Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzaliśmy mieszkanie w szeregowcu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja Ola nie dość, że była nauczona bujania w leżaczku to jeszcze bywały noce, że spała tylko przy włączonej suszarce!!! Tylko wtedy to ewidentnie miała problemy z brzuszkiem i wiadomo- robiliśmy wszystko żeby jej chociaż troszkę ulżyć. Ale spania przy wyciu suszarki nie polecam :bash:

Płaczącej jej się nie dało zostawić bo się od razu zanosiła- nie raz napędziła nam niezłego stracha, mało tego podczas każdego karmienia się krztusiła (karmiłam butelką widać za szybko jej leciało). Także przejścia mieliśmy niezłe- dobrze chociaż, że o ile nic jej nie dolegało, dawała nam się wyspać (i do tej pory jej tak zostało, rzadko kiedy wstaje wcześniej niż o 9) :D

Ilonka a jak sie dokładnie nazywa to badanie tarczycy co robiłaś??

Najpierw zlecono mi badanie hormonu TSH - jeżeli poziom okazuje się nieprawidłowy, trzeba przebadać hormony tarczycy - t4 i t3. A potem na wszelki wypadek przeciwciała (antyTPO, o których pisze Nesska i coś jeszcze, ale już nie pamiętam). Potem jest usg tarczycy.

Nesska - a kiedy Oli przeszły dolegliwości brzuszkowe?

Edytowane przez Ilona Agata

Jak jej zmieniłam mleko- na początku karmiłam ją moim mlekiem tylko z butelki i miała wszystkie objawy skazy białkowej, bolał ją brzuszek jakieś wysypki, potówki, straszna ciemieniuch (normalnie skorupa na głowie) i pani doktor w przychodni na to nie wpadła, że to może być od mleka :bash:

Dopiero jak miała coś koło trzech miesięcy zaczęliśmy chodzić do pani doktor która specjalizuję się w alergiach pokarmowych- mleko zmieniła na Nutramigen (ohydne a mojej Oli smakowało), przepisała syrop na alergię który piła codziennie chyba przez rok, dawałam jej siemię lniane do picia i jej przeszło. Teraz ma 2,5 roku i je wszystko, nie ma żadnej alergii jedyne co jej zostało to przesuszona skóra dlatego musimy używać kosmetyków dla skóry atopowej.

ida, mój pierwszy też zlecił badanie na HIV, a o tarczycy nawet nie wspomniał :(. Dlatego nie brałam leków od samego początku.

Ale ja jestem z grupy ryzyka, tzn. jak była awaria w Czarnobylu, moja tarczyca najintensywniej się rozwijała i była najbardziej podatna na uszkodzenia :(. Takie małe ostrzeżenie dla rocznika '84 :( - podobno oberwaliśmy najmocniej :(.

Nesska, nasz maluch też ma straszne problemy żołądkowe. Podajemy kropelki przed karmieniem i jest trochę lepiej, ale po jedzeniu bardzo się pręży, płacze, brzuch jak kamień :(. Suszarka też idzie w ruch i bardzo pomagają masaże, dlatego podejrzewam kolki :(. Do tego ulewanie, krztuszenie się, o którym pisałaś.

Edytowane przez Ilona Agata

[Ale ja jestem z grupy ryzyka, tzn. jak była awaria w Czarnobylu, moja tarczyca najintensywniej się rozwijała i była najbardziej podatna na uszkodzenia :(. Takie małe ostrzeżenie dla rocznika '84 :( - podobno oberwaliśmy najmocniej :(.

.

to nawet nie wiedzialam że jestemw rupie ryzyka :( bede pamietać kiedyś tam o tej tarczycy :yes:

Najpierw zlecono mi badanie hormonu TSH - jeżeli poziom okazuje się nieprawidłowy, trzeba przebadać hormony tarczycy - t4 i t3. A potem na wszelki wypadek przeciwciała (antyTPO, o których pisze Nesska i coś jeszcze, ale już nie pamiętam). Potem jest usg tarczycy.

Do kompletu jeszcze - fT3 i fT4, p/ciała ATG. T3 i T4 niekoniecznie.

Ale ja jestem z grupy ryzyka, tzn. jak była awaria w Czarnobylu, moja tarczyca najintensywniej się rozwijała i była najbardziej podatna na uszkodzenia :(. Takie małe ostrzeżenie dla rocznika '84 :( - podobno oberwaliśmy najmocniej :(

Hehehe, ja też '84. A o Hashimoto dowiedziałam się przed samą ciążą, jak mi ginekolog kazał się badać przy okazji diagnostyki PCOS. Lekarze zawsze zlecają tylko TSH, fT3 i fT4. A ja zawsze miałam je mniej więcej w porządku, dopiero przy okazji oznaczania p/ciał ATG i ATPO, wyszło szydło z worka :D Także dziewczyny, jakby wasze TSH było blisko granicznych wartości referencyjnych (górnych lub dolnych), to polecam wykonać właśnie te dwa badania :yes:

myślę, ze czarnobyl odbił sie echem na wszystkich. Ja rocznik przed 84 a też lekkie wole, diagnoza wole guzowate. Przez lata obserwacja , scyntygrafia i czekanie, nie wiadomo na co. Objawy niedoczynności mam ksiązkowe, a lekarze mówią co innego.

Polski odpowiednik Sab Simplexu to Bobotic. To ten sam środek chemiczny o nazwie -symetykon. Różnica tkwi w stężeniu i większej dawce dobowej Sab Simpleksu. No i oczywiście cena.:offtopic: Jeśli bobotik nie działa wystarczy zwiększyć dawkę z kilku do kilkunastu kropli.

Edytowane przez żona m

Na kolkę polecam kropelki Sab Simplex (niemieckie). Do zamówienia tylko przez internet. Tylko te pomogły moim maluchom. Kolka zniknela jak reka odjal ;-)

Albo jak ktoś ma kogoś przejazdem w DL. Moja Zuzia raz miała jakiś dzień, gdzie widać było, że coś jej nie leży ;) trochę się prężyła i apetyt jej spadł. My w panikę wpadliśmy, akurat tata mój był w Niemczech - kazałam mu kupić 10 butelek Sab Simplexu! Natychmiast! Udało mu się dostać tylko 4 szt. w 2 aptekach. Po czym okazało się, że dzień się skończył i sytuacja się nigdy nie powórzyła :p :bash: :D :cool: :yes:

przy pierwszy lajcik, zero kolki, tylko cycuś i przepajanie. Jadłam wszystko ale w rozsądnych ilościach. Pamietam jak na chrzcinach młodego jadłam bigos, nic, kompletnie nic mu nie było. Ciagnął cysia 3 lat. Śliwki, truskawki, maliny, czekolada, nabiał wciągałam wsio. Mlodszy od 2 tygodnia życia na nutramigenie, przez pierwsze 2 tygodnie przystawianie na siłę a on krzyk i wygibasy. Krople esputikon w dawce ''ile sie wylało na łyżeczkę'' uratowały nam życie.