Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brzęczenie żarówek - Ściemniacz - Halogeny 12v

Recommended Posts

zainstalowałem ostatnio ściemniacz do halogenów 12V i czym bardziej ściemniam żarówki tym bardziej brzęczą. Natomiast przy odkręceniu ściemniacza do oporu czyli 100% mocy są zupełnie ciche.

Czy można temu jakoś zaradzić? czytałem już o brzęczeniu transformatorów i ściemniaczy ale u mnie brzęczą tylko żarówki :o

Najpierw kilka pytań:

- co to za ściemniacz

- co to za halogeny

- jaki tam jest transformator, dławik etc.

ściemniacz Legrand Sistena obrotowy 400W

transformator elektroniczny EMC jest na nim "współpracuje ze ściemniaczami"

halogeny 50watt es111 Brilux Pireo http://online.brilum.pl/web/Public/ProductSpecification.aspx?IDProductsGroup=4159

Jeżeli to jest ten produkt co mi się wydaje (np. Halospot firmy Osram) jak poniżej :

http://www.instalgw.pl/images/405.jpg

to ten rodzaj źródła światła nie nadaje się do ściemniania. Są to żarówki halogenowe z odbłyśnikiem aluminiowym, kierującym światło w bardzo wąskiej wiązce przeważnie przeznaczone do celów ekspozycyjnych, oświetlania punktowego itd.

Brzęczenie, czyli drganie. Więc co może w żarówce drgać?

Nie ma możliwości żeby żarówka brzęczała.

Jest, niestety. Nagrzewający się żarnik się rozciąga (jak to metal), stygnący się kurczy. Przy wolframie zjawisko jest minimalne, dodatkowo żarnik jest tak zrobiony, że nie wpływa ono jakoś mocno na stan całości, ale przy klasycznym, fazowym ściemniaczu, przy większych stopniach ścieniania można osiągnąć stan w, w którym z połówek sinusoidy zasilającej żarówkę na tyle niedużo zostanie, że następujące w ich wyniku zmiany temperatury żarnika zaczną nam "brzęczeć".

J.