Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzaliśmy mieszkanie w szeregowcu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ilonka - bardzo fajnie domek sie zmienil przez te pare mies w ktorych sie u Ciebie nie ujawnialam. Tarasik boski, ale juz go wczesniej podziwialam.

A dywan - poklony dla meza. Mi sie marzy wlasnie taki krowi dywanik i super wiedziec ze takie cudo maja w Ikea tez :D i ze w takiej cenie.

Pokoj maluszka wyglada juz bardzo fajnie. Sama rysowalas obrazki w ramkach nad lozeczkiem czy kupione? Sa bardzo pocieszne - takie beztroskie i radosne!

W ogole caly domek fajowy!!!

Witam nicol :)

Dywan już na swoim miejscu i rzeczywiście fajnie się prezentuje :yes:

Obrazki rysowałam sama, a raczej odrysowywałam z grafik znalezionych w internecie - nie są mojego pomysłu :no: Dzisiaj pokój zapełniłam zabawkami i książeczkami - moja bratanica gościła w nim ostatnio, stwierdziła, że jest pusty i postanowiła podzielić się swoimi zabawkami z dzidzią ;) Marzą mi się jeszcze jakieś drewniane samochodziki, ale nie mam pojęcia, gdzie takie można obejrzeć i kupić, bo wszędzie na półkach króluje kolorowy plastik:confused:

Witam serdecznie odwaze sie wreszcie przywitac, dotąd podglądałam cudne wnętrza waszego domku szukając inspiracji w budowie mojej Lewkonii !!! Poniewaz dobrnelismy w koncu do etapu wykanczania mam pytanie odnosnie ciemnych paneli w salonie i jadalni które mi sie szalenie podobaja i tez marzy mi sie taka kolorystyka polaczenie ciemnych paneli i jasnych płytek w kuchni ale jestem troche rozdarta bo z kim bym nie rozmawiala to mi je rozradzaja a to ze wzgledu ze wszystko na nich znac albo ze sie bardzo rysuja !!! Dlatego prosze o opinie doswiadczonej forumowiczki jak sie zachowuja przy uzytkowaniu !!! Pozdrawiam !!!!

ivy w internecie sporo można znaleźć, ale mi zależy, żeby obejrzeć na żywo - poczuć ciężar, zobaczyć wielkość i wybrać dwa/trzy najładniejsze :yes: Jak nie znajdę, będę szukać w necie :yes:

Zuzia, witam :welcome:

Ciemne podłogi faktycznie są trudne w użytkowaniu :yes: tzn. po pierwsze widać na nich kurz, więc trzeba przywyknąć, że odkurzanie minimum raz w tygodniu :yes: bo po 7 dniach to już patrzeć na nie można :no: Ja jestem czyścioch i lubię odkurzyć co 2-3 dni, wtedy podłoga wygląda ok - ale trzeba też pamiętać, że na jasnych podłogach kurz zbiera się przecież tak samo :yes: Na ciemnych za to nie widać brudu, ale co z tego, to przecież nie znaczy, że nie muszę ich myć? Co do rys - również widać je bardziej niż na jasnej podłodze :yes: my mamy podłogę szczotkowaną (z naturalnie zaznaczonym rysunkiem słoi) i takie rysy powstające w trakcie użytkowania nie rażą, a nawet mają dodawać naturalnego uroku zużytej/starej podłogi, za to gładkie schody przy zapalonym świetle wyglądają już gorzej :yes: Tylko że my wszystkie meble podklejamy filcami, chodzimy w miękkich kapciach, więc znowu podłoga aż tak bardzo się nie rysuje (wyjątkiem był etap wykańczania, kiedy niektóre ekipy zdewastowały ją w kilku miejscach, ale od tego czasu przybyło tylko kilka drobnych rys). Wszystko zależy od przyzwyczajeń domowników - na pewno odradzałabym położenie ciemnej podłogi rodzinom, które lubią wchodzić do domu w butach lub prowadzą towarzyski tryb życia (częste imprezy w szpilkach ;)); które używają biurowego fotela z prawdziwego zdarzenia (na kółkach); które mają małe dzieci rzucające zabawkami lub nie chciałyby zabraniać jeżdżenia na rolkach/wprowadzania rowerków/wózków dla lalek do domu i gdy domownicy nie mają fizycznej możliwości wygospodarowania czasu na sprzątanie podłogi co kilka dni.

Ojej !!! To mnie zmartwiłaś bo ja własnie mam dwie małe córcie 2,5r i 8m , podłogi i tak myje co 2 dni czasem nawet codziennie chociaz obecnie mam jasne panele bo starsza corcia ma alergie na roztocza, a male uwielbiaja pelzac po podlodze. No cóż decyzje w sprawie paneli musze podjac do srody bo zamawiamy schody i drzwi wiec musze sie w koncu zdecydowac na kolor !!! Ale Bardzo Dziękuje za opinie !!!!

Córcie nie przekreślają tej podłogi przecież :o - zależy jak intensywnie się bawią. My też planujemy dzieci, co więcej - nasze mieszkanie co kilka dni przeżywa nalot dwóch małych rozrabiaków i podłoga jakoś to wytrzymuje :yes: Dzisiaj składałam np. zabawki, kilka razy coś mi tam spadło, puściłam kilka samochodzików, wysypałam reklamówkę pełną klocków, prowadziłam kaczkę na sznurku :lol2: i rys nie ma :no:

Można też pomyśleć o tym, żeby w pokoju/pokojach córeczek położyć jasną podłogę - żeby mogły szaleć bez stresowania Mamy ;) (ja np. chciałabym mieć jeszcze jasną w naszej sypialni, a to z tego względu, że tam jest najwięcej kurzu z pościeli, ubrań - tam prasuję po praniu - itp.), a w salonie ciemną :yes:

Można też pomyśleć o tym, żeby w pokoju/pokojach córeczek położyć jasną podłogę - żeby mogły szaleć bez stresowania Mamy (ja np. chciałabym mieć jeszcze jasną w naszej sypialni, a to z tego względu, że tam jest najwięcej kurzu z pościeli, ubrań - tam prasuję po praniu - itp.), a w salonie ciemną

Taki Własnie mam Plan !!!! :D

Córcie nie przekreślają tej podłogi przecież :o - zależy jak intensywnie się bawią. My też planujemy dzieci, co więcej - nasze mieszkanie co kilka dni przeżywa nalot dwóch małych rozrabiaków i podłoga jakoś to wytrzymuje :yes: Dzisiaj składałam np. zabawki, kilka razy coś mi tam spadło, puściłam kilka samochodzików, wysypałam reklamówkę pełną klocków, prowadziłam kaczkę na sznurku :lol2: i rys nie ma :no:

Można też pomyśleć o tym, żeby w pokoju/pokojach córeczek położyć jasną podłogę - żeby mogły szaleć bez stresowania Mamy ;) (ja np. chciałabym mieć jeszcze jasną w naszej sypialni, a to z tego względu, że tam jest najwięcej kurzu z pościeli, ubrań - tam prasuję po praniu - itp.), a w salonie ciemną :yes:

Spoczko - dziecko i tak znajdzie najbardziej widoczna czesc podlogi i zrobi tam super duza ryse :)

ale parkiet szczotkowany powienien to lepiej zniesc [mniej widoczne] tez taki mam tyle ze jasny [dab naturalny]

powiem ze rysuneczki wyszly swietnie! zdolna bestia z Ciebie!

a co do drewnianych samochodzikow/zabawek to na pewno sa jakies sklepy w Twojej okolicy - najpierw rozejrzyj sie na necie

ivy w internecie sporo można znaleźć, ale mi zależy, żeby obejrzeć na żywo - poczuć ciężar, zobaczyć wielkość i wybrać dwa/trzy najładniejsze :yes: Jak nie znajdę, będę szukać w necie :yes:

.

U nas często takie drewniane zabawki są dostepne w centrach handlowych...na takich mniejszych stoiskach gdzies pomiędzy...zobacz tez bo widziałam kiedys w Cepelii ...może tam cos znajdziesz ;)

zuzia5 i ten pomysł może się sprawdzić najlepiej :yes:

nicol, Ty nie strasz :o ja jeszcze się łudzę, że moje będzie grzecznie na kanapie siedzieć, a zanim coś podniesie - zapyta mamę, czy można :lol2:

wiem - nierealne, choć podobno ja taką trusią byłam :D i nigdy nie brałam dokładki w przedszkolu, bo wstydziłam się poprosić :oops:

ivy, też widziałam w Cepelii w Kołobrzegu - muszę się przejść u nas, w Poznaniu :yes: ale ta pogoda :rolleyes: śniegu napadało, a ja dosyć wywrotowa teraz jestem i wolę uważać, czyli nie wychodzić :no:

agatah, spokojnie, z tego co mi wiadomo: w większości domów myje się jeszcze rzadziej :yes: Ja odkurzam często (no bo ciemna podłoga rządzi się swoimi prawami, poza tym mam - jeszcze! - czas), ale myję raz w tygodniu - choć niektóre pokoje sobie odpuszczam (gabinet, pokój dziecka) i wtedy co dwa.

My odkurzamy jasną podłogę co dzień lub dwa a myjemy yyyyy w razie potrzeby :) raz na miesiąc lub dwa, zależy od sezonu lato/zima.... u nas olejowosk na podłodze :) i szkoda ją myciem męczyć, zwłaszcza z wodą. Za to na górze panele myte raz na dwa tygodnie a deska barlinecka raz na miesiąc :lol2:. Ale rozpiska ;).

Ilona, widziałam trochę drewnianych zabawek w tesco. W typowo zabawkowych/dziecięcych trzeba grzebać żeby znaleźć ale da się.

Edytowane przez yokasta

ja jeszcze się łudzę, że moje będzie grzecznie na kanapie siedzieć, a zanim coś podniesie - zapyta mamę, czy można :lol2:

wiem - nierealne, choć podobno ja taką trusią byłam :D i nigdy nie brałam dokładki w przedszkolu, bo wstydziłam się poprosić :oops:

Trzymam kciuki, żeby się spełniło.

U nas nie wyszło, a też miałam podobne założenia. A ja byłam takim grzecznym dzieckiem :bash:

Ale, statystycznie, takie dzieci się zdarzają :lol2: Więc dlaczego nie miałoby paść na Was?

Spoczko - dziecko i tak znajdzie najbardziej widoczna czesc podlogi i zrobi tam super duza ryse

A jak podłóg zabraknie, to zawsze są jeszcze ściany :rotfl: