Ilona Agata 07.09.2012 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Reni, już wklejam dla wszystkich, którzy jeszcze nie znają (z mojego kompa, bo u Madzi chyba już bym nie znalazła, ale swego czasu skopiowałam słowo w słowo): Fantastyczny przepis MagdyZZZ na risotto z kurkami i kurczakiem Składniki:- 1 połówka piersi z kurczaka- 200-250 g kurek (oczywiście najlepiej świeżych)- szklanka ryżu do risotto- 2-3 łyżki masła- tymianek- pół szklanki białego wina- pół szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30% łaciatą)- duża cebula- 750 ml bulionu drobiowego- 1/4 szklanki startego parmezanu- sól i pieprz Najpierw kurczak... Pół godziny-godzinę wcześniej przed "całym gotowaniem" warto pierś zamacerować w słodkiej i ostrej papryce z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny oliwy (ja też dodaję sproszkowany czosnek). Tak przygotowane mięso (w całości) gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut. A w tym czasie... W rondlu roztapiamy 1,5-2 łyżki masła i wrzucamy dobrze opłukane kurki (co większe egzemplarze warto pociąć na mniejsze kawałki). Dusimy ok. 5-7 min. wraz z tymiankiem (ok. łyżeczki?). Następnie grzyby zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy kolejne 5 minut, aż wino zredukuje się o połowę. Kolej na śmietankę - wlewamy i dokładnie mieszamy, i oczywiście dusimy kolejne 5-7 minut do momentu, aż sos się ujednolici. Łyżką cedzakową wyławiamy kurki co do jednej i odkładamy na bok do miseczki (ja polecam je wtedy posolić i sporo popieprzyć - dlatego same, a nie w sosie, ponieważ sos już i tak będzie dobrze doprawiony dzięki bulionowi). Na małej patelni rozpuszczamy pozostałe 1/2-1 łyżeczkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Do sosu w rondelku dodajemy nasz ryż i zeszkloną cebulę. Mieszamy, aby ryż przykrył się sosem i smażymy na wolnym ogniu przez parę minut, aż ryż się zeszkli. Następnie dolewamy szklankę bulionu i nadal gotujemy, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż ryż wchłonie całą ciecz. Dolewamy drugą szklankę i postępujemy jak wyżej... i tak aż do momentu, aż skończy się bulion. W międzyczasie na pewno zrobił się już nasz kurczaczek - jest mięciutki, aromatyczny i soczysty. Przy pomocy widelca i ostrego noża kroimy go na cieniutkie plasterki, a te na mniejsze kawałki. Następnie wraz z kurkami dodajemy do naszego ryżu. Pod koniec gotowania dodajemy też parmezan i energicznie mieszamy.Oczekiwany efekt to ryż o kremistej, dość lepkiej konsystencji. Najładniejszy sposób podania, to napełnienie ryżem foremki (niska szklanka, miseczka itp.), a następnie wyłożenie na duży talerz. Z wierzchu posypać resztką parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Mile widziana też jakaś zieleninka (posiekana pietruszka, łodyżki tymianku itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.09.2012 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Zabawa przy gotowaniu przednia, bo dużo czynności trzeba wykonać, a efekt zaskakujący, nawet ten kurczak na parze wychodzi pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 07.09.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Oj przepis brzmi strasznie, ale wszystko szybko się robi Ja już gotuję z pamięci - potwornie łatwy i potwornie smaczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 07.09.2012 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Witam a ja mam pytanie o kolor ściany w salonie i koloru bądż producenta cegły klinkierowej. Pozdrawiam serdecznie. Niestety, niewiele pomogę, ponieważ ani symbolu koloru nie pamiętam (wiem tylko, że to farba STO), ani o cegle zbyt wiele nie wiem - to na pewno niemiecka produkcja, ręcznie formowana, ale nie znam producenta, na pewno była zamawiana stąd, może znajdziesz coś, co Ci się podoba http://www.cegpol.pl/index.php/cegly/cegly-klinkierowe-recznie-formowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 07.09.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ilonka - super taras! ze zdjęc wygląda na to że kolor drewna po zaolejowaniu bardzo dobrze się wam zgrywa z kolorem elewacji w koło drzwi! i bardzo fajnie zaaranżowany ogródek, trochę się tam dzieje, jest super trawa [kolor!!!] ale jest też sporo przestrzeni i nie jest niczym zagracone! brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 28.09.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Hej, wysłałam Ci wiadomość prv. odpowiesz, czy mam szukać gdzie indziej ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.09.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 nicol21 i dziękuję za "ochy" i "achy" Justka, już odpisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 28.09.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 hejka co tam u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 28.09.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 O Ilonka się pojawiła . No właśnie, co u Ciebie słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.09.2012 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Cześć Dziewczyny W naszym życiu powoli zaczynają się małe zmiany (efekt wczasowania w Chorwacji ), ale na razie pozostanę tajemnicza. Reni, czekam na fotki sypialni - czuję, że to będzie COŚ! Rere, podczytałam, że do celu coraz bliżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 28.09.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 wiem , przenosicie się do Chorwacji a domek sprzedajecie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 28.09.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 zajebiscie by było, na wczasy jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.09.2012 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Oj tak, chciałabym Reni To plan mojego męża na emeryturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 28.09.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Coś mi się zdaje, że moje domysły się sprawdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 28.09.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Cześć Dziewczyny W naszym życiu powoli zaczynają się małe zmiany (efekt wczasowania w Chorwacji ), ale na razie pozostanę tajemnicza. Reni, czekam na fotki sypialni - czuję, że to będzie COŚ! Rere, podczytałam, że do celu coraz bliżej? to chyba szykuje Wam się mała rewolucja:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 28.09.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 a i ja teraz zakumałam:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 28.09.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 a i ja teraz zakumałam:rotfl: Reni, brzuch mnie boli przez Ciebie Ilonko, rozumiem, że niebawem i u Ciebie wnętrzarsko zacznie się dziać . A u mnie powoli, ale do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 28.09.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ilonko mam nadzieję, że dobrze odstawiam Trzymam kciuki za te zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 28.09.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ilonko no chyba nic się w tajemnicy na FM nie da utrzymać napisz kiedy możemy Wam gratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 03.10.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Cześć Dziewczyny W naszym życiu powoli zaczynają się małe zmiany (efekt wczasowania w Chorwacji ), ) to i ja serdecznie gratuluję! :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts