Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzaliśmy mieszkanie w szeregowcu

Recommended Posts

Jeszcze pół biedy, kiedy tylko imię oryginalne.

Gorzej jak imię oryginalne, a nazwisko, że tak to ujmę, proste.

Takie połączenia są wręcz nie do strawienia.

Gdyby mi się drugi syn trafił, to bym nazwała Jonasz :rolleyes:

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

yokasta, ja bym właśnie beżowy zrobiła (taki trochę słodki - niemowlęcy, jak u Ciebie), gdyby nie to, że mamy zielone ściany (pierwotnie to miał być gabinet) i za nic nie chcę ich przemalowywać, więc muszę wykombinować coś mocniejszego, żeby tę zieleń jakoś uratować. Nie wiem, czy mi się uda, bo korzystam z mebli ze starego mieszkania, więc raczej nie będzie tak pięknie jak na inspiracjach :(

anna-maria, mój mąż też ciągle się odgraża, że zadzwoni do rodziców i powie: "Ok, mamy nowe imię: Tiger Denis" :rotfl:

Ilonko witam sie u Ciebie pierwszy raz (ale nie jestem pewna czy rok temu przed swietami jak zobaczylam Twoja choinke to sie nie witalam zeby napisac ze to najladniejsza choinka jaka widzialam :D do dzisiaj ja pamietam :D) i od razu serdecznie gratuluje :hug: pokoj Malenstwa bedzie sliczny, jestem tego pewna po ogladaniu zdjec Twojego domku :hug:

Co do imion i tesciowej :eek: jak urodzilam Synka i maz zadzwonil powiedziec jak dostal na imie- Mieszko to uslyszal ze gorzej wymyslec nie moglismy:eek: i ze Ona jest pewna ze ksiadz nam Go nie ochrzci bo to nie jest swiete imie :lol2: przez 4 miesiace nam o tym marudzila, a my mielismy to dalekoooooooooo :D moim zdaniem decydujacy glos w sprawie imienia maja TYLKO Rodzice :) wiec jak Wam sie podoba imie to ja bym nie zmieniala :hug:

Ale fajny temat z imionami.

Teściową się nie przejmuj. Jej czas wyboru imion dla dzieci już minął. Teraz Wasza kolej. ;)

Ważne, żeby nie było uciążliwe dla dziecka.

Mamy znajomych, których tak trochę poniosło i nadali dziecku imię Olaf. Nic nadzwyczajnego, prawda. Gdyby nie to, że ich nazwisko rozpoczyna się od Fl. No i teraz Olaf Flądra.*

Chodziłam do podstawówki z kolegą Dezyderiuszem, zwanym Dyzio.

I miałam okazję poznać Cindirellę (zapytałam ją, czy tak ma w paszporcie - potwierdziła).

Dopiero później się dowiedziałam, że to od Kopciuszka.

A w biurze to już w ogóle mamy przegląd. :)

*nazwisko oczywiście zmienione.

Edytowane przez nemi

Ale fajny temat z imionami.

Teściową się nie przejmuj. Jej czas wyboru imion dla dzieci już minął. Teraz Wasza kolej. ;)

Ważne, żeby nie było uciążliwe dla dziecka.

Chodziłam do podstawówki z kolegą Dezyderiuszem, zwanym Dyzio.

I miałam okazję poznać Cindirellę (zapytałam ją, czy tak ma w paszporcie - potwierdziła).

Dopiero później się dowiedziałam, że to od Kopciuszka.

Imię Dyzio (nie: Dezyderiusz) mi się podoba - ale to dlatego, że kojarzy mi się z książkami Niziurskiego, które "połykałam" w bardzo wczesnej młodości. A to drugie - jakie ma zdrobnienie? :eek:

Oktusa miałam w klasie w liceum. Tylko w oryginale miał Oktawian.

W równoległej klasie był Ziemek. Ziemowit znaczy. :)

Imię Dyzio (nie: Dezyderiusz) mi się podoba - ale to dlatego, że kojarzy mi się z książkami Niziurskiego, które "połykałam" w bardzo wczesnej młodości. A to drugie - jakie ma zdrobnienie? :eek:

Pojęcia nie mam. Nikt nigdy nie wymyślił nic oprócz Dyzia, więc przez 8 lat Dezyderiusz był Dyziem.

Ilonko ja nie znam jeszcze drugiego Mieszka :D w naszym przypadku to byla propozycja mojego meza :D

Ja nie lubie jak dziecko dostaje imie obcojezyczne jak nazwisko ma polskie. A znam duzo takich przypadkow. Rodzice twierdza ze daja takie imie zeby w irlandzkim paszporcie dobrze wygladalo:bash:

Ilonka, to dawaj z tym imieniem. Ja Ci mówię, że normalne jest i na pewno inni się zgodzą. Powtórzę jeszcze raz, że to tylko i wyłącznie Wasz wybór :).

Sama nie byłam zachwycona np. imieniem bratanicy czy siostrzeńca, nie dlatego że oryginalne tylko dlatego że mi się nie podobały a teraz nie wyobrażam sobie, żeby dzieciaki inaczej się nazywały :).

Buziaki!

Nasz mały tak kopie, że usiedzieć nie mogę :lol2: który to tydzień u Ciebie?

A mój brat był najcwańszy ze wszystkich, bo poinformował o imieniu dopiero po porodzie. Całą ciążę powtarzał: "Jeszcze nie wiemy", a w szpitalu, w trakcie odwiedzin powiedział: "Poznajcie, to jest ..." - i tyle. Nikt się nie buntował, żeby dziecka nie obrażać, zmęczonej matki nie denerwować, itp. A imię dla chłopca wybrali bardzo nietypowe :yes:

U nas 21 tydzień, też kopie, ja to poczułam bardzo wcześnie, bo już w 16 tygodniu, ale dopiero od dwóch tygodni czuję ruchy regularnie (wtedy wyczuwałam co kilka dni jakiegoś kopniaka), a od kilku dni czuję coraz częściej, również w ciągu dnia, nie tylko rano i wieczorem. Cudowne uczucie, prawda? Ja specjalnie na przykład jem lody, bo wtedy Maluch skacze dosyć mocno i długo :)