Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokie okno, jak podzielić.

Marzenka11

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Mam problem z oknami. Będziemy wymieniać okna w naszym domku. Okna są nietypowe. Szerokość 166 cm , a wysokość 157 cm i teraz jak podzielic te okna. Czy symetrycznie, czy asymetrycznie. Przyznam , że bardziej podoba mi się podział na 2 równe części. Boję sie jednak , że jedna kwatera będzie wówczas za szeroka ( co z otwieraniem). Może ktoś z was ma akurat podobne okna i pomoże mi w dokonaniu wyboru. Bardzo będę wdzięczna :)

Ja bym zdecydowała się na równe części. W kuchni mam okno ok. 180x150 dzielone na pół i nie ma żadnych problemów z taką wielkością skrzydeł (często jest uchylane a otwierane tylko do mycia) Jeśli wymieniasz na plastiki weź pod uwagę że ramy są dość szerokie i przy asymetrycznym podziale ta węższa szyba może być naprawdę wąska i niezbyt ładnie wyglądać.

Bardzo dziękuję za pomoc. Podobają mi sie także okna w jednej tafli, jednak do mojego domu takie nie bedą pasować. :( Chciałabym żeby okno nie tylko się uchylało , ale i otwierało. Przy tej szerokości okna , jedno skrzydło będzie miało jakieś 83 cm. Zastanawim się jak będzie wyglądało takie otwarte okno we wnętrzu.

u rodziców w domu są 180 dzielone równo na pół , mnie akurat takie najbardziej sie podobają - masz dwie duże tafle szkła, widok super,. co do otwierania to nie ma z tym żadnego problemu - przez ostatnie kilka lat jak tam mieszkałam to wcale nie przeszkadzało - ale i tak najcześciej były na uchyle górnym lub otwarte do połowy - nie licząc wielkiego wietrzenia ;)