Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inaczej niż wszyscy, czyli rozważania nad betoniarką - komentarze

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej :)

Podglądam postępy Twoich prac już od dawna, a dziś wpadłam spytać co to masz za piękne płytki podłogowe w najostatniejszym projekcie górnej łazienki?

No i jeszcze pewna sugestia: może nieco lepiej będzie wyglądała zabudowa wc i bidetu, jeśli będzie się kończyła równo z wnękami okiennymi.

• 5 weeks później...
  • 5 weeks później...

Ojć, ojć. Bardzo rzadko ostatnio wpadam na forum. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi.

moniss - płytki to Vives World Parks Harrow Grafito. Format 31,6x31,6. Ale koncepcja mi się już kilka razy zmieniła ;). Ogólnie z łazienkami mam problem i o ile reszta w miarę jest poprojektowana, to łazienki co 5 minut się zmieniają, a i tak nie jestem zadowolony. Co do zabudowy WC i bidetu - to co na wizkach to taki zgniły kompromis pomiędzy tym, co wymusza zabudowa okien dachowych, a chęciami. Pierwotnie miało być równo z oknami, ale pewnie się nie uda.

pagu - bardzo dziękuję. Niestety czas ucieka, a ja ciągle nie mam czasu popychać spraw dalej. Wymiary okna balkonowego to 540x260 cm. Cena to o ile pamiętam 8500 zł. (+/- kilkaset zł) Profil aluminiowy Aliplast superial, system HS monorail (trochę cieplejszy, szyna jest w nim na zewnątrz okna - u mnie to akurat wszystko jedno), okna 3 szybowe. Drzwi to profil Star (najcieplejszy profil Aliplast), wymiary 185x230 cm (szer - wys), cena ~ 6000 zł brutto z montażem na ciepłym progu, pochwytem, elektrozaczepem i zamkami.

Podkonstrukcja pod elewację została wykonana w ten sposób:

- dom został ocieplony styropianem metodą lekką mokrą, pokryty siatką i klejem.

- po wyschnięciu ocieplenie zostało nacięte.

- W wycięciu zostały osadzone kotwy chemiczne (wklejane do muru na głębokość 15 cm, rozstaw co około 60 cm).

- na to została nasadzona łata z suszonego i malowanego drewna, poziomowana dwoma nakrętkami.

- Przestrzeń między styropianem a łatą została uszczelniona pianką montażową.

Przekrój przez to wygląda tak (obrazek można kliknąć, żeby powiększyć):

Zrzut ekranu 2016-05-03 o 10.52.48.jpg

Nie uniknąłem więc punktowych mostków cieplnych (kotwy), ale myślę, że straty będą minimalne.

Do wykonywania elewacji drewnianej najlepsza jest metoda lekka sucha, czyli mocowany do ściany ruszt krzyżowy z wypełnieniem wełną mineralną, pokrywany następie membraną wysokoparoprzepuszczalną. Czasami przy tej metodzie, żeby ograniczyć straty ciepła, łaty przykręca się w dystansie do ściany na kątownikach stalowych. Natomiast wadą tych rozwiązań jest konieczność dobrego pilnowania kolejności prac (membrana nie może być wystawiona na działanie promieni UV) i trudne wykonywanie połączeń pomiędzy częścią tynkowaną a pokrywaną drewnem, a tych połączeń jest u mnie w sumie kilkadziesiąt metrów bieżących.

Najbardziej obawiam się problemów z ewentualnym falowaniem elewacji w razie gdyby deski zaczęły pracować (widziałem coś takiego na jednym domu, muszę wrzucić zdjęcie). Z tego też względu wybrałem świerk skandynawski, a nie modrzew. Modrzew jednak silniej pracuje.

• 1 year później...

Pora na małą reaktywację. Widzę jednak, że wątki komentarzowe wychodzą z użycia. W związku z tym zachęcam do komentowania bezpośrednio w wątku dziennika. Dziennik oczywiście dostępny tutaj

>>http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204813-Więcej-betoniarki-mniej-rozważań-czyli-drugie-podejście-do-dziennika-budowy<<

O widzę, ze piałam o frontach kuchennych :) Dopiszę więc. Fronty drewniane zdecydowaliśmy w dolnych szafkach. „Kredens” wiszący na jednej ze ścian otrzymał fronty made in IKEA (kupione bardzo okazyjnie), przeszklone.