Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inaczej niż wszyscy, czyli rozważania nad betoniarką - komentarze

Recommended Posts

Alicjo, na poddaszu zawsze jest cieplej, masz rację.

Nasz domek też "jest przemyślany". Architekci robili nawet symulację pracy słońca, wpadania promieniu słonecznych do domku o określonych porach dniach. Czerpnia została zainstalowana na wschodniej ścianie, ponieważ wg tej przemyślanej i sprawdzonej symulacji miał w tym miejscu być szybko cień.

Teraz mogę powiedzieć, że wcale się mu na tą wschodnią elewację nie spieszy :)

Okna są prawie wszystkie mocno zacienione tarasem, a mimo to ilość m2 szyb robi swoje. Najbardziej nagrzewa się pokój gościnny na elewacji wschodniej i na tej samej elewacji pralnia (przerobiona na pokój dla mamy), chociaż tutaj jest już zdecydowanie chłodniej. Dlaczego? Znacznie mniejsze okno :)

Chłodzenie przez pompę pomaga, ale nie wiem, czy może zastąpić klimatyzację. Obstawiałabym, że nie. Co prawda, można np. do reku podpiąć klimatyzator, ale mój instalator patrzy na to mało przychylnie... Być może to nagrzewanie ściany wschodniej bierze się z faktu NIEOCIEPLONYCH ŚCIAN. Zimą, uciekało nam w tych miejscach ciepło z domu, teraz latem, upał wchodzi do domu nagrzewając mocno szczególnie ten jeden pokój, który jest nieocieplony zarówno od wschodu, jak i od południa. Mam nadzieję, że po zakończeniu elewacji i schłodzeniu domku, będę mogła podać całkowicie nieprzekłamane dane odnośnie chłodzenia z pompy.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję wszystkim za komentarze i przepraszam za chwilową nieobecność. Prace koncepcyjne jednak trwały, muszę spokojnie opisać rezultaty, tym bardziej, że dotarłem nawet do literatury naukowej. Teraz z największym skrócie:

GWC - przy robieniu GWC warto pamiętać, że ma raczej niewielką moc. Trochę łatwiejszym zadaniem jest wstępne podgrzanie powietrza do wentylacji w domu, który ma niezależne ogrzewanie, niż ochłodzenie tego domu TYLKO powietrzem z GWC. Jeżeli przez duże szyby wlewają nam się kW energii słonecznej, za cholerę jasną nie schłodzimy tego GWC, bo same wymiany powietrza przez instalację wentylacyjną to za mało. Do zapewnienia świeżego powietrza do oddychania potrzeba po prostu znacznie mniej wymian na godzinę, niż do skutecznego ochłodzenia domu.

Z tych samych względów podpięcie klimatyzatora do instalacji wentylacyjnej nie wystarczy. Do tego chłodzenie powietrza nawiewanego do domu rodzi problem wykraplania rosy, a to z kolei powoduje zawilgocenie rur i problemy z ich czyszczeniem (vide sławna legionelloza). Po prostu o ile w przypadku podgrzewania powietrza nawiewanego, do czego wykorzystujemy rekuperator, fizyka działa na naszą korzyść (wraz z ogrzewaniem powietrza jego wilgotność względna spada), o tyle przy ochładzaniu jest odwrotnie.

cdn.

Znaczy, że mimo pewnej improwizacji (bardzo częsta na budowach, sam się do niej przyznaję), dobrze się do budowy przygotowałeś. Trzymam kciuki aby do końca obyło się bez nieprzyjemnych niespodzianek.

A z betonem i stalą - no cóż - ja się już przyzwyczaiłem, że każda ekipa, która buduje standardowe domki przy moich budowach tak mówi :). A współpracuję z niejednym konstruktorem - wszyscy lubią dużo tego używać... :)

Gruszczynka - w tej chwili na tapecie są okna na profilu AluProf, raczej 3 szybowe. Prawdopodobnie do tego drzwi wejściowe zrobię szklane na takim samym profilu. O szczegółach napiszę, jak podpiszę umowę. Powinienem załatwić to już dawno, ale jak zwykle nie starcza czasu :(. Normalnie w wakacje jest okres spowolnienia. A ja mam solidny zapieprz. To oczywiście dobrze, ale oznacza, że prawdopodobnie niedługo budowa złapie poślizgi logistyczne.

krzysztof5426 - wedle życzenia :). Miło mi, że zaglądasz.

koktajl - właśnie siedzę i studiuję prospekty bramowe. Temat jest ciężki. Sama rama aluminiowa jest przy rozwiązaniach Normstahl. Z prospektu wynika, że Hormann ma w konstrukcji ocieplenie z pianki. Izolacyjność tych bram jest taka sobie, ale jakaś jednak jest.

Ciekaw jestem natomiast, w jakim stopniu można docieplić bramy uchylne i czy rzeczywiście są takie nieszczelne, jak się o nich mówi. Spróbuję się dowiedzieć w najbliższym czasie.

Co do cen, to garaż jest pojedynczy. Stąd cena (dokładnie 8900)

robert skitek - miło mi, że tak uważasz. Choć pewnie to syndrom drugorocznego studenta, który już był na większości zajęć ;). Co do betonu i stali - pewnie rzeczywiście tak jest. Z dwojga złego wolę zresztą żeby konstruktor przeszacował niż niedoszacował elementy konstrukcyjne.

kocimieta - wiesz, nie przejmuję się specjalnie. Schody powinno dać się łatwo poprawić, nadlewając nieco stopnie i nieco korygując bieg. Może nawet będzie lepiej, niż w oryginale. Co najwyżej jestem trochę zły na siebie, że nie przypilnowałem (a miałem pomierzyć schody i zobaczyć, czy jest dobrze).

Co do innych problemów. Ten nie jest pierwszy, ale wcześniejsze wyłapywałem przed zabetonowaniem ;).

Tak bramy uchylne sa tak nieszczelne jak sie o nich mowi- to nie żaden mit. Segmentowa ma na całym obwodzie płaszcza bramy uszczelki i miedzy poszczegolnymi panelami a uchylna ani kawałka. Poza tym juz samo to ze panel ma 4 cm grubości i wypelniony pianka pouliretanowa a uchylna mozna docieplic tylko styropianem.... Więc marne porównanie. To by sie zgadzało ze 9000 za pojedyncza bramę- dodając do tego koszt drewna to wychodzi droga impreza za mała bramę ktora trzeba bedzie pielęgnować często...

Doktorze,

piękną bramę obłozoną drewnem ma Anula - ale to pewnie wiesz :)

ja też się przymierzałam, ale odpuściłam temat z powodu kosztów i trudności technicznych. Normstahl ma w ofercie takie, chyba 3 kolory. Teoretycznie można próbować przemalować we własnym zakresie ale, jeżeli dobrze pamiętam, z utratą gwarancji na pokrycie...

czy podjąłeś juz decyzję, jakie drewno dasz na elewację?

Właśnie napisaną długaśną odpowiedź mi zeżarło forum :(. Więc tym razem krótko:

1. Brama u mnie ma duży wpływ na wygląd domu. Wystarczy popatrzeć na dwa obrazki ze sketchupa:

http://farm3.staticflickr.com/2889/9272971892_90617e5b1b.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7311/9270186381_c8eb1bf68c.jpg

Jakbym miał pomysł, jak sensownie zrobić normalną bramę segmentową i nie oszpecić elewacji, to bym się ani pięciu minut nie zastanawiał. Sęk w tym że pomysłu nie mam, do tego wpadłem w panikę, że przez bramę będzie wiało, a ja nad garażem mam dwie sypialnie. Ogólnie z garażem mam problem.

2. Elewacja - znalazłem tartak na Kielecczyźnie oferujący deski elewacyjne z modrzewia krajowego w dobrej cenie. Musze obejrzeć. Generalnie u mnie akurat pasują kontrasty na zasadzie chropowate/gładkie, tradycyjne/nowoczesne etc, więc jeżeli deski będą puszczać żywicę czy pojawią się jakieś spękania, to może nawet dobrze wyglądać.

2. Elewacja - znalazłem tartak na Kielecczyźnie oferujący deski elewacyjne z modrzewia krajowego w dobrej cenie. Musze obejrzeć. Generalnie u mnie akurat pasują kontrasty na zasadzie chropowate/gładkie, tradycyjne/nowoczesne etc, więc jeżeli deski będą puszczać żywicę czy pojawią się jakieś spękania, to może nawet dobrze wyglądać.

A to ja mam podobnie, tez stosujemy tego rodzaju kontrasty. Możesz również skorzystać z mojego ostatniego pomysłu na kontrast: ładne / brzydkie ;) i zrobić wstrętną bramę :)

Brama akurat należy do takich rzeczy, gdzie jednostkowy wydatek ma duży wpływ na ostateczny odbiór całości. Jeżeli więc tylko da się jakoś bramę przemysłową minimalnie sensownie docieplić, to prawdopodobnie zdecyduje się na to rozwiązanie mimo ceny. Po prostu jeżeli tego nie zrobię, z daleka będzie widać, że przyoszczędziłem ;). Z drugiej strony jeżeli całości nie da się sensownie docieplić, założę normalną bramę.

Nie w każdym przypadku tak jest. Np. na balkonie mam zaprojektowaną balustradę szklaną samonośną. Jedynie 12 mb. To jest coś, co można bez większej szkody zastąpić np. lekką balustradą ze stalowych linek.

Suuuper już wygląda :) To jest taki fajny moment, kiedy mury pną się do góry z każdą godziną :) Masz bardzo ładną okolicę i samą działkę również. Z bramą warto powalczyć, aby mieć jednolitą z elewacją, a tak jak napisałeś - możesz zmienić materiał na balustradach. U mnie wykonawcy też marudzili, że po co mi tyle zbrojeń, że bunkier buduję. Kierownik powiedział natomiast, że konstruktor przyjął wysoki wskaźnik spokojnego snu ;) Edytowane przez Spirea

Spirea - dzięki, miło mi to czytać. Masz zresztą nieustające zaproszenie, żeby zobaczyć to na żywo. I firmę i dom mam blisko wjazdu na A4, więc jak będziesz kiedyś w moim pięknym mieście, załatwisz wszystkie swoje sprawy i będziesz miała ochotę na kawę oraz obowiązkowe oglądanie budowy, to po prostu daj znać.

Co do zbrojeń to kwękam, bo oczywiście wyjmowanie pieniędzy z kieszeni nie jest fajne, ale nie dyskutowałem, tylko kazałem zrobić jak w projekcie.