podemski 10.12.2010 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 zainstalowałem ostatnio ściemniacz do halogenów 12V i czym bardziej ściemniam żarówki tym bardziej brzęczą. Natomiast przy odkręceniu ściemniacza do oporu czyli 100% mocy są zupełnie ciche. Czy można temu jakoś zaradzić? czytałem już o brzęczeniu transformatorów i ściemniaczy ale u mnie brzęczą tylko żarówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.12.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Najpierw kilka pytań:- co to za ściemniacz- co to za halogeny- jaki tam jest transformator, dławik etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 11.12.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Brzęczenie, czyli drganie. Więc co może w żarówce drgać?Nie ma możliwości żeby żarówka brzęczała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podemski 11.12.2010 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Najpierw kilka pytań: - co to za ściemniacz - co to za halogeny - jaki tam jest transformator, dławik etc. ściemniacz Legrand Sistena obrotowy 400W transformator elektroniczny EMC jest na nim "współpracuje ze ściemniaczami" halogeny 50watt es111 Brilux Pireo http://online.brilum.pl/web/Public/ProductSpecification.aspx?IDProductsGroup=4159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podemski 11.12.2010 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 gdzieś wyczytałem ostatnio na necie, że jak się ściemnia halogeny to żarówka ma mniejszą temperaturę przez co żarnik zaczyna generować drgania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.12.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 .... halogeny 50watt es111 Brilux Pireo http://online.brilum.pl/web/Public/ProductSpecification.aspx?IDProductsGroup=4159 Jeżeli to jest ten produkt co mi się wydaje (np. Halospot firmy Osram) jak poniżej : http://www.instalgw.pl/images/405.jpg to ten rodzaj źródła światła nie nadaje się do ściemniania. Są to żarówki halogenowe z odbłyśnikiem aluminiowym, kierującym światło w bardzo wąskiej wiązce przeważnie przeznaczone do celów ekspozycyjnych, oświetlania punktowego itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.12.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Brzęczenie, czyli drganie. Więc co może w żarówce drgać? Nie ma możliwości żeby żarówka brzęczała. Jest, niestety. Nagrzewający się żarnik się rozciąga (jak to metal), stygnący się kurczy. Przy wolframie zjawisko jest minimalne, dodatkowo żarnik jest tak zrobiony, że nie wpływa ono jakoś mocno na stan całości, ale przy klasycznym, fazowym ściemniaczu, przy większych stopniach ścieniania można osiągnąć stan w, w którym z połówek sinusoidy zasilającej żarówkę na tyle niedużo zostanie, że następujące w ich wyniku zmiany temperatury żarnika zaczną nam "brzęczeć". J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podemski 12.12.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 OK, czyli wszystko jasne! dziękuje serdecznie za fachowe odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertunio 15.12.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Spotkałem się kiedyś z przypadkiem brzęczenia źródeł światła (halospotów 111) w 12V ściemnianych oprawach halogenowych.Zmiana źródeł światła na 230V, całkowicie usunęła ten "efekt". Elektryk dodatkowo musiał "przerobić" oprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts