Ilona Agata 10.05.2012 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Reni, Rere, to zwykłe szafki są, nie ma czego pokazywać Aniu, lampy nad stołem są zbyt jasne, dobrze, że mi przypomniałaś, od roku wymieniam żarówki i zawsze zapominam kupić! One nie świecą tylko w dół, końcówka klosza jest biała i ona rozprasza światło na boki, bo właśnie tam znajduje się żarówka, a nie w tej czarnej tubie. Salon standardowo 2 metry 60 cm z kawałkiem. proximka, krzesła to firma Effezetta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 20.05.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Dziękuję Ci bardzo, bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 04.06.2012 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Wątek zaniedbany, od dłuższego czasu leży odłogiem, ale też czasu na FM miałam w minionych tygodniach mało Z ciekawostek: odbyłam pierwszą w swoim życiu podróż na Mazury i już zaczęłam zastanawiać się nad jakąś śliczną działeczką przy jeziorze (na starość oczywiście ), bo zafascynowały mnie te krajobrazy, smaki, ludzie... Same zresztą zobaczcie moje bliskie spotkanie z naturą: http://desmond.imageshack.us/Himg208/scaled.php?server=208&filename=obraz019zr.jpg&res=landing Ale nie po to odkopałam wątek. Chciałam się przede wszystkim pochwalić i podziękować Reni za inspirację (może jednak w odwrotnej kolejności ). Robi się nasz taras drewniany, już teraz uwielbiam biegać po nim boso, chociaż wymaga jeszcze dokończenia, dopieszczenia oraz ponownego zaolejowania (kolor nie do końca jest naszym marzeniem ): http://desmond.imageshack.us/Himg21/scaled.php?server=21&filename=img0326kh.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg339/scaled.php?server=339&filename=img0319ji.jpg&res=landing Dechy na końcu są krzywe (chodzi o te nierówne odstępy między nimi), bo nie zostały przybite - niestety, będą obcięte Żałuję, bo taki długi taras wygląda zjawiskowo, ale nie przewidzieliśmy tego i zamiast 6 metrów zaplanowaliśmy 4,5 Postawimy na nim betonowe donice (po wielu trudach zostały odnalezione i zakupione ) z bukszpanem i zasadzimy wysokie, ozdobne trawy w donicach najprawdopodobniej drewnianych Do tego zestaw mebli stół + krzesła (stara dobra Ikea) i jakieś leżaki, ale to w odległej przyszłości, bo nie mam na razie najmniejszego pomysłu, jak miałyby wyglądać. Chciałam się jeszcze wytłumaczyć, że nadal na bieżąco śledzę moje ulubione wątki, nawet jeżeli rzadko się Dziewczynki odzywam Edytowane 4 Czerwca 2012 przez Ilona Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 04.06.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Pięknie taras się zapowiada! Owszem, 4,5 metra to mniej niż 6 metrów, ale o ile więcej niż 0 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 04.06.2012 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Tylko kurcze, teraz szkoda mi skracać deski o 1,5 metra, a najbardziej żałuję, że widziałam te długaśne dechy i przez to taras wykończony (przycięty) może mi się nie spodobać Chociaż ciągle mam nadzieję, że szybko zapomnę jak wyglądał before Tym bardziej, że teraz (w rzeczywistości, czego całe szczęście nie widać na fotkach) kolor jest niemal pomarańczowy Edytowane 4 Czerwca 2012 przez Ilona Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 04.06.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ach, piękny taras się szykuje i zazdraszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 05.06.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 A mi się kolorek dech bardzo podoba:yes:Brzmią ciekawie twoje plany tarasowe, kiedy będziemy oglądać gotowy z donicami i mebelkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 05.06.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ilonko cud, miód i malina się szykuje, super ze mogłam pomóc i sprawić że taki taras będziesz tak mocno kochać jak ja, jakie przyjemne bieganie na boso - to już wiesz, pięknie będzie i u ciebie, a proszę namiary na betonowe donice i zdjęcie poproszę no i cenę, bo tez szukam, ja uważam że te 4,5 m wystarczy bo zagubiły by się proporcje ogródka, trawka tez piękna przecie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 05.06.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 oj super, już zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 05.06.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Rere, coś czytałam u Reni, że u Ciebie również powoli do celu, plany zaczynają stawać się rzeczywistością? Coś czuję, że za jakiś czas to ja będę Tobie zazdrościć - na pewno przygotowałaś się do tematu lepiej ode mnie, więc i efekt będzie powalający MarJel, taras mógłby być gotowy nawet i dzisiaj, ale u nas ciągle pada, a wiadomo, że mężowi i tacie nie chce się w taką pogodę nosa na zewnątrz wystawiać Nie pozostało mi nic innego, jak tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać z moimi planami aranżacyjnymi na znośniejszą pogodę Reni, dobra kobietko, pocieszyłaś mnie i to skutecznie Faktycznie trawnika mielibyśmy wtedy tyle, co nic, nie lubię wokół niego skakać (co innego po nim ), ale trawa przecież musi być, nawet jeśli tyle z nią zachodu Donic szukałam baaardzo długo, aż pewnego pięknego dnia zupełnie przez przypadek znalazłam stronę: http://www.doniczki-poznan.pl/ - od razu tam pojechałam, okazało się, że w sklepie mają więcej doniczek niż na stronie i z problemu: "Nie ma żadnych donic!" zrobił się problem: "Którą wybrać?" Naszej donicy nie ma na stronie, jak tylko coś zasadzę, to cyknę fotki, ale przypomina tą: http://www.doniczki-poznan.pl/donica-marmur,31239,oferta.html - nasza jest tylko wysoka (jakieś 60 cm) i wąska (na oko 25/25 cm, akurat na bukszpanowe kulki), jedna kosztowała ok. 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 05.06.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Rere, coś czytałam u Reni, że u Ciebie również powoli do celu, plany zaczynają stawać się rzeczywistością? Coś czuję, że za jakiś czas to ja będę Tobie zazdrościć - na pewno przygotowałaś się do tematu lepiej ode mnie, więc i efekt będzie powalający . Poprostu zmienieliśmy lokalizację. Teraz jest i droga i media w granicy działki. Nic tylko załatwiać papierologię, ale na efekty trzeba będzie długo czekać, bo chcemy budować z własnych funduszy I nie liczyłabym na nie wiadomo co, Luksusów na początku nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jana9 05.06.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Ilono Agato, przeczytałam prawie cały Twój wątek:yes:. Gratuluję Domku i Zamążpójścia:).Jako przyszłą mieszkankę domu szeregowego trochę zasmuciło mnie to co piszesz o braku intymności w szeregówce:(. Wnętrza macie piękne, bardzo mi się podobają. Gabinecik- miodzio!Taras zapowiada się super. My zdecydowaliśmy się na taras z płyt betonowych. Teraz trochę żałuję, że nie będe miała drewnianego. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Jana9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 05.06.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Poprostu zmienieliśmy lokalizację. Teraz jest i droga i media w granicy działki. Nic tylko załatwiać papierologię, ale na efekty trzeba będzie długo czekać, bo chcemy budować z własnych funduszy I nie liczyłabym na nie wiadomo co, Luksusów na początku nie będzie Rere, długie budowanie ma tylko same plusy - z czysto technicznego punktu widzenia budynek zdąży obeschnąć i osiąść jak należy, a przede wszystkim będziecie mieli czas wszystko dokładnie przemyśleć, zaplanować i zapobiec wielu kuchom, które zdarzają się podczas szybkiego budowania Trzymam kciuki za powodzenie, a jeśli chodzi o luksusy, nie stan portfela się liczy, lecz pomysły, a w to akurat - wspominając historię z naszym fotelem - nie wątpię Jana9, witam po raz pierwszy w naszym wątku Co do prywatności, nie ma jej wcale, bo kiedy siedzę w ogrodzie, to podejrzewam, że sąsiedzi właśnie mnie podglądają z górnych okien swojego mieszkania (nie celowo oczywiście, ale na przykład otwierają okno, żeby wywietrzyć pokój i wtedy jestem na "celowniku") - odczuwa się to na pewno bardziej niż w domku jednorodzinnym, dlatego nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci tak samo fajnych sąsiadów, jak nasi - wtedy nie jest tak źle Sprawę mogą również załatwić jakieś zadaszenia, pergole nad tarasem, może pomyślicie o tym? Szczerze, jestem bardzo ciekawa tego betonowego tarasu, chyba jeszcze takiego nie widziałam, a zapowiada się ciekawie. My z tarasem mieliśmy falstart, a raczej przyjęliśmy z dobrodziejstwem inwentarza pomysł developera - i w sumie dobrze się stało, bo to znacznie ułatwiło nam montaż desek, więc nic straconego, jeśli za kilka lat zamarzą się Wam zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jana9 05.06.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Sąsiadów mam raczej fajnych - może nie będzie tak źle, ale wiadomo o intymność będzie trudno. Moja mama ma domek wolnostojący a sąsiadów z jednej strony . Nie dbają wogóle o swoją posesję, głośne imprezy, psy, które podkopują się pod ogrodzeniem. Szkoda pisać. Płyty betonowe to Semmelrock, nic specjalnego. Ale też jestem ciekawa jak będą wyglądać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 05.06.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ilonko, tylko dlaczego to co sobie wymyśle tak drogo musi kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 05.06.2012 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Rere, doskonale znam ten ból Nawet mój mąż się zawsze śmieje, że jak ja wybiorę, to wiadomo, że będzie najdroższe z całego sklepu I tu wchodzi ten element negocjacji, żeby zamiast najlepszego mieć dobre. Ja - zanim jeszcze zaczęliśmy wykańczać mieszkanie - wybierałam lampy (doskonale to pamiętam!) za 2 do 7 tys. zł. Potem zrozumiałam, ile to wszystko razem będzie kosztować (oczy otworzyły mi się przy pierwszej wycenie kuchni) i zaczęłam wybierać lampy 10x tańsze. U nas jest mnóstwo kompromisów i w sumie cieszę się, że ostatecznie zdecydowaliśmy się nie przepłacać - jak się znudzi, można zmienić za jakiś czas no i nie żal użytkować (bez chuchania i dmuchania). Poza tym spokojnie - na kupno perełek designu mamy jeszcze sporo czasu Ja tak sobie myślę, że jakby człowiek od razu miał wszystko, co najlepsze, to potem chyba trudno byłoby go uszczęśliwić? A tak cieszę się nawet z głupiej doniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 05.06.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Masz dużo racji . Ja mam nadzieję, że uda mi się wypracowac te kompromisy i kupować dobrane stylowo zamienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnula86 10.06.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 WitamUff przebrnęłam przez cały wątek:) I muszę Ci pogratulować świetnego gustu:) Pięknie wszystko dopasowałaś i urządziłaś. ja mam budowę dopiero w bliżej nieokreślonej przyszłości ale już wiem skąd czerpać inspiracje:)Choć obawiam się że u mnie może być ciężko gdyż mój mąż to tradycjonalista...Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 10.06.2012 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Witam czarnula86, oj, jak bym chciała z powrotem być na etapie planowania! Bardzo jestem ciekawa efektów, takie połączenie klasyki z nowoczesnością może być ciekawe. U nas też było ciężko, bo mąż bardziej zachowawczy (jego marzeniem od zawsze był domek na wsi), więc wiele pomysłów musiałam porzucić, ale po czasie stwierdził, że trzeba było mi dać wolną rękę. Tylko teraz - przy reorganizacji ogrodu - jakoś o tym zapomniał Korzystając więc z jego chwilowej nieobecności, mam pytanie: czy ktoś z Was orientuje się może, gdzie można zakupić system do ogrodu wertykalnego? Chodzi mi o coś takiego: http://3.bp.blogspot.com/-O0pP6g8k_l8/T2U3QBXqlCI/AAAAAAAAHu0/GrpyTJXwZss/s1600/wertykalny_ogrod5.jpg lub takiego: http://www.ms.eogrody.info/img/vertical-wall-garden_550.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 10.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Ach, piękne zielone ściany. Tutaj w BHX tego pełno. Niestety Ilonko nie mam pojęcia gdzie to kupić. Może szukaj pod hasłem 'zielona ściana'. Mi też coś takiego chodzi po głowie. Znalazłam nawet fajne zastępstwo, może nie tak efektowne, ale mniej wymagające. Ściana z rozchodnika, tak wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts