dr_au 13.11.2015 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 EZS - bardzo mi miło że się odezwałaś. Napisałem bardzo długi post, ale kochane forum mi go zeżarło ((. Więc w skrócie - prace trwają (ogólnie dobijam do stanu dewelopersjiego. Do końca roku powinienem mieć dom wykończony z zewnątrz i z dz, a przeprowadzka coraz bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 01.03.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Hej Podglądam postępy Twoich prac już od dawna, a dziś wpadłam spytać co to masz za piękne płytki podłogowe w najostatniejszym projekcie górnej łazienki? No i jeszcze pewna sugestia: może nieco lepiej będzie wyglądała zabudowa wc i bidetu, jeśli będzie się kończyła równo z wnękami okiennymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 31.03.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Piękny dom ciekawy dziennik - gratulacje domu Napisz jaką szerokość mają drzwi balkonowe w pokoju i jaki był ich koszt , a i jakiej firmy drzwi wejściowe do domu i również cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 29.04.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ojć, ojć. Bardzo rzadko ostatnio wpadam na forum. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. moniss - płytki to Vives World Parks Harrow Grafito. Format 31,6x31,6. Ale koncepcja mi się już kilka razy zmieniła . Ogólnie z łazienkami mam problem i o ile reszta w miarę jest poprojektowana, to łazienki co 5 minut się zmieniają, a i tak nie jestem zadowolony. Co do zabudowy WC i bidetu - to co na wizkach to taki zgniły kompromis pomiędzy tym, co wymusza zabudowa okien dachowych, a chęciami. Pierwotnie miało być równo z oknami, ale pewnie się nie uda. pagu - bardzo dziękuję. Niestety czas ucieka, a ja ciągle nie mam czasu popychać spraw dalej. Wymiary okna balkonowego to 540x260 cm. Cena to o ile pamiętam 8500 zł. (+/- kilkaset zł) Profil aluminiowy Aliplast superial, system HS monorail (trochę cieplejszy, szyna jest w nim na zewnątrz okna - u mnie to akurat wszystko jedno), okna 3 szybowe. Drzwi to profil Star (najcieplejszy profil Aliplast), wymiary 185x230 cm (szer - wys), cena ~ 6000 zł brutto z montażem na ciepłym progu, pochwytem, elektrozaczepem i zamkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.04.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Uwielbiam Vivesy ale mają dwie wady- cenę i "potrzebę przestrzeni" . Widziałam je w małej łazience i zupełnie straciły urok. Czyli zwolna, zwolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 01.05.2016 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 EZS - Cena nawet by uszła, ale co do przestrzeni - chyba nawet nie chodzi o przestrzeń, o to, że te płytki są mocne. Jeżeli mają być użyte w małym pomieszczeniu, musi to być niewielki fragment. Tu łazienka zaraz by mnie zmęczyła - za dużo się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.05.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Rozważałam te same fronty do mojej kuchni. Jako jedyne z całej kolekcji IKEA. Więc chociaż w końcu zdecydowałam się na czyste drewno, to popieram. Dobry wybór. Ładnie się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 02.05.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Bardzo ciekawy dom. Wizualizacje też bardzo dobre.Mam pytanie. Jak uniknąłeś mostków cieplnych powstających przy montażu stelaża pod elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 03.05.2016 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Podkonstrukcja pod elewację została wykonana w ten sposób: - dom został ocieplony styropianem metodą lekką mokrą, pokryty siatką i klejem. - po wyschnięciu ocieplenie zostało nacięte. - W wycięciu zostały osadzone kotwy chemiczne (wklejane do muru na głębokość 15 cm, rozstaw co około 60 cm). - na to została nasadzona łata z suszonego i malowanego drewna, poziomowana dwoma nakrętkami. - Przestrzeń między styropianem a łatą została uszczelniona pianką montażową. Przekrój przez to wygląda tak (obrazek można kliknąć, żeby powiększyć): Nie uniknąłem więc punktowych mostków cieplnych (kotwy), ale myślę, że straty będą minimalne. Do wykonywania elewacji drewnianej najlepsza jest metoda lekka sucha, czyli mocowany do ściany ruszt krzyżowy z wypełnieniem wełną mineralną, pokrywany następie membraną wysokoparoprzepuszczalną. Czasami przy tej metodzie, żeby ograniczyć straty ciepła, łaty przykręca się w dystansie do ściany na kątownikach stalowych. Natomiast wadą tych rozwiązań jest konieczność dobrego pilnowania kolejności prac (membrana nie może być wystawiona na działanie promieni UV) i trudne wykonywanie połączeń pomiędzy częścią tynkowaną a pokrywaną drewnem, a tych połączeń jest u mnie w sumie kilkadziesiąt metrów bieżących. Najbardziej obawiam się problemów z ewentualnym falowaniem elewacji w razie gdyby deski zaczęły pracować (widziałem coś takiego na jednym domu, muszę wrzucić zdjęcie). Z tego też względu wybrałem świerk skandynawski, a nie modrzew. Modrzew jednak silniej pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 17.10.2017 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Pora na małą reaktywację. Widzę jednak, że wątki komentarzowe wychodzą z użycia. W związku z tym zachęcam do komentowania bezpośrednio w wątku dziennika. Dziennik oczywiście dostępny tutaj >>http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204813-Więcej-betoniarki-mniej-rozważań-czyli-drugie-podejście-do-dziennika-budowy<< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.10.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 O widzę, ze piałam o frontach kuchennych Dopiszę więc. Fronty drewniane zdecydowaliśmy w dolnych szafkach. „Kredens” wiszący na jednej ze ścian otrzymał fronty made in IKEA (kupione bardzo okazyjnie), przeszklone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts