Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzaliśmy mieszkanie w szeregowcu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję rere :) U nas to nie miałaby być cała ściana, tylko mały fragment w rogu... Coś funkcjonalnego, niekoniecznie ozdoba :) Chciałabym dosłownie kilka doniczek z ziółkami, zależy mi, żeby to było w jakiś pojemnikach, abyśmy mogli je wynosić na zimę do piwnicy (po roku mamy dosyć przesadzania wszystkiego, co nie zimuje w gruncie) :yes:

Zielone ściany widziałam wcześniej we wnętrzach (na fotkach oczywiście), ale dla mnie to zbyt wiele :no: - bałabym się o pielęgnację (przyznam, że u mnie nawet storczyk od roku nie puścił żadnego kwiatka, tak dbam o rośliny :oops:), a taka ściana z ziołami wydaje się idealna przy naszej małej powierzchni ogrodu :)

Ilonko, gratuluje pieknego tarasu:wiggle:ja juz teraz strrrasznie sie ciesze, ze zdecydowalismy sie na drewniany:) i pomyslec, ze na powaznie rozwazałam kompozyt...brrrr:rolleyes:

Hi, hi, ja też :yes: Do teraz się zastanawiam, czy to jednak nie byłby lepszy pomysł - zwłaszcza, że już tydzień czekam na pogodę, żeby zaolejować taras i według prognoz - poczekam drugi tydzień :mad: I tak ma być dwa razy w roku? :bash: A co, jeśli jesienią przegapię ostatnie słoneczne dni?

Zobaczymy, bo nasz sąsiad planuje kompozyt i będę obserwować, który taras lepiej się sprawuje :yes: My mamy meble z Ikei z kompozytu i powiem jedno - szybko się plamią (wystarczy postawić mokrą szklankę) i za nic nie można tego wytrzeć - przebarwienia zostają po zwykłej wodzie! A przez tarcie mokrą ścierką się mechacą (wychodzą takie drobne drzazgi). No i w szybkim tempie blakną, czytałam, że tylko przez pierwsze miesiące użytkowania, ale mam wrażenie, że mebelki z tygodnia na tydzień są coraz jaśniejsze...

Tak się ciągle pocieszam, że nie poszliśmy w ten "bezobsługowy" kompozyt... ;)

To może pokażę nasz "pomarańczowy" taras (zamoknięty przybiera taką piękną barwę :sick:):

http://desmond.imageshack.us/Himg337/scaled.php?server=337&filename=dsc0221vme.jpg&res=landing

Donice oczywiście nie stoją na swoim miejscu, po zalejowaniu zainstalujemy je na właściwym, z przodu bukszpany są okrągłe, z boku, cóż... Muszę poczekać, aż się zagęszczą :yes: Trzeba jeszcze podsypać pod bukszpany szary kamyczek. Donice drewniane schną po olejowaniu w piwnicy, na razie więc taras przypomina podest do tańców ;)

Dziękuję Madziu :)

Mamy modrzew syberyjski na tarasie, a drzewko to jakaś odmiana wierzby, liście ma przeżarte przez mszyce, dlatego aktualnie nie przypomina siebie, poza tym za słabo je przycięliśmy po zimie, bo to powinna być kulka, a tak rośnie trochę na dziko - krzywo we wszystkie strony. Średnio sobie radzimy z pracami ogrodowymi na razie :oops:

Madziu :lo2: nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszło, jak się okazuje :) Musimy tylko zwalczyć mszycę (było już drugie psikanie) i cieszyć się dzikim drzewkiem :yes:

karolek59 :welcome: - tak się cieszę, że taras się podoba :wiggle: Właśnie po raz pierwszy oglądałam Twoją kuchnię i jestem zachwycona :) Jutro spróbuję skrobnąć coś więcej na jej temat w Twoim wątku :) A teraz wybaczcie Dziewczynki - padam z nóg :sleep:

:bye:

Ilonka czad ale zdjęć jak na lekarstwo, czemu tylko jedno, poproszę o zdjecia z róznych stron a głównie od wejścia na taras, wymiarowo jest idealny, widać trochę trawki i ogólnie bardzo superowo, ale proszę umiescić zdjęcia z każdej strony, doniczki boskie takich własnie szukam ale ciekawe ja z przesyłką, myślisz że dojadą w całości? Ilonko czym będziesz olejować, zobaczysz jaki w przyszłym roku będzie ciemny, mój jest teraz ciemnawo brązowy, ale tez piękny odcień się zrobił

Reni, zdjęcie na razie jedno, bo taras nie jest skończony, robiłam je, jak deszcz padał - na szybko :) Olejujemy tikurillą, odcień teak (w zamyśle taras miał być ciepły, lekko czerwonawy, jak okno, chociaż obiektywnie odcień orzecha wydaje mi się najładniejszy :yes:). Tak myślałam, że z czasem zacznie ciemnieć, a czy ten nowy kolor robi się zimniejszy? Bo modrzew ciemnieje chyba na szaro czy tak jak sosna - na zielono? A może pod barwiącym olejem w ogóle tego nie widać?

raczej na szaro, mój dziś jest taki ciemny szarawo-brązowo delikatnie teakowy, zajefajnie opowiadać o kolorach, zresztą ostatnio wklejałam zdjęcie jak wygląda po roku, w każdym razie ja czekam na szczegółową fotorelację i pamiętaj , proszę o zdjęcie tych doniczek z bliska właśnie takich szukam.

Rere, dziękuję, widzę, że samemu można takie cuś wykonać :)

Na razie - z braku wolnego czasu, na co mąż nieustannie narzeka - zasadzę ziółka w doniczkach (specjalnie w tym celu zakupionych w TKMaxxie. Nie wiem, czy do końca pasują do mojej wizji - nadają taki rustykalny szlif :eek:, co zobaczyłam dopiero, kiedy ustawiłam je na stole - ale skusił mnie ich szary kolor, kwadratowy kształt i co tu dużo ukrywać - cena :yes: W razie krytyki nie żal będzie wymienić ;)).

A my już jesteśmy po drugim olejowaniu. Zgodnie z zapowiedziami pogodynek na piękną pogodę czekaliśmy cierpliwie do soboty, potem trzy godziny ciężkiej pracy, a na końcu w ryk, ponieważ dokładnie dwie godziny po olejowaniu było oberwanie chmury :mad: Jedno po drugim - i tak do rana. W Poznaniu wszystko pływało, ale taras - o dziwo - jakoś to przetrwał :D