Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzaliśmy mieszkanie w szeregowcu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ilonka, teraz nic nie robimy w pokoiku. Zajęłam się ozdabianiem dołu, ogólnym sprzątaniem. U Małego tylko ubranka w szufladach poukładałam :) i drzwi pomalowaliśmy na biało. Większe gabarytowo meble - łóżeczko, fotel dojdą na początku roku. Później w kolejności półki, skrzynia, ramki i tyle na początek.

A. się rusza o określonych porach już od dłuższego czasu, jak dla mnie może mu tak zostać po drugiej stronie :).

Ilonka, teraz nic nie robimy w pokoiku. Zajęłam się ozdabianiem dołu, ogólnym sprzątaniem. U Małego tylko ubranka w szufladach poukładałam :) i drzwi pomalowaliśmy na biało. Większe gabarytowo meble - łóżeczko, fotel dojdą na początku roku. Później w kolejności półki, skrzynia, ramki i tyle na początek.

A. się rusza o określonych porach już od dłuższego czasu, jak dla mnie może mu tak zostać po drugiej stronie :).

Spokojnie, macie jeszcze sporo czasu z tym pokoikiem.

Ja bym wołała, żeby nasz Maluch jednak nie szalał od 23 do 7 rano jak ma to teraz w zwyczaju :no: Z nasileniem kopniaków o 5 :o Mam nadzieję, że to dlatego, że w tych godzinach przysiadam i nie czuje kołysania.

Ilonka, współczuję :lol2:. Nasz aktywny od 9 rano średnio co 3 godziny do północy i potem spokój :).

Wcale nie tak dużo czasu :no: święta tuż tuż a w 9 m-cu na pewno nie będę skakać po sklepach :rolleyes: jeszcze mnóstwo rzeczy do kupienia/odebrania/zaplanowania. Poza tym trzeba kota nauczyć niewskakiwania do łóżeczka itd. Czasu jak na lekarstwo :).

Dobrze, że piszesz, w takim razie my też musimy się do roboty zabrać, żeby nic nas nie zaskoczyło - już myślałam, że jestem w gorącej wodzie kąpana, bo wszyscy się dziwią, że szukam łóżeczka/materaca ("Już? Nie za szybko?") i wybieram materiał na pościel ("A to nie przyniesie pecha?").

Ubranek u nas niet. Co do niemowlęcych zabawek/książek, urabiam córę brata, żeby co nieco odstąpiła (nie mamy dużych potrzeb). Jej sześcioletni brat też ją namawia - "Dostaniemy wtedy nowe!" - także nadzieja jest.

Jeszcze mąż musi fronty szaf i szuflady pomalować :o

Ilona ty chcesz ta farbę akrylowa do drewna czy ścienną? Akrylówki mieszaja nawet w opakowaniach tzw "próbnikowych" - to jest chyba 0,2 czy 0,3 l - i kosztuje jakieś 16 zł ( ta Duluxa ) - ta większa puszka kosztuje 40 zł. O ściennych niestety nie wiem, jakie sa ceny i wielkości opakowań.

Ścienna mnie nie interesuje, tylko właśnie ta do drewna.

Muszę podpytać, byłam z tym w Leroy Merlin, Obi i Praktikerze i żaden sprzedawca nie umiał mi doradzić :no: Słyszałam tylko, że jak nie ma na półce, to nie mają takiego koloru i już. Mąż twierdził, że z mieszalnika jest drogo i od razu duże opakowanie, więc nie dopytywałam, bo to miała być ostateczność (jak już nigdzie nie znajdę).

Dzięki Kamilciu :hug:

A ile on ma?? Bo się właśnie zorientowałam u mojego 5latka, też nie miał jeszcze żadnych badań.

Muszę powiedzieć żeby zrobili testy, bo on niby pisze czasem lustrzane odbicie i od tyłu, za to manualnie bardzo dobrze, rozwój fiz. też ok i na rowerku też jeździ od problemu i to 2 kółkach ;)

a Wy (Ty i yokasta) z porodem się tak nie śpieszcie, bo po 17 marca 2013 urlop macierzyński całoroczny :)

5mies. za wcześnie urodziłam :D

On ma 6 lat (zerówka) i zdiagnozowano go właśnie w przedszkolu - było całe to zawirowanie z posyłaniem sześciolatków do szkoły i mądre głowy orzekły, że jest problem i nie powinien iść wcześniej niż w wieku siedmiu lat. Potem - przed przyjęciem do zerówki w szkole - miał kilka testów. Chodzi na specjalne zajęcia w weekend no i w przedszkolu.

Teraz szybko diagnozuje się dzieci (to jest bardzo dobre :yes:), najpóźniej w I klasie (przynajmniej w Poznaniu i okolicach), ja sama miałam wielu uczniów z ryzykiem dysleksji (tutaj opinie wydaje się chyba na zasadzie "chuchania na zimne"), którzy już w 4-5 klasie żadnych problemów nie mieli :no: Także taka opinia to nie żaden wyrok, ale ciężka praca rodziców i dziecko niestety czeka :(

Ja bym się pisaniem u 5-latka nie przejmowała :no: Niech dużo rysuje (także szlaczki określonej wielkości, koła) i rusza się jak najwięcej (skakanie, łapanie piłki) - dzieci w tym wieku często przekręcają literki, bo ich nie rozumieją do końca i wydaje im się, że rysują (odrysowują), więc przestawienie/pominięcie elementu nie ma dla nich dużego znaczenia.

O tym macierzyńskim słyszałam :yes: - kto by pomyślał, że to realne :yes:. Za to becikowego nie dostaniemy :mad: :lol2:

To mniej więcej ten sam wiek. O tym odbiciu lutrz. też mówili żeby się nie przejmować,ale jak 2 razy napisał swoje imię i braciszka w odbiciu lutrzanym, od tyłu i od końca kartki!! to mnie zastanowiło.

Zrobiłam mały teścik i wychodzi lewe ucho i lewa noga ( tzn skacze na lewej a piłkę kopie raz jedną raz drugą!)

Jakiś zmiksowany egzemplarz to moje dziecko :o

Po Nowym ROku zlecę fachowcą badania i w przedszkolu i w PPP.

U nas największy nacisk na wymowę jest, 3/4 dzieci z chyba wszystkich przedszkoli w mieście kierowana jest na zajęcia logopedyczne ;)

Co z tym becikowym? Bo jeszcze papierów nie złożyłam, chyba jutro się od razu zmobilizuję, żeby nie przepadło ;)

Ach, tutaj też logopeda jest na topie :yes: Dopiero w późniejszym wieku (szkolnym) szał z zajęciami korekcyjno-kompensacyjnymi, ale to nie powinno dziwić, odkąd są tzw. "Hallówki".

Zrobić badania nigdy nie zaszkodzi :yes:

Becikowe (chyba od stycznia) ma być przyznawane od jakieś kwoty - ale nie wiem, czy to na rękę czy z podatkiem i czy do członków rodziny wlicza się dopiero narodzone dzieciątko.

Ilonko!

Mikołaja bogatego,

śniegu bielutkiego,

choinki pachnącej

i gwiazdki błyszczącej.

Minimum stresu,

maksimum miłości

oraz tyle radości ile ryba ma kości!

Wszystkiego najlepszego na święta i nie tylko!

życzy nemi

http://img843.imageshack.us/img843/7875/merrychristmasfromblogg.jpg