Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzaliśmy mieszkanie w szeregowcu

Recommended Posts

Reni, już wklejam dla wszystkich, którzy jeszcze nie znają (z mojego kompa, bo u Madzi chyba już bym nie znalazła, ale swego czasu skopiowałam słowo w słowo):

Fantastyczny przepis MagdyZZZ na risotto z kurkami i kurczakiem

Składniki:

- 1 połówka piersi z kurczaka

- 200-250 g kurek (oczywiście najlepiej świeżych)

- szklanka ryżu do risotto

- 2-3 łyżki masła

- tymianek

- pół szklanki białego wina

- pół szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30% łaciatą)

- duża cebula

- 750 ml bulionu drobiowego

- 1/4 szklanki startego parmezanu

- sól i pieprz

Najpierw kurczak... Pół godziny-godzinę wcześniej przed "całym gotowaniem" warto pierś zamacerować w słodkiej i ostrej papryce z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny oliwy (ja też dodaję sproszkowany czosnek). Tak przygotowane mięso (w całości) gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut.

A w tym czasie... W rondlu roztapiamy 1,5-2 łyżki masła i wrzucamy dobrze opłukane kurki (co większe egzemplarze warto pociąć na mniejsze kawałki). Dusimy ok. 5-7 min. wraz z tymiankiem (ok. łyżeczki?). Następnie grzyby zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy kolejne 5 minut, aż wino zredukuje się o połowę.

Kolej na śmietankę - wlewamy i dokładnie mieszamy, i oczywiście dusimy kolejne 5-7 minut do momentu, aż sos się ujednolici.

Łyżką cedzakową wyławiamy kurki co do jednej i odkładamy na bok do miseczki (ja polecam je wtedy posolić i sporo popieprzyć - dlatego same, a nie w sosie, ponieważ sos już i tak będzie dobrze doprawiony dzięki bulionowi).

Na małej patelni rozpuszczamy pozostałe 1/2-1 łyżeczkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę.

Do sosu w rondelku dodajemy nasz ryż i zeszkloną cebulę. Mieszamy, aby ryż przykrył się sosem i smażymy na wolnym ogniu przez parę minut, aż ryż się zeszkli. Następnie dolewamy szklankę bulionu i nadal gotujemy, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż ryż wchłonie całą ciecz. Dolewamy drugą szklankę i postępujemy jak wyżej... i tak aż do momentu, aż skończy się bulion.

W międzyczasie na pewno zrobił się już nasz kurczaczek - jest mięciutki, aromatyczny i soczysty. Przy pomocy widelca i ostrego noża kroimy go na cieniutkie plasterki, a te na mniejsze kawałki. Następnie wraz z kurkami dodajemy do naszego ryżu. Pod koniec gotowania dodajemy też parmezan i energicznie mieszamy.

Oczekiwany efekt to ryż o kremistej, dość lepkiej konsystencji.

Najładniejszy sposób podania, to napełnienie ryżem foremki (niska szklanka, miseczka itp.), a następnie wyłożenie na duży talerz. Z wierzchu posypać resztką parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Mile widziana też jakaś zieleninka (posiekana pietruszka, łodyżki tymianku itp.).

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam a ja mam pytanie o kolor ściany w salonie i koloru bądż producenta cegły klinkierowej. Pozdrawiam serdecznie.

Niestety, niewiele pomogę, ponieważ ani symbolu koloru nie pamiętam (wiem tylko, że to farba STO), ani o cegle zbyt wiele nie wiem - to na pewno niemiecka produkcja, ręcznie formowana, ale nie znam producenta, na pewno była zamawiana stąd, może znajdziesz coś, co Ci się podoba :)

http://www.cegpol.pl/index.php/cegly/cegly-klinkierowe-recznie-formowane

Ilonka - super taras! ze zdjęc wygląda na to że kolor drewna po zaolejowaniu bardzo dobrze się wam zgrywa z kolorem elewacji w koło drzwi! i bardzo fajnie zaaranżowany ogródek, trochę się tam dzieje, jest super trawa [kolor!!!] ale jest też sporo przestrzeni i nie jest niczym zagracone! brawo!

• 3 weeks później...
Cześć Dziewczyny :hug:

W naszym życiu powoli zaczynają się małe zmiany (efekt wczasowania w Chorwacji :lol2:), ale na razie pozostanę tajemnicza.

Reni, czekam na fotki sypialni - czuję, że to będzie COŚ!

Rere, podczytałam, że do celu coraz bliżej? :)

to chyba szykuje Wam się mała rewolucja:hug: