ZUZIA5 06.06.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) No jest i Robercik :hug: Słodziak Kochany :yes: Ilonko jak sie chwilke dziecka nie widzi to twarzyczka tak sie szybko zmienia , jaki ma śliczny nosek a oczyska patrza z takim zaciekawieniem Ilonko z tym jedzeniem przeciez on jeszcze malutki i widocznie potrzebuje sobie zjesc jak go tylko brzuszek nie boli ( z przejedzenia ) to niech chłopak je i rośnie jak na drożdzach !!! Wiem że to nocne wstawanie męczace i że dzieciaczki karmione butelka przesypiaja całe noce ale to tez nie jest reguła. Ja mam troszke inne doswiadczenia bo moje dzieciaki karmione piersia ( akurat mnie mleko zalewalo dosłownie) i jadły bardzo czesto nawet w nocy, jadły jak w zegarku co 3 godziny i kiedy po kilku miesiacach zapytalam lekarki czy moze wprowadzic na noc butle zeby przesypialy noc to mi kategorycznie zabronila bo dziecko prawidlowo przybywa na wadze i jak bedzie chciala jesc kilka razy w nocy to mam jej dac . Nawet teraz gdy corcia ma roczek budzi sie do jedzenia raz w nocy i to nie dlatego ze chce sie do cyca przytulic normalnie ssie mleczko tak leci ze popije i śpi do rana ! Skoro Robercik robi Ci wczesna pobudke to zapewnie za jakis czas robi sobie drzemke to śpij wtedy razem z nim puki jeszcze jestes z nim w domku i odpoczywaj . Edytowane 6 Czerwca 2013 przez ZUZIA5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 07.06.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Oj to łączę się w bólu nieprzespanych nocy Mikołaj też zjada niemało bo 6 porcji po 120 ml + jedna na noc ok 160 ml ( Robert zjada większe?). a mimo to budzi się co 3 h a nawet częściej w nocy. Po karmieniu ok 3 jak w zegarku po półtorej godziny budzą go bąki i koniec Pociesz się że dobrze że nie karmisz piersią bo przy zapotrzebowaniu Roberta i jego spaniu wykończyłabyś się na amen. Mikołaj też nie śpi dużo, czasem tylko 10 h na dobę, najwięcej koło 14. Niech moc będzie z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 07.06.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 O jaki słodki i charakterny Robert Mamy ten sam zestaw czapeczek z H&M Ilonko a to już tak chcecie przenieść Małego ze spaniem do jego pokoju? Będziesz go stamtąd słyszała? Bo u mnie to po drugiej stronie mieszkania jest pokój Małej, więc nie wiem czy tak szybko udałoby mi się jej pozbyć z sypialni Nie wiem czy jestem przygotowana psychicznie na to nocne wstawanie. Niby o tym wiem, niby wydaje mi się to oczywiste i póki co nie spędza mi to snu z powiek i wydaje mi się, że spokojnie dam radę, ale pewnie potem zmęczenie da o sobie nieźle znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 07.06.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Bombowe to pierwsze zdjęcie! Mina pierwszorzędna! A z Robcia faktycznie duży już chłopak niech sobie je ile chce - bardzo dobrze wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZIA5 07.06.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 O jaki słodki i charakterny Robert Mamy ten sam zestaw czapeczek z H&M Ilonko a to już tak chcecie przenieść Małego ze spaniem do jego pokoju? Będziesz go stamtąd słyszała? Bo u mnie to po drugiej stronie mieszkania jest pokój Małej, więc nie wiem czy tak szybko udałoby mi się jej pozbyć z sypialni Nie wiem czy jestem przygotowana psychicznie na to nocne wstawanie. Niby o tym wiem, niby wydaje mi się to oczywiste i póki co nie spędza mi to snu z powiek i wydaje mi się, że spokojnie dam radę, ale pewnie potem zmęczenie da o sobie nieźle znać Pysiaczku wtedy przydaja sie nianie elektroniczne jeśli w twoim przypadku pokoik jest daleko , ja mialam jeszcze taki monitor oddechu pod materacyk ale zwylke jak zabieralam mala do karmienia to zapomnialam go wylaczac i zaczynal wyc po 20s i go w koncu wyciaglam ale niania sie bardzo przydaje nie tylko na noc ale i przez dzien jesli dzidzius spi na pięterku a ty musisz cos na dole porobic Ale gwarantuje ci że w pierwszych miesiacach bedziesz tak wyczulona na najmniejsze kwilenie malucha ze od razu sie obudzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.06.2013 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Zuziu, ja też na razie nie robię rewolucji z nocnym karmieniem, bo widzę, że dziecko bez ociągania zjada całą porcję (nie bawi się, nie przysypia), czyli widać potrzebuje .. Pierwsza drzemka faktycznie jest szybko (po dwóch godzinach od pobudki), niestety te drzemki są króciutkie (pół godziny), więc zanim zdążę przysnąć, on już się budzi . dziobeczku, nasz je trochę więcej - wstyd napisać, bo jak się przyznaję, to słyszę niezmiennie: "Nie dawaj mu tyle!", ale jemu trudno odmówić, tak długo krzyczy, aż dostanie swoją dokładkę, a uwagę od mleczka mogę odwrócić maksymalnie na pięć minut , potem zjada piąstki i dalej krzyczy. W ciągu dnia je po 120-150 ml, ale rano, po spacerze i przed snem zdarza mu się łyknąć 180, a od początku tygodnia nawet 210 . Z tym snem noworodków to chyba jakieś mity krążą, że trwa 16-20 godzin, ja specjalnie zapisywałam i spał tyle, jak miał żółtaczkę. Fajnie słyszeć, że Twój synek sypia podobnie, już się bałam, że Robert będzie za mało rósł (wiadomo, że dziecko we śnie rośnie ), ale przy tej ilości mleczka to chyba grozi nam raczej coś zupełnie odwrotnego . Chociaż jeśli chodzi o przybieranie na wadze, tragedii w jedną lub drugą stronę nie ma, teraz waży niecałe 5,5 kg. pysiaczku, prawda, że charakterny? Tak pokazuje, że nie lubi fotelika samochodowego , a mama sobie wymyśliła jakieś zakupy . Czapeczki fajowskie są . My długo szukaliśmy odpowiednich - wszystkie były za duże, nawet te dołączone do pajacy w rozmiarze 56, a te okazały się idealne i jakie fajne przesłanie ma jedna z nich . Dzieciaczek wygląda w nich super . Pokój dziecka mamy na tym samym piętrze, co nasza sypialnia, blisko, ale zakupiliśmy nianię, której nie używamy , bo uwierz mi - matka swoje dziecko zawsze i wszędzie usłyszy . Ja bez niani słyszę go z ogrodu . Niania czasami zawodzi, moje ucho nigdy . Jeśli chodzi o przeniesienie łóżeczka, to najlepiej zrobić to przed końcem trzeciego miesiąca, żeby problemów nie było. Nasz maluch pięknie zasypia wieczorami (wprowadziliśmy rytuały, które okazały się strzałem w dziesiątkę, bo Robert przyzwyczaił się do nich w ciągu jednego dnia i teraz jak coś idzie nie po kolei albo się przedłuża, to się niecierpliwi, a jak wszystko robimy zgodnie z planem, to nawet jak nie jest śpiący, leży grzecznie w łóżeczku i nas nie woła, bo wie, że to czas snu, a nie zabawy), a ja nie chcę tego stracić. Mąż jeszcze nie jest gotowy, więc ciągle negocjuję z nim te przenosiny, zobaczymy, czy tym razem się zgodzi . Jeśli chodzi o nocne wstawanie, to nie ukrywam, mi jest ciężko, ale ja jestem etatowy śpioch (wpływ na to ma moja tarczyca, anemia i bardzo niskie ciśnienie, żeby nie było ). Najgorzej rano tak naprawdę, bo muszę się z Robertem bawić od tej 5, bez kawy oczywiście, bo chcę przysnąć przy jego pierwszej drzemce, więc głowa boli i humor nie najlepszy . Asiu, Atenko dziękujemy bardzo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.06.2013 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 To może jeszcze jedna fotka.Moja Żabcia (jak widać, bardzo poważne dziecko):http://img15.imageshack.us/img15/4528/zdjcie1y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 07.06.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Ilonko, to faktycznie nie tyje za bardzo, bo 5,5 kg na jego wiek to idealnie. Widać ma mega spalanie i potrzebuje tyle zjeść. Mój obecnie waży ok 5,2, ale dokładnie nie wiem, bo nie mam wagi dla niemowląt Rytuał kąpaniowo spaniowy i u nas jest- ale niestety z zasypianiem raz lepiej raz gorzej. Wstawanie o 5 to i mój koszmar bo jestem nieprzytomna a tu trzeba się podnieśc i nieraz ponosić bo bąki męczą i męczą... Żabka cudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.06.2013 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 dziobeczku, wagę też podałam orientacyjnie - z zeszłego tygodnia po jedzeniu, w ubranku i pieluszce, mąż bierze smyka na ręce i waży się z nim, a potem sam i tak sobie obliczamy . Było jakieś 5300, więc teraz pewnie koło 5,5. atenko, ja również, nawet z tym smokiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 07.06.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Ilona, moje dziecko też musiało zjeść bo inaczej był wrzask. Brzuszek pusty, dziecko złe:lol2: Więc jadł. Jak miał 2 miesiące to też przybrał 2 kg, jak Robert. Do 6 miesiąca ważył 10 kg:sick::lol2:, a teraz ma 13 miesięcy i waży 11.:D Jak się zaczął ruszać to waga się zatrzymała w miejscu. A, waga w ubraniu i pieluszce.... to jakieś pół kilograma odejmijcie, bo to trochę waży wbrew pozorom A co do tego słyszenia dziecka... też mi wszyscy mówili, że będę słyszała. Ja mam łóżeczko obok naszego łóżka i czasami jak się Maciek w nocy obudzi, to musi wstanąć i wrzasnąć bo inaczej śpię jak zabita. Albo mąż mnie budzi, że dziecko nie śpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 07.06.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 A ja już w tym wieku kładłam Macia na wadze w poprzek i szybko ważyłam:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 07.06.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 pysiaczku, prawda, że charakterny? Tak pokazuje, że nie lubi fotelika samochodowego , a mama sobie wymyśliła jakieś zakupy . Czapeczki fajowskie są . My długo szukaliśmy odpowiednich - wszystkie były za duże, nawet te dołączone do pajacy w rozmiarze 56, a te okazały się idealne i jakie fajne przesłanie ma jedna z nich . Dzieciaczek wygląda w nich super . Pokój dziecka mamy na tym samym piętrze, co nasza sypialnia, blisko, ale zakupiliśmy nianię, której nie używamy , bo uwierz mi - matka swoje dziecko zawsze i wszędzie usłyszy . Ja bez niani słyszę go z ogrodu . Niania czasami zawodzi, moje ucho nigdy . Jeśli chodzi o przeniesienie łóżeczka, to najlepiej zrobić to przed końcem trzeciego miesiąca, żeby problemów nie było. Nasz maluch pięknie zasypia wieczorami (wprowadziliśmy rytuały, które okazały się strzałem w dziesiątkę, bo Robert przyzwyczaił się do nich w ciągu jednego dnia i teraz jak coś idzie nie po kolei albo się przedłuża, to się niecierpliwi, a jak wszystko robimy zgodnie z planem, to nawet jak nie jest śpiący, leży grzecznie w łóżeczku i nas nie woła, bo wie, że to czas snu, a nie zabawy), a ja nie chcę tego stracić. Mąż jeszcze nie jest gotowy, więc ciągle negocjuję z nim te przenosiny, zobaczymy, czy tym razem się zgodzi . Jeśli chodzi o nocne wstawanie, to nie ukrywam, mi jest ciężko, ale ja jestem etatowy śpioch (wpływ na to ma moja tarczyca, anemia i bardzo niskie ciśnienie, żeby nie było ). Najgorzej rano tak naprawdę, bo muszę się z Robertem bawić od tej 5, bez kawy oczywiście, bo chcę przysnąć przy jego pierwszej drzemce, więc głowa boli i humor nie najlepszy No wiesz Ilonko czasem zakupy trzeba zrobić i to pewnie w głównej mierze właśnie dla Malucha Te czapki masz w najmniejszym rozmiarze? Bo ja wzięłam już ciut większe na później bo na start mam niby jakieś inne ale jakby nie zdały egzaminu to polecasz te w r.56? Co do przeniesienia łóżeczka to zawsze by się wydawało, że ciężej matce się na to zdecydować a tu proszę mąż nie jest na to gotowy A te rytuały o jakich piszesz to wprowadzałaś jakoś tak sama z siebie, intuicyjnie czy coś z tej Tracy podpatrywałaś? Bo mam tą książkę ale coś jej skończyć nie mogę, bo się wzięłam obecnie za "Pierwszy rok życia dziecka" Nianię niby mamy mieć, więc być może i ja się zdecyduję na wcześniejsze przenosiny Małej niż mi się to obecnie wydaje Wyjdzie w praniu. Bo póki co jeszcze przecież w brzuchu jest To może jeszcze jedna fotka. Moja Żabcia (jak widać, bardzo poważne dziecko): Słodka żabcia Ilonko a co to za smok, bo taki fajny przeźroczysty jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 07.06.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Robert kochany i jak zwykle poważnie na zdjęciach wychodzi. Mina złośnika the best Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 07.06.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Robercik śliczny Do 6 miesiąca ważył 10 kg:sick::lol2:, a teraz ma 13 miesięcy i waży 11.:D też mam takiego pulpecika obecnie Całe szczęście, że waga w pewnym okresie się zatrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.06.2013 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 agatah, o widzisz, tylko matka głodomorka zrozumie matkę drugiego głodomorka . Wszelkie rady typu: "Nie dawaj mu tyle" można tylko koło uszu puścić, bo na pewno nie da się ich w życie wprowadzić . pysiaczku, smoczek firmy Avent, ale nie kupuj, my dostaliśmy przy wypisie ze szpitala w paczce ("Niebieskie pudełko" czy jakoś tak, Ty dostaniesz pewnie różowe). Czapeczkę mamy w najmniejszym rozmiarze, rośnie razem z Robertem (trochę się rozciąga, zwłaszcza ta biała). Rytuały wprowadziłam, bo brat mi tak kazał . robimy tak, jak nam pasuje i jak Robert sobie zażyczył, czyli przez pierwszy miesiąc go obserwowałam i notowałam, a potem zgodnie z jego rytmem wprowadziłam porządek dnia. Wieczorem jest to naprawdę zbawienne, niby nic, a metoda działa u nas w 100%. rere, ida dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 07.06.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Ilonko dzięki za odpowiedzi Ja nie wiem czy u mnie w szpitalu dadzą cokolwiek bo tam raczej się nie przelewa No ale ok wstrzymam się z zakupem w razie co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 07.06.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Takie paczuszki to zawsze dają - niezależnie od kondycji szpitala. W nich są różne ulotki i gadżety od różnych firm/sponsorów i te kartoniki najczęściej mają całkiem różną zawartość. Moja koleżanka miesiąc po mnie już dostała inny skład paczki w tym samym szpitalu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.06.2013 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Aha, myślałam, że sponsorzy są stali. Ja tam się zdenerwowałam, jak otworzyłam to pudełko, bo mój mąż dostał piankę do golenia Gillette, a dla matki nie było nic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 07.06.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Hihi - no Tatuś przecież równie ważny, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.06.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Ja też się zaczęłam wahać jeśli chodzi o zmianę pokoju, mąż już namówiony, to ja zaczęłam mieć wątpliwości . Masz rację, pomerdałam, oczywiście miałam na myśli niemowlaki, bo czytałam, że sypiają również po 16 godzin? W każdym razie nasz nawet jako noworodek tyle nie spał (nie licząc czasu, kiedy miał żółtaczkę). Widzę, że pod tym względem oraz jeśli chodzi o nocne/poranne pobudki wszystkie niemowlaki dają w kość . U nas nie jest tak źle, bo w sumie przesypia co noc 7-8 godzin . Był już nawet czas, że spał ciurkiem 5-6 godzin, ale potem znowu zaczął w dzień jeść więcej, a w nocy częściej . Mierzyć nie mierzyliśmy już dawno , ale Robert rośnie w oczach, z ubranek wyrasta z dnia na dzień: coś, co wkładałam wieczorem, rano po zmianie pieluchy zdaje się nie dopinać . A Antek ile ma wzrostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts