Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile trzeba czekać na prąd?

Puffy

Recommended Posts

Witam, proszę o info czy rok czasu to dużo czy mało na podłączenie prądu do działki budowlanej zważywszy na to że sąsiad od ponad 2 lat jest posiadaczem przyłącza a u mnie ma być zrobiona jedynie nadbudówka na jego przyłączu? (pierwszy wzór umowy w maju 2010 termin koniec maja 2011). Generalnie "wszystkie media w drodze".

U mnie umowa podpisana w grudniu 2008 a prąd ma być do czerwca 2011 ! , miał już być w tym roku w maju ale brak zgody kilku właściceli sąsiednich działek na przepuszczenie kabla i konieczność postawienia na mojej działce stacji trafo ( energetyka finansuje) co mi nawet pasuje ze względu na możliwość podziału działki w przyszłości na kilka mniejszych . Po za tym już mi się tak bardzo nie śpiedzy ; SSO postawiłem na agregacie - a resztę do wykończenia najwcześniej 2012 r. też tym bardziej mogę pociągnąć na agregacie. Nie pieklę się bo przewidywałem, że mogą być z tym problemy ( linia średniego napięcia przechodzi przez moją działkę ale istniejąca stacja trafo jest ponad 120 m . dalej ; w pierwotnym projekcie kabel podziemny miał iść przez cztery sąsiednie działki .

Po za tym już mi się tak bardzo nie śpiedzy ; SSO postawiłem na agregacie - a resztę do wykończenia najwcześniej 2012 r. też tym bardziej mogę pociągnąć na agregacie.

Też o tym myślałem ale koszty agregatu + eksploatacja/paliwo (jeśli się nie mylę to 5l starcza na ok 4 h) + hałas i zrezygnowałem z tego ustrojstwa...

Z przyłączem nie ma tragedii.

Ogólnie mają na to (przynajmniej Enion Kraków) 18 miesięcy, jeśli znie złoży się kompletu dokumentów, lub 9 miesięcy, jeśli złoży się cały komplet.

W praktyce wygląda to tak, że po podpisaniu umowy o przyłaczenie za jakiś miesiąc czasu Enion wystawia przetarg.

Przetargi oczywiście są "pro forma" bo zawsze na danym terenie "bierze robotę" ta sama firma. Wystarczy więc dowiedzieć się, jakaż to firma robi przyłacza na Twoim terenie, zadzwonić do właściela tejże firmy, dobrze pogadać (może trzeba będzie użyć tzw. argumentu w postaci kilku królów Polski :-) i gość bierze robotę i robi ją szybko...

Ja na przyłącz czekałem... 5 tygodni :-)

Oczywiście po opisanej wcześniej interwencji.