TO ZACZĘŁO SIĘ OGROMNE GRATULACJE !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 13.05.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Od dawna podczytuję po cichu, ale w tak ważnym momencie dołączam się do gratulacji! Oby wszystko szło zgodnie z planem i bez najmniejszych komplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 13.05.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Demon D. - nie bede sie spierał, bo i tak skazany jestem na porażkę. Tak czy owak megadech nie ma w budżecie Krzysztof, dorkaS - dziękuje za gratulacje. Na razie jest kupa ziemi tu i tam. No i kawałek płotu . Fotorelacja prawdopodobnie dopiero w weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 13.05.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Gratulacje, doktorku Są jakieś założenia co do terminu wprowadzki? Taki jesteś poukładany, że zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 14.05.2013 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 demon D. - a jednak. Zmierzyłem z ciekawości szerokość desek i wyszło mi 18 cm. Tu coś widać: Wysokość pomieszczenia została ustawiona na 2,65. To akurat musi się zmienić. Prawdopodobnie trudność w oszacowaniu wymiarów wynika z zabaw polem widzenia w Sketchupie. robert skitek - za gratulacje dziękuję. A poukładanym nigdy bym siebie nie nazwał . Na razie harmonogram przewiduje: - zakończenie stanu surowego do końca sierpnia, - montaż okien i SSZ około połowy września. Czy się uda, zobaczymy. Kolejność dalszych prac (szczególnie pytanie o czas wykonywania elewacji i wykończeń zewnętrznych) jest przedmiotem analiz i studiów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 19.05.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Zwrot VAT - czy przypadkiem nie jest tak że jeśli w tym roku dokonasz pierwszego rozliczenia, to możesz jeszcze przez najbliższe 4 lata korzystać z tego zwolnienia? Bo z wpisu w dzienniku rozumiem że chcesz większość zakupów 23%owych zrobić w tym roku i nie bardzo rozumiem po co ten pośpiech ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 19.05.2013 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam w dzienniczku. Miło mi, że ktoś moje wynurzenia czyta . Tu masz opis wygaszania systemu ulg: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/698331,ostatnie_wnioski_o_zwrot_vat_za_materialy_budowlane_do_konca_2018_roku.html W skrócie. Wydatek musi być poniesiony do 31 grudnia 2013 r. (Czyli z taką datą musi być faktura), a rozliczenie musi nastąpić do końca 2018 r. Oczywiście to tylko projekt, w dodatku projekt, który nie został nawet skierowany do Sejmu. Niemniej ponieważ z punktu widzenia interesu fiskalnego państwa ma to sens, pewnie coś w tym stylu uchwalą. Budowa systemem gospodarczym to ostoja szarej strefy, więc likwidacja odliczenia VAT będzie czynnikiem sprzyjającym przechodzeniu części wykonawców do białej (klient chce fakturę, bo ma na niej 8 % VAT za materiał i robociznę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demon D. 19.05.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 demon D. - a jednak. Zmierzyłem z ciekawości szerokość desek i wyszło mi 18 cm. Tu coś widać: [ATTACH=CONFIG]189303[/ATTACH] Oj przyznaj doktorze, że zmieniłeś teksturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 19.05.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 demon D. - nie zmieniałem tekstury, ale powód jest bardziej tajemniczy. Przeedytowałem teksturę w sketchupie, zmniejszając jej wymiary. Natomiast zmian tych nie uwzględnił renderer i tam rzeczywiście wyszły olbrzymie dechy. Czyli w magiczny sposób miałaś rację demonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demon D. 19.05.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 19.05.2013 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 A tak poważniej, to wykończeniówka w kąt poszła, bo zaczęła się budowa. Ponadto jeżeli rzeczywiście uda mi się przyspieszyć tempo budowy, to trzeba będzie zrezygnować z różnych wnętrzarskich ekstrasów. Po pierwsze ze względu na cenę, po drugie - ze względu na czas oczekiwania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts