Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzaliśmy mieszkanie w szeregowcu

Recommended Posts

yokasta mi bardziej chodziło o to , że jak człowiek czegoś nie ma to tez żyje, pewno gdybym miała i używała to bym się przyzwyczaiła, a tak nie miałam i jakoś mi nie brakowało, to jak z suszarką, nie mam, ale planuje kupić, suszę bez niej 10 lat i daję radę, ale jak bedzie to pewno powiem jak ja bez niej żyłam

jezu o monitorze oddechu nawet nie słyszałam

Ilonka najważniejsze jak tobie bedzie wygodnie, kup podstawowe rzeczy, a gdzie je dasz i czy dokupisz te inne samo wyjdzie w praniu

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ilonko faktycznie tych wyborów i trudnych decyzji jest od groma i ciut ciut ale tak jak piszą dziewczyny - Twoja intuicja najlepiej Ci podpowie co będzie dobre dla Twojego dziecka :yes:

Niestety nie załapałam się na fotki, więc nie mogę zobaczyć małoletniej :cry: No ale wierzę, że jeszcze jakieś z czasem się pojawią ;)

Pokoik mi się bardzo podoba :) Poduszki i te pudełeczka opisane co i jak są genialne :D

mariomili, nie taka młodziutka - za rok stuknie mi trzydziestka :yes:

Dziewczyny, macie rację, każdy radzi co innego, bo każdy ma inne mieszkanie/przyzwyczajenia/porządki i... inne dziecko przecież! Co sprawdziło się u kogoś, niekoniecznie musi się sprawdzić u nas. Rad mogę posłuchać, ale wiecie, jak to jest z rodziną - uparcie przekonują do swojej wizji, a ja chyba mało asertywna jestem i potem patrzą na mnie jak na dziwadło, no bo jak to, wanienka w łazience, a przewijak tak daleko w pokoju? :lol2: A dla mnie to rozwiązanie wydaje się wygodniejsze i tyle.

O monitorze oddechu też nie słyszałam :o Ale planujemy nianię z kamerką, żebym nie latała w tą i z powrotem, bo ja się na przewrażliwioną mamuśkę zapowiadam, a nie chciałabym, żeby dziecko się przyzwyczaiło, że wystarczy zakwilić, a ja już nad łóżeczkiem i na ręce biorę :lol2:

pysiaczku, zwłaszcza maluch będzie wiedział, gdzie wrzucić klocki, a gdzie samochodzik :lol2: To tylko zabawa, będzie trzymać, jak mu wygodnie.

jezu Ilonko tylko czy ty dasz radę przejść obojętnie jak zobaczysz samochodzik w hockach-klockach:rotfl::rotfl::rotfl:

masz rację kupić to co mus czyli łóżeczko, waniennka i przewijak a dasz gdzie będziesz chciała, to żaden problem wyjść z łazienki z dzieckiem w reczniku owiniętym do pokoju na przewijak, ja tak miałam bo ciuszki pod ręką

Reni, jasne że można bez ale wiem jak u mojej siostry - pomimo standardowej wielkości mieszkania przy zamkniętych drzwiach nie zawsze słychać dzieci :no:. Też chcemy kupić z kamerką żeby nie latać non-stop. Moja mam przy trójce dzieci nie miała niani i żyje ale gdyby miała na pewno by chwaliła :).

A monitor oddechu uważam za ważny bo wiele dzieci umiera śmiercią łóżeczkową. Najprzyjemniejszy temat to nie jest i może nie forumowy ale uważam to cudo za przydatne zwłaszcza, jeśli maluch ma spać od początku w swoim pokoiku. U nas jak młody będzie u siebie to musi mieć zamknięte drzwi żeby kot nie wskakiwał do łóżeczka garnąc się do ciepła :).

Ivy :rotfl: nie widziałam czegoś takiego :D.

ja dwójkę odchowałam bez niani i monitora, drugiego łóżeczka, wózka w domu pierwsze kąpałam w pokoju drugie już w łazience - to samo mieszkanie;) jedno spało ze mną do roku bo ciągle chciało ssać;) drugie czasami śpi z nami dopiero teraz jak ma 4 lata:p drugie hustowałam ale przydało by się pierwszemu i tak mogłabym długo...... może przy trzecim będzie wreszcie idealnie :D

na fotkę się nie załapałam :(

p.s monitory chyba można wypożyczać - moja siostro miała zalecone bo miała dwa razy wcześniaki...

A monitor oddechu uważam za ważny bo wiele dzieci umiera śmiercią łóżeczkową. Najprzyjemniejszy temat to nie jest i może nie forumowy ale uważam to cudo za przydatne zwłaszcza, jeśli maluch ma spać od początku w swoim pokoiku. U nas jak młody będzie u siebie to musi mieć zamknięte drzwi żeby kot nie wskakiwał do łóżeczka garnąc się do ciepła :).

Moja przyjaciółka miała razem z nianią i bardzo sobie chwaliła ..komfort psychiczny zapewniony ;)

To jak się tak dzieciowo zrobiło to wtrącę swoje trzy grosze :lol2:

drugie łóżeczko koniecznie w salonie/łóżeczko tylko w sypialni rodziców

Miałam drugie łóżeczko i nigdy z niego nie skorzystałam. Ostatecznie zostało złożone i służyło tylko jako turystyczne na wyjazdy. Dziecko leżało albo w swoim łóżeczku w swoim pokoju, albo w wózku, albo na macie do zabawy.

elektroniczna niania to mus/elektroniczna niania to bzdura

Miałam i ani razu nie użyłam. Dla mnie była tylko niepotrzebnym ustrojstwem.

Nieprzemakające prześcieradło jest niepotrzebne, bo są pampersy/cerata na materac to najważniejszy zakup, bo siusiak wyskakuje w nocy z pampersa.

Prześcieradło według mnie lepsze zwykłe, żeby dziecko się nie przyklejało, bo to mało komfortowe. Poza tym, jak pisała rere, póki dziecko w pampersie to ceratka niepotrzebna, a później to taka najzwyklejsza położona pod prześcieradłem wystarczyła.

materac tylko z kokosem, bo nie przemoknie/materac z kokosem jest za twardy

Miałam z kokosem, ale w sumie każdy inny byłby pewnie ok.

musisz kupić kołyskę/uważaj na kołyskę, bo dziecko się przyzwyczai;

Kołyski nie miałam bo uznałam ją za zbędny mebel na bardzo krótki okres czasu.

kup nosidełko/nie kupuj nosidełka

Dostałam, ale ani razu nie użyłam, bo dla mnie są mega niewygodne. Poza tym nie bardzo wiem, gdzie miałabym zabrać dziecko w nosidełku. Wózek byl dla mnie dużo wygodniejszy.

przewijak i wanienka powinny być w pokoju malucha/przewijak w łazience, bo na komodzie to bzdura

Przewijaka w ogóle nie miałam, bo też uważam, że jest zbędny. Przewijałam dziecko na łóżku. Wanienka była przy pierwszym dziecku, ale przy drugim już też jej nie chciałam. Od samego początku kapałam małą w wannie.

Ilonka, każda mama powinna kupić to, czego chce używać i co wydaje się jej potrzebne. Ja pewne rzeczy uważam za zbędne, a inne mamy bez nich nie mogą się obejść. Ty sama podejmiesz najlepsze decyzje :yes:

Prawda jest taka, że większość tych udogodnień jest dla nas - rodziców a nie dla dzieci :). Dla naszej wygody i jak to ładnie Ivy nazwałaś komfortu psychicznego. Nie od dziś wiadomo, ze i zamiast pampersów można używać tetry, dziecko kąpać w normalnej wannie i sypać mąką zamiast smarowania sudocremem tylko po co :D.

Prawda jest taka, że większość tych udogodnień jest dla nas - rodziców a nie dla dzieci :). Dla naszej wygody i jak to ładnie Ivy nazwałaś komfortu psychicznego. Nie od dziś wiadomo, ze i zamiast pampersów można używać tetry, dziecko kąpać w normalnej wannie i sypać mąką zamiast smarowania sudocremem tylko po co :D.

Dla ekologii :yes: Moja mama ostatnio zaczęła dyskusję na temat pieluch tetrowych i dlaczego nie chcę ich używać, bo ona nie wyobraża sobie dziecka z tym ciężkim pampersem :rotfl: Nie wiem, jak po latach tego, co przeżyła w komunie, mogła w ogóle zaproponować mi korzystanie z pieluch tetrowych :confused: Dodam, że nigdy wcześniej nie zdradzała objawów nawiedzenia :lol2:

ivy, co to jest? Serio tak się nazywa? Daszek na ptaszek? :lol2:

Mimo, że jestem proekologiczna i staram się jak mogę to jednak wolę, żeby dziecko miało suchą pupę a w garnkach gotować zupy zamiast pieluch po kupie :D. Jedna mama z tetrą ekologii nie pomoże :). Sudocrem sobie chwalę :) no i widać, że każdy co innego :) zna, lubi, poleca.

Spadam szyć poduszkę misia :bye:.

Edytowane przez yokasta