dr_au 31.03.2014 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Kejt_R - Dzięki za odwiedziny. Moje doświadczenia z architektami są takie, że albo się wstrzeli w to, czego oczekujesz za pierwszym razem, albo będzie to mordęga dla obu stron. Zawsze można dokonać małych korekt. Trudno natomiast w sposób fundamentalny zmienić koncepcję. Jeżeli nie układa się współpraca i efekt się nie podoba, to nie ma sensu tego ciągnąć. Jeżeli chodzi o to, czy doświadczony projektant będzie rozwiązaniem - w mojej ocenie nie o doświadczenie tu chodzi. Po prostu potrzebny jest ktoś, kto rysuje domy takie, jakie ci się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 31.03.2014 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 katu - miejsce nie jest aż tak odległe od cywilizacji (powiedzmy 15 minut wołami), po prostu jest specyficznie położone. Więc jest i gaz i kanalizacja i inne podobne zdobycze cywilizacji. Ale tego rodzaju jazdy potrafią być problemem. Chciałem kupić kiedyś działkę na osiedlu domków, istniejącym od lat 80-tych. Po prostu kawałek gruntu wciśnięty między inne domy. Okazało się, że wody nie będzie w najbliższych 5 latach, bo nie. Z łaźnią też się obawiam problemów - przede wszystkim tego, że nie będzie pary (wykonawcy będą to robić pierwszy raz, a projekt muszę popełnić sam). Sauna jest mniej ryzykowna, a ponadto ostatnio zaczęła mi się jakby bardziej podobać, tyle że niestety wykroiłem sobie na tyle małe pomieszczenie, że raczej nie ma szans sensownie upchać tam sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 31.03.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 to co będzie tam gdzie miała być łaźnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 01.04.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 syberia - są trzy koncepcje: - łaźnia (bo to naprawdę fajny wynalazek, tyle że dość drogi i boję się, czy będzie dobrze działał, skoro żadna z osób uczestniczących w jej powstawaniu nie ma doświadczenia)- sauna, ale to wymaga zmiany układu łazienki i wszystko przestaje do siebie pasować. Łazienka jest trudna, bo ma skosy, okna dachowe umieszczone jak umieszczone i w ogóle jest trudna. Zalety sauny to wyraźnie niższa cena (50% kosztów łaźni). Sauny żona nie lubi, a mi ostatnio jakoś tak przypasowała - wcześniej zdecydowanie preferowałem łaźnie, teraz zagustowałem w saunie w niższej temperaturze i inhalacjach.- schowek na walizki/dodatkowa mała garderoba. Wada - konieczność wykucia otworu drzwiowego z korytarza. Decyzję będę musiał podjąć w ciągu najbliższych 2-3 tygodni, bo jak już zrobię instalację hydrauliczną, to nie będzie odwrotu. Ogólnie najbardziej prawdopodobne jest, że zrobię łaźnię - coś do wygrzewania jest potrzebne przy problemach z kręgosłupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 01.04.2014 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 adass - witam w dzienniku i zapraszam do komentowania. Co do faktum - przyjrzałem się już nowemu systemowi (jeszcze 2 dni temu, używając google translatora i szwedzkich stron Ikei ;>. Generalnie rzeczywiście jest lepszy od faktum. Trzeba się jeszcze będzie organoleptycznie przekonać jakiej jest jakości i jak wyglądają ceny, ale nie wygląda to źle. Natomiast co do problemów wymiarowych - u mnie istotny w kuchni jest wymiar 270 cm z małym zapasem szerokości ciągów kuchennych (4 x 60 cm + 1 x 30 cm + kilka cm na wykończenia). Nowy system ma wymiary co 20 cm, więc albo o 10 cm za mało, albo o 10 cm za dużo. Po drugie namęczyłem się, żeby zgrać szerokość poziomych górnych szafek (które nie wiedzieć czemu miały 92 cm, co z 1 cm boków dawało 278 cm szerokości ciągu) z szerokością dolnego ciągu. Ostateczne wpadłem na pewien pomysł dający estetyczny efekt. Teraz pewnie skończy się na małych przeróbkach i wydłużeniu ciągów kuchennych do 280 cm + obróbki boków. Na szczęście jestem przed tynkami, ale murarze będą szczęśliwi domurowując do jednej ściany po 6 cm pustaka ;> A sketchup jest naprawdę fajny, tylko trzeba złapać konwencję (sprowadza się to do rysowania kształtu i jego wypychania, wyciągania - stąd zresztą nazwa programu). Nie mówiąc już o tym, że tak potężny program jest darmowy. Warto obejrzeć jakiś tutorial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 01.04.2014 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Dobra. Lecę targować się z hydraulikami. Ciekawe, czy moje szacunki (skromne) były adekwatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 01.04.2014 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Szacunki były adekwatne i wygląda na to, że się dogadamy. Natomiast po dłuższej rozmowie z hydraulikami stanęło jednak na tym, że robię podłogówkę na parterze, a grzejniki na poddaszu. Po prostu grzejniki kanałowe bez wentylatorów będą miały za małą moc, żeby ogrzać całą tą przestrzeń, a z kolei takich z wentylatorami to ja nie chcę. Opiszę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 01.04.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 a ile powierzchni ma to pomieszczenie na łaźnię ? zmieściłyby sie razem wc plus bidet? bo te urządzenia nie pasują mi w takiej ładnej łazience( że na wprost drzwi ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 01.04.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 a na miejscu po nich postawiłabym sobie np fotel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 01.04.2014 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 1,6 x 1,2 m. Teoretycznie wystarczy, ale jest inny problem - robi się trochę daleko od pionu kanalizacyjnego. Oczywiście wszystko się da, ale nie wiem, czy jest sens kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 01.04.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 A ja byłam dzisiaj w IKEA i oglądałam nowy system na żywo (teoretycznie zapoznałam się z nim już wcześniej) - jest naprawdę OK, nawet jak na moje wysokie wymagania. Ładniej wykonany niż poprzedni, bardziej estetyczny, gładź frontu lakierowanego dużo lepsza, ciekawe rozwiązania uchwytów listwowych. Dużo więcej modułów do wyboru, a ich konstrukcja sprawia, że projektowanie jest prostsze i nie trzeba wybierać pomiędzy wyglądem a funkcjonalnością. I duuuużo ludzi, mimo, że pora raczej "pracująca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 01.04.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 stanęło jednak na tym, że robię podłogówkę na parterze co na to pies? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 01.04.2014 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 A pies... pies będzie musiał się przyzwyczaić (znając życie okupować będzie po prostu kanapę ;>). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 02.04.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Już drugi raz w ostatnim czasie wpisałem się w dzienniku, a nie w komentarzach:mad:. Zmęczenie powoli odbiera mi rozum i tracę powoli zdolność logicznego myślenia. Już skasowałem swój post, żeby nie zaśmiecać DB pierdołami. Co do Faktum, poczytałem trochę informacji na stronce Ikea i myślę że jednak zaopatrzę się w ekstra fronty tak na wszelki wypadek. Następny, wprowadzany system nie będzie kompatybilny ze starym i za kilka lat może być problem z wymianą. Skrzynki i zawiasy można spokojnie zastąpić czymś innym ale z frontami w danym kolorze i kształcie może być już gorzej. Gdybym wiedział o zmianach przed końcem tamtego roku to bym poczekał na nowy system. Teraz już po zawodach niestety. Tak czy inaczej wszystko wyglada bardzo solidnie, szuflady sa pancerne, fronty bialutkie z ładnym połyskiem, Jak dla mnie cena i jakość super. Brakuje mi jeszcze słupka do piekarnika i mikrofali, jeżeli nie dostanę starego będę musiał zakupić nowy model, oby wizualnie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 02.04.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 artix1 - z wpisem w dzienniku nic sie nie stało. Natomiast kuchnie IKEA są rzeczywiście fajne. Oczywiście są lepsze, ładniejsze itp., ale różnica w celnie jest na tyle znaczna, że z ikeą warto pokombinować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agulla 06.04.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Dowiadywałeś się ile wykonanie Twojego kuchni kosztowałby u stolarza? W najbliższym czasie muszę się wybrać do IKEA i przyjrzeć sie temu systemowi. Prawdę powiedziawszy nie brałam pod uwagę u siebie takiej kuchni, ale sądząc po Waszej dyskusji i wątkowi na temat kuchni IKEA chyba muszę przemysleć takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 06.04.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Do kuchni jeszcze daleka droga więc u stolarzy nie wyceniałem. Ikea ma dwie zalety - cenę (w systemie faktum kuchnia jak w poście #1139 powyżej to około 11 tys. bez blatów) i natychmiastową dostępność przy całkiem niezłej jakości (np. dobrych okuciach itp.). Miałem już taką kuchnię i sprawowała się świetnie. Oczywiście w porównaniu z różnymi wypasionymi rozwiązaniami jest dużo gorsza, ale jako rozwiązanie budżetowe jest znakomita. Co do nowego systemu to obmacałem go tymi rencami i mam mieszane uczucia. Brakuje mi przede wszystkim frontów lakierowanych na wysoki połysk. Fronty foliowane na wysoki połysk to jednak nie to - przy folii mam wrażenie imitacji i pewnie będzie się też gorzej starzeć. Muszę oglądnąć rozwiązania innych producentów, np. lupusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.04.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Do kuchni jeszcze daleka droga więc u stolarzy nie wyceniałem. Ikea ma dwie zalety - cenę (w systemie faktum kuchnia jak w poście #1139 powyżej to około 11 tys. bez blatów) i natychmiastową dostępność przy całkiem niezłej jakości (np. dobrych okuciach itp.). Miałem już taką kuchnię i sprawowała się świetnie. Oczywiście w porównaniu z różnymi wypasionymi rozwiązaniami jest dużo gorsza, ale jako rozwiązanie budżetowe jest znakomita. Co do nowego systemu to obmacałem go tymi rencami i mam mieszane uczucia. Brakuje mi przede wszystkim frontów lakierowanych na wysoki połysk. Fronty foliowane na wysoki połysk to jednak nie to - przy folii mam wrażenie imitacji i pewnie będzie się też gorzej starzeć. Muszę oglądnąć rozwiązania innych producentów, np. lupusa. niestety chyba w ikea caly czas z wersji "wysoki połysk" dostepna jest tylko wersja foliowana, ma być budzetowo o to jakies pewnie 10-15 % ceny ( przynajmniej tak sie kształtowały u mnie ceny przy wycenie u stolarza folia-lakier na mojej kuchni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 07.04.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 "Trzeba było zniwelować asymetrię informacyjną pomiędzy mną a wykonawcą." piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 07.04.2014 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 i jakie prawdziwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts